obiad - 95112 przepisów (strona:3363/6341)

Kalafior pieczony pod kokosową kruszonką 225

Kalafior pieczony w piekarniku z jarmużem i szalotką pod pyszną kokosową kruszonką to wspaniały dodatek do obiadu. Towarzystwo żurawiny nadaje  daniu lekko słodki posmak, który zdecydowanie podnosi walory smakowe całego dania. Po wzięciu pierwszego kęsa jedyne co mi się pojawiło w głowie to słowo: PYCHA! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 3 Czas

Kolizje Smaków
Pulpety w sosie koperkowym 1041

przygotowane pulpety kojarzą się z tradycyjnym, polskim obiadem, przygotowywanym przez nasze mamy czy babcie. Nie można odmówić im smaku, są naprawdę pyszne, bardzo delikatne a zarazem aromatyczne. Ja podałam je z surówką i ziemniakami, ale taki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula

Szefowa kuchni
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 278

dziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach

Kulinarna Patilogia
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 167

miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można też użyć ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Gdy kapusta już się ugotuje odsączmy ją i dodajemy do niej smalec. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy (jeżeli gotowaliśmy je w mundurkach najpierw należy obrać) i dodajemy do kapusty. Solimy, mocno pieprzymy

Kulinarna Patilogia
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 235

fenomen, że pozostaje rosołem choć każdy robi go po swojemu? Moją przygodę z rosołem zawdzięczam tradycjom wyniesionym z domu przez męża. To u niego rosół był obowiązkowym punktem niedzielnego obiadu i tak zostało również u nas. Ja jakoś nigdy nie byłam miłośnikiem tej zupy traktując ją raczej jako bazę dla innych, wg mnie smaczniejszych. Ale z czasem, robiąc kolejne eksperymenty

Kulinarna Patilogia
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 201

również dodać soku z cytryny. Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 2 minuty i dodajemy do makaronu wraz ze szparagami. Przygotowanie zajmuje ok 20 minut i mamy fantastyczny obiad … Powodzenia ! The post Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Schab w śmietanie 190

Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól pieprz papryka kostka rosołowa Przygotowanie: Schab kroimy na ciękie kotleciki i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Delikatnie skrapiamy

Kulinarna Patilogia
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 226

rzymska to proste, efektowne i smaczne danie na co dzień i od święta. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a efekt murowany. Pieczeń rzymską możecie podać na ciepło na obiad lub na zimno jako wędlinę. Jak ją zrobić? Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego (niezbyt chudego) 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka

Kulinarna Patilogia
Tradycyjne rolady wołowe 250

Jeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Kulinarna Patilogia
Policzki wołowe duszone z warzywami 271

Przepyszne, mięciutkie policzki wołowe w towarzystwie pieczonych warzyw  i rozmarynu to świetny , aromatyczny, łatwy w wykonaniu obiad. Surowe policzki to mięso bardzo twarde, ale po pieczeniu przez 3 (!) godziny to mięciutkie mięsko, które samo rozpływa się w ustach. Jeśli macie chody u rzeźnika polecam wypróbować. Coraz częściej można też już po prostu zamawiać w sklepach i marketach. Jeśli jeszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka z pora i marchewki 293

Przepis na pyszną i szybką surówkę z marchewką, jabłkiem i porem. Idealna do obiadu czy na grilla. Składniki: por 2 średnie marchewki duże jabłko łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz szczypta imbiru pół łyżeczki cukru 2-3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie Pory kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie półplasterki. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik z zielonych ogórków 241

Lubię je za łatwość i szybkość przygotowania,  lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad. W tym przepisie można maślankę zastąpić kefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam! składniki  4 porcje ok 500 g zielonych ogórków 400 g maślanki

Stare Gary
Muszelki, kurczak, sos pomidorowy i obiad 255

jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam danie gorąco. Do tego jest przepyszne a miny zajadających bardzo zadowolone. Muszelki, kurczak, sos pomidorowy i obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybka sałatka z ogórków konserwowych 380

Uwielbiam sałatki - proste, z niewielkiej ilości składników (3 składniki, które przeważnie są w każdej kuchni), szybkie. Poniższa sałatka właśnie do takich się zalicza i nadaje się do obiadu jak i na grilla. Przygotujecie ją w oka mgnieniu i tak samo szybko będzie znikać.  Do przygotowania 2 porcji sałatki potrzebujemy: - słoik ogórków konserwowych (kupicie  tutaj ) - łyżkę majonezu - 2 łyżki

Szybko Tanio Smacznie
Śledź smażony w zalewie octowej 258

Tradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania