obiad - 95112 przepisów (strona:3342/6341)

Fusilli w sosie serowym z brokułami i szynką włoską 151

Pomysł na ten szybki i smaczny obiad wypatrzyłam w gazecie z programem TV. Troszkę go zmieniłam, bo nie przepadam za sosem śmietanowym. Użyłam więc zamiast śmietany serka śmietankowego, który jest bardziej wyrazisty w smaku. Efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył i na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu, zwłaszcza latem gdy nie lubię za długo stać przy kuchence.”. Czytaj

Wiem co jem
Zimowa sałatka z cukinii 246

kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ziołowe placki ryżowe 267

bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania takich placków. Placki usmażyłam na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi., która zaskoczyła mnie tym, że nadała usmażonym na niej plackom

Wiem co jem
Makaron z serem w wersji fusion 195

półce. Do swojej potrawy wykorzystałam makaron spaghetti. Połączyłam go z sosem orzechowym, wiejskim twarogiem, pieczonymi burakami i natką pietruszki. Wyszło z tego bardzo smaczne i sycące danie. Doskonałe na obiad lub kolację. Czy wpisuje się ono w pojęcie kuchni fusion pozostawiam ocenie jury konkursowego i czytelników mojego bloga.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tradycyjna grochówka w nowej odsłonie 192

zmiksowałam nadając jej lekko kremowej konsystencji i podałam z ugotowanym makaronem pene i chrupiącym kindziukiem. Słodka, mocno rozgrzewająca zupa, która tak nam posmakowała, że jedliśmy ją nie tylko na obiad ale również na kolację.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Babka makaronowa z prosciutto 215

Doskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację. Makaron z dużą ilością warzyw i prosciutto. Można je komponować wg własnego gustu lub tego co akurat znajdziemy w lodówce. U mnie to były: cebule dymki, brokuł, papryka, groszek cukrowy, kukurydza i prosciuto. Dobrze aby składniki były różnokolorowe, wtedy nasze danie będzie się znacznie ciekawiej i apetyczniej prezentować. Przepis bierze udział w konkursie

Wiem co jem
Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili 170

Smaczne, pikantne danie bezmięsne, w sam raz na piątkowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Żeberka w słodkiej pomidorowej marynacie z olejem rzepakowym i warzywami 205

Soczyste, słodko-pikantne żeberka w pomidorowej marynacie na oleju rzepakowym. Smakują doskonale ze smażonymi warzywami. Idealne na rodzinny obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Warzywa są jędrne i chrupiące. Usmażone na bezzapachowym oleju rzepakowym, zachowały swój neutralny smak. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… używam go codziennie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka truskawkowa z niebieskim serem pleśniowym i dressingiem na bazie oleju rzepakowego 174

Prosta, ale jakże pyszna sałatka. W sezonie truskawkowym trzeba ją obowiązkowo zrobić przynajmniej raz. Zajadałam ją dzisiaj na obiad i na kolację. I na tym nie koniec. Bo i własnych truskawek mam pełne łubianki i właśnie dostałam porządny kawałek francuskiego sera z niebieską pleśnią o lekko orzechowym smaku. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kokosowe knedle z truskawkami 217

Proste, lekkie danie w sam raz na dzisiejszy obiad. Serowe knedle truskawkowe z dodatkiem mąki kokosowej. Jej niewielki dodatek sprawia, że danie zyskuje od razu nieco egzotyczny wymiar. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu truskawkowego. Mnie z podanych proporcji wyszło 10szt., ale wszystko zależy od wielkości truskawek. Polecam to danie, nie tylko dla dzieci.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką 223

Dziś zamiast obiadu przygotowałam dla nas pyszną sałatkę makaronową z brokułami, szynką szwarcwaldzką i uwielbianymi przeze mnie suszonymi pomidorami. Mogłabym je wyjadać ze słoika bez końca. Zawsze robię jesienią spory ich zapas, podobnie jak marynowanego czosnku. Smakują wyśmienicie nie tylko ze świeżo upieczonym chlebem ale również z makaronem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka 193

tylko z powodu znacznie lepszego samopoczucia, a też dlatego, że nie muszę poświęcać tyle czasu na gotowanie. Mogę go przeznaczyć na spacery i czytanie. Zajadam się nimi na obiad i kolację a moja lodówka pęka w szwach od zieleniny i owoców. Jest zdrowo, kolorowo i pysznie. A ja czuję się pełna energii i lekka jak piórko. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kacze udka z figami 216

mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami  (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy

Wiem co jem
Potrójnie serowa zapiekanka makaronowa 229

mogło być inaczej, na obiad musiał być makaron. Wszak dziś Światowy Dzień Makaronu. U nas w pysznej ziołowej zapiekance z trzema rodzajami sera, brokułami, marchewką i wędzoną kiełbasą z gęsiny.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli, kaparami i szynką szwarcwaldzką 214

Opisane wcześniej pesto z rukoli przydało się do przygotowania szybkiego, pysznego obiadu z makaronem w roli głównej. Tym razem sięgnęłam po makaron pełnoziarnisty. To był mój pierwszy raz i powiem, że przyjemnie mnie zaskoczył. W smaku nie ma w zasadzie różnicy, tylko wydaje mi się, że jest mniej sprężysty ale za to o wiele zdrowszy. Szczerze polecam tym, którzy jeszcze

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania