obiad - 94612 przepisów (strona:3349/6308)

Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 317

jest miękki i lekko pikantny, doskonały do dań na gorąco, oprószony aromatycznymi ziołami, podany w delikatnym  sosie serowym z serka  Topionego  to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku  Bogucice-Julia Gold Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag sera żółtego  Morskiego 1/2 papryki

Wanilia i Kardamon
Mini tarty z botwiną, kozim serem i tymiankiem na cieście francuskim 154

Cześć, Wreszcie przyszło lato i upały Zapewne nikomu nie chce się siedzieć długo w kuchni. Mam dla Was propozycję na mega szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego produktu. Co powiecie na mini tarty na cieście francuskim z botwiną, kozim serem i nutą tymianku ? Są przepyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Miłego dnia ! Składniki: Płat ciasta francuskiego 1 – 2 roladki koziego sera

Moja pasja smaku
OGÓRKI MAŁOSOLNE 163

Pasują do większości podawanych przeze mnie obiadów. Poza tym pomału zaczyna się na nie sezon. Robię więc i ja, takie do zjedzenia na drugi dzień. Zapraszam po przepis na ogórki zalewane ciepłą woda dzięki czemu już na drugi dzień zaczynają mieć swój fajny smaczek ;)   Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 litr gorącej, przegotowanej wody 1 czubata łyżka grubej soli

Z Majeczką w kuchni
Makaron z jajkiem 171

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Opis autorki: Najczęściej serwowane w poniedziałek kiedy z niedzielnego obiadu zostawał makaron. Składniki makaron masło jajka sól pieprz cebula Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy posiekaną cebule, dodajemy makaron, jajko wbić do miseczki, dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem i wylać na patelnie, mieszając chwile razem smażyć z makaronem, Podawać od razu

Tradycyjna Kuchnia
Pomidorowa sałatka z młodą kapustą, szpinakiem i oliwkami 174

słodkim przedpołudniu, które nie ukrywam, wywołało uśmiech na mojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata!  Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach

Moja smaczna kuchnia
Letnia klasyka obiadowa, Europejski Stadion Kultury 203

Myślę, że o tej porze roku taki obiad gości w wielu polskich domach, też niejarskich. Jest lekki, szybki, sycący i smaczny. Na zdjęciu: sałata zielona i rzodkiewka z olejem lnianym i odrobiną soku z cytryny, sadzone jajo, maślanka, młode ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na oleju cebulką. Przepis bierze udział w akcjach:     Europejski Stadion Kultury to cykliczna impreza

Qlinarnie i Qlinarnie
Rzodkiewkowa mizeria 115

Idealny dodatek do letnich obiadów. Pasuje do młodych ziemniaków z koperkiem i kawałkiem ulubionego mięsa. Spróbujcie też klasycznej mizerii .  Składniki : * pęczek rzodkiewek  * pół szklanki gęstej śmietany 18% * sól, pieprz Przygotowanie : Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić na pół godziny. Przyprawić pieprzem, wymieszać ze śmietaną

Magiczne Życie Marty
Ryż na gęsto z truskawkami 283

ryż z truskawkami, który jest przysmakiem jej dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser, czy nawet kolację :) Składniki (dla około 2 – 3 osoby): 1 szklanka ryżu 2 szklanka mleka (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka) 300 – 500g truskawek

Smakowy Raj
Knedle z truskawkami 159

dzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z nowych ziemniaków). Przepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane masłem i posypane cukrem i/lub ze zmiksowanymi truskawkami

Mama Gotuje
Karkówka z grilla + film 187

Soczysta, aromatyczna i miękka karkówka z grilla to znakomita propozycja na letni obiad lub kolację w plenerze. Podana z ulubioną sałatką i bagietką smakuje wyjątkowo smacznie, będzie prawdziwym rarytasem dla miłośników dań z rusztu.  składniki na 3 porcje 6 plastrów karkówki 1/2 szklanki oleju 5 łyżek sosu sojowego 4 ząbki czosnku szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta curry

Smakowite Dania
Mule w białym winie 222

kiedyś – te kosztowały jedynie 10 zł. Poza tym trudno je zepsuć! Musimy tylko trzymać się czasu gotowania – przegotowane będą suche i twarde. Kilogram tych skorupiaków będzie stanowił obiad dla dwóch osób - jeśli ma być bardziej syty bagietkę można zastąpić makaronem typu wstążki. Składniki: 1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina

Poezja smaku
Cukinia i kasza jaglana 164

problemu, gorzej gdy siedzi w domu. Choć akurat moje dziecko jest szczęśliwe gdy cały dzień może spędzić z rówieśnikami na podwórku.  Ale dziś dla odmiany postanowiłyśmy razem przygotować obiad. Wspólna praca sprawia, że potem wszystko lepiej smakuje i tak też było u nas. Co prawda pierwsza porcja placuszków nam się nie udała, bo chciałyśmy je zrobić bez dodatku mąki

Przysmaki Karolki
z grilla w piekarniku na patyku mielone indyka... 277

grillować 20 minut i obracać patyczki ze 2 razy, następnie na mielone położyć cebulę pokrojoną i wymieszana w oleju, grillować jeszcze z 15 minut smaczne, pachnące, smakowe mielone na obiad i na kolację..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI 255

czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki obiad w upalny dzień, albo słodki podwieczorek. Dodatek gałki waniliowych lodów np. tych sprawi, że zamieni się w fantastyczny deser, po którym każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Pstrąg w szynce szwarcwaldzkiej z limonką i kolendrą 150

miałam czasu na długie gotowanie dlatego wybór padł na strągi. Obiad lekki i zdrowy był gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska  dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej  Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania