obiad - 94612 przepisów (strona:3345/6308)

Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami 158

Zupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować.   Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone "pogołąbkowe" 160

Nieraz zostaje trochę farszu po gołąbkach ,wtedy można pokusić się zrobienie na obiad tego typu kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi ,może również przygotować je od podstaw. Wyszły bardzo pyszne i soczyste. Świetnie nadają się też do zamrożenia i w sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C. Składniki 100 g ryżu

R'n'G Kitchen
Penne z białą kiełbasą w sosie chrzanowym 143

Czasami pomysły na obiad  przychodzą podczas "kopania" w zamrażarce. Tak było tym razem. Na dnie znalazłem białą kiełbasę...myślę ,z czym połączyć?'...otwieram szafkę ,a tam chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego. Składniki 250 g makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka majeranku

R'n'G Kitchen
Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem 183

obiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie. Składniki brokuł 100 g marchewki mrożonej 100 g fasolki szparagowej mrożonej 200 g makaronu świderki por (biała część) 200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek szczypiorek Sos: 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 600-700 ml mleka gałka muszkatołowa sól ,pieprz Przygotowanie   Brokuł dzielimy na różyczki

R'n'G Kitchen
Ryba w warzywach 144

Coś na piątkowy obiad. Przepis z kuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki 3 cebule 1/2 selera 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cytryna 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka jarzynki pieprz sól gałka muszkatołowa

R'n'G Kitchen
Grillowany pstrąg w liściach kapusty 151

Pyszny i delikatny w smaku. W sam raz na obiad lub lekką kolację. Składniki 4 sprawione pstrągi 1 mała główka kapusty 4 pomidory 2 cebule 1 limonka 50 g masła 4 ząbki czosnku po łyżki drobno posiekanej zieleniny (natka pietruszki ,kolendra,rozmaryn) sól ,pieprz Przygotowanie Kapustę opłukać ,oczyścić z zewnętrznych i uszkodzonych liści ,włożyć na 6-8 min do osolonego

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty (do słoików) 122

Smaczna surówka w sam raz nada się jako dodatek do obiadu. Składniki 2,5 kg czerwonej kapusty 700 g jabłek 4 duże cebule Zalewa: 200 ml octu 300 ml wody 200 g cukru 2 łyżki soli łyżeczka pieprzu ziarnistego kilka liści laurowych łyżeczka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy. Ze składników przygotowujemy zalewę

R'n'G Kitchen
Sałata słodko-pikantna 158

Bardzo smaczna wersja sałaty do obiadu. Szybka i prosta w wykonaniu. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 2 kawałki papryki marynowanej 1 łyżka sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu Przygotowanie Sałatę płuczemy ,osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Paprykę osączamy i kroimy . Sałatę i paprykę wrzucamy do miski i dokładnie łączymy z wymieszanym wcześniej majonezem

R'n'G Kitchen
Zupa warzywna z kaszą pszenną 149

Całkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z selerowym pesto 188

nigdy nam się nie przeje. Kuchnia włoska zachwyca bogactwem smaków warzyw i oliwy. Wyśmienita mieszanka selera ,parmezanu ,oliwy ,czosnku oraz suszonych pomidorów ,zachwyci nie tylko wegetarian. Polecamy na lekki obiad bądź kolację. Składniki 250 g makaronu tagliatelle 4-5 łodyg selera naciowego 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów 5 łyżek startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść liści selera

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z szynką w pomidorach 148

Pyszny ,sycący obiad z dodatkiem konkretnego mięsiwa. Składniki 500 g szynki wieprzowej 300 g makaronu tagliatelle 2 marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 50 ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy

R'n'G Kitchen
Surówka z rukoli 171

Dzisiaj mamy ją do obiadu (kurczak) ,ale równie dobrze nadaje się na lekką ,wieczorną przekąskę. Składniki 80 g rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Ryż ze szpinakiem 150

Świetny dodatek do obiadu ,może być samodzielnym daniem głównym lub przekąską. Składniki 150 g ryżu 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 pełna łyżka masła 1 ząbek czosnku sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. W rondelku rozpuszczamy masło ,szklimy na nim posiekaną cebulę ,dodajemy szpinak i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty

R'n'G Kitchen
Fettuccine z suszonymi pomidorami 133

Wychodzimy z założenia ,że makarony są najlepsze na świecie. Może dlatego mamy zawsze zapas różnego rodzaju makaronu. Sprawdzają się na szybką przekąskę ,obiad czy kolację. Składniki 400 g makaronu fettuccine 6 pomidorów suszonych w oliwie garść świeżej bazylii 3 łyżki natki pietruszki 50 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól czosnkowa Przygotowanie   Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Łazanki z fenkułem i marchewką 149

Połączyliśmy go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystaliśmy łazanki tak małe ,że jak je zobaczyliśmy to musiały zagościć w naszej kuchni ( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. hehe ) Składniki 125 g drobnego makaronu łazanki 1 średni fenkuł 4 młode marchewki 2 ząbki czosnku sól pieprz 200 g małych pieczarek 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania