słodkim przedpołudniu, które nie ukrywam, wywołało uśmiech na mojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata! Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach
Moja smaczna kuchniaMakaron z truskawkami, to danie mojego dzieciństwa, które lubię do dziś. W sezonie truskawkowym, to jeden z najprostszych i najszybszych obiadów, jakie z chęcią zjadają również moi chłopcy. Poza tym największym. ;) M. krzywi się tu już na słowo danie. W jego kategoriach, to najwyżej deser i to w dodatku dość dziwny. A Wy lubicie, czy niekoniecznie? Składniki na 2 porcje
Pełny talerzBardzo prosta i szybka surówka do obiadu lub grilla z pomidorów. Prosta, ale zawsze smakuje. Można ją podać na dwa sposoby , albo z oliwą tak jak ja pokazałam lub z jogurtem czy ze śmietaną . Składniki: 4 średnie pomidory 1 średnia cebula 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz Wykonanie: Pomidory pokroić na mniejsze cząstki
O kuchni z uczuciemTakie zdrowe śniadanie podałam dzisiaj dzieciom. Znacie preparowaną kaszę gryczaną? Polecam Wam, bo jest super. Bardzo zdrowa przekąska, albo świetny dodatek do obiadu lub deseru. Parę dni wcześniej podałam ją jako dodatek do karkówki ( przepis) i smakowała rewelacyjnie polana sosem. Teraz propozycja śniadaniowa. Składniki: 1,5 szklanki preparowanej kaszy gryczanej 1 szklanka truskawek 2 łyżki miodu
O kuchni z uczuciemBardzo lubię dania jednogarnkowe, może dlatego, że jak nie mam czasu to 20 minut i jest obiad. Kaszotto czy pęczotto nie było jednym z moich faworytów daniowych, jak już gdzieś jadłam to wydawały mi się niedoprawione, mdłe, bez wyrazu. Postanowiłam, że spróbuję zrobić wyraziste, smaczne pęczotto. Zobaczcie czy się udało:) Składniki 100g kaszy pęczak 2 łyżki oleju 1 średnia cebula
Apetyt na ZieloneWczoraj założyłam stronę na facebook'u, na którą serdecznie zapraszam. https://www.facebook.com/befitbestrongblog Będę tam informować o nowych postach, udostępniać przydatne porady i wiele innych :) Rybki
Be Fit Be Strongbyło jeszcze parę dni temu. Czekam na słońce, czekam na radość, czekam na cud. Dzisiaj pomysł na domowe masło czosnkowe, które robi furorę na każdym grillu, na każdym rodzinnym obiedzie w ogródku, po prostu zawsze. Smakuje o niebo lepiej niż kupne, ale to chyba standard. Wszystko co robione ręcznie, w domu, z sercem smakuje niesamowicie. Uważajcie, by nie przeholować
Be Fit Be StrongMamy teraz sezon bogaty w owoce i warzywa warto więc to wykorzystać . Kwiat kalafiora jest bardzo lubiany w naszym domu, najczęściej jednak przygotowuję go jako dodatek do obiadu z masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały
Kuchnia BeatySmaczna, szybka surówka do obiadu. Składniki: 4 ogórki małosolne, 4 łyżki utartego surowego kalafiora, 2 łyżki oleju, zielenina. Wykonanie: Ogórki opłukać, pokroić w kostkę, dodać starty kalafior, polać olejem i posypać zielenina. Surówkę możemy także podać z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym
Tradycyjna Kuchniapodany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej
Bulliokoryciński można mrozić ), dodałam trochę papryki i coś tam jeszcze i mam super pomysł na wykorzystanie chleba, który leżał sobie ze 3 dni. Szybko i smacznie, na obiad lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSuper prosty przepis na młodą kapustę na ciepło. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki: główka młodej kapusty pół kostki masła 3-4 łyżki bułki tartej sól Przygotowanie Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do miękkości. Młodej kapuście nie potrzeba na to dużo czasu. Miękką kapustę przecedzamy przez durszlak. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę
e-PrzepisyKulinarneciepłe dni szukamy szybkich obiadów. Najszybciej oczywiście przygotować coś z drobiu. SKŁADNIKI: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2-3 pomidory 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki Primerby bazyliowej WYKONANIE: filety marynujemy w bejcy paprykowej (oliwa z oliwek, czosnek,vegeta,pieprz,papryka słodka i ostra w proszku) najlepiej dobę, masło roztopić na patelni, pokroić
Kuchnia BeatyNa kolacyjną przekąskę polecamy wspaniałe, delikatne placuszki z cukinii, to warzywo bardzo atrakcyjne z uwagi na walory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych
kgwjanczewowspólnym stole umacniając więzi, woli posiedzieć przed komputerem lub zjeść na mieście. Podobnie jak Gordon uważam, że niedziela jest od tego, żeby spędzić czas w gronie najbliższych. Przygotować smaczny obiad, zrobić deser i spędzić czas posiłku razem. Żeby jednak nie przesiedzieć całej niedzieli przy garach, dobrze jest sprawnie rozplanować prace lub przygotować szybki i jednocześnie bardzo smaczny deser. Ciasto ucierane
W poszukiwaniu inspiracji