godziny w 180 stopniach. W połowie tego czasu przekręcamy schab na drugą stronę. Pieczemy bez przykrycia. Możemy kroić na grube plastry i z jakimś sosem pieczeniowym użyć do obiadu, albo po prostu w cienkich plastrach na kanapki jako wędlina. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder Manufacturezeszłym tygodniu wspominałem o fajnym obiedzie, który na mnie czekał jak z pracy wróciłem. Carpaccio z buraków ( przepis tutaj ), pikantna zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa
Marder&Marder Manufactureogóle ta konfitura. Tak więc jakby co to sklep z pełną odpowiedzialnością polecam :) Swoją drogą niedługo planuję wykorzystanie makaronu z pokrzywą. Ciekawa rzecz i mam już wstępny pomysł na obiad :) Ale dobra, bo zaczynam się oddalać od tematu, a czasu nie mam za wiele, jak zawsze zresztą... Bagietki wyszły rewelacyjnie. Puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz. A przepis podpatrzyłem
Marder&Marder Manufacturetemperaturę do 140 stopni i pieczemy godzinę na każdy kilogram mięsa, czyli u nas 2,5 godziny. I teraz: albo jemy na ciepło jako pieczeń z jakimś sosem do obiadu, albo studzimy i jemy na kanapki jako wędlina. Smakuje genialnie. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureMadzia zrobiła genialny obiad! Znaczy się pieczonego całego kurczaka. A ja uwielbiam kurczaka. Zwłaszcza właśnie pieczonego. Chrupiąca skórka, mięsko rozpływa się w ustach, mmmm... A tak w ogóle to Madzia tego kurczaka zrobiła w garnku rzymskim. To takie fajne naczynie, o którym pisałem tutaj . Więc co będzie nam potrzebne oprócz kurczaka? Marynata: 2 łyżki miodu 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka
Marder&Marder Manufacturemnie uciszyć zrobiła dwie zupy. Jednocześnie, żebym miał. I to nawet nie jedna po drugiej, ale właśnie jednocześnie. Dwie na raz sobie pyrkały na gazie, obok siebie. Żebym dwudaniowy obiad miał :) Jedna to właśnie tytułowa zupa z czarnej rzepy, a druga ze skorzonery. Ale o tej drugiej za tydzień. Ostatnio coraz częściej sięgamy po "dziwne" warzywa. Do czego zresztą
Marder&Marder ManufactureZastanawiałem się przez kilka chwil czy zamieścić ten przepis. Bo w sumie ty tylko zwykłe buraczki na obiadu, nic wielkiego. Każdy pewnie nawet i bez przepisu potrafiłby takie zrobić. Ale... No właśnie, są dwa ale. Po pierwsze primo: zakładając tego bloga chciałem żeby był on dla ludzi, którzy kompletnie nie radzą sobie w kuchni, żeby pokazać im, że każdy może
Marder&Marder Manufacturepolewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą. PUREE ZIEMNIACZANE Z OLIWĄ TRUFLOWĄ Kilka ziemniaków (tyle ile jemy na obiad) 50 g masła 50 ml mleka gałka muszkatołowa oliwa truflowa sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, to chyba każdy potrafi. Odcedzamy. W garnku po ziemniakach rozpuszczamy masło
Marder&Marder ManufactureKolejne danie Madzi. Coś mi ta Madzia zaczyna dominować na blogu, muszę i ja się wziąć w końcu za coś:) Tym razem pyszny obiad. Wizualnie może na kolana nie powala, ale smakiem nadrabia, wierzcie mi. Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 200 g ryżu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka
Marder&Marder Manufactureobdarzam was mniej lub bardziej nudną historyjką. Tym razem padam na twarz więc historyjki nie będzie. Z czego pewnie bardzo się cieszycie :) Dzień cały pracowałem, potem zjadłem taką porcję obiadu, że zaraz się rozpadnę na dwie części i zasypiam. Ale zanim zasnę to muszę ten przepis wpisać, bo potem znowu nie będę miał kiedy. I ogarnę się w listopadzie :) Więc
Marder&Marder Manufacturesię poddać. Jednocześnie zrobiła te tytułowe z ryżem i soczewicą i jeszcze z ryżem, pieczarkami, cieciorką i soczewicą. Z tymi drugimi już nie miałem siły się zmierzyć, jutro na obiad spróbuję. kapusta włoska szklanka ryżu szklanka ziaren soczewicy 1 cebula 1 jajko pieprz, sól 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki olej do smażenia Z kapusty wykrajamy
Marder&Marder ManufactureZaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też w ogóle jakakolwiek surówka) tak w konwencjonalny sposób nie pasuje do pierogów. Ale w niekonwencjonalny pasować może :) No bo tak: pierogi dobre, surówka dobra, więc jedno i drugie razem też dobre :) I faktycznie całkiem
Marder&Marder Manufactureprostu się w nim zakochałem! I tylko czekałem na moment żeby go znowu wykorzystać. I pomyślałem, że idealny będzie do pieczonego pstrąga. I nie myliłem się, miałem naprawdę pyszny obiad. I w zasadzie prosty w zrobieniu. Czyli tak jak lubię najbardziej :) Do ryby: 2 całe pstrągi (już bez wnętrzności) 4 ząbki czosnku 1 cebula pęczek koperku kawałek masła gruboziarnista sól
Marder&Marder Manufacturerozpieszczać swojego męża. Solidnie wypełniam ten obowiązek i w okresie jesienno-zimowym godzinami pichcę zupki i inne dania z dyni: bzika kulinarnego mojego męża. Dynię mógłby jeść na śniadanie, obiad i kolację. Ba, on mógłby nosić dynię na głowie zamiast czapki, a jakby w łóżku leżała dynia zamiast mnie to pewnie też by się ucieszył :) Spróbujcie zatem przyrządzić tę zupkę
Marder&Marder ManufactureFajny obiad dzisiaj mieliśmy: mielone mięso. Ale nie jakieś tam zwykłe kotlety tylko wypasione dwojaki dworskie :) Czyli takie jakby dwa zrazy połączone ze sobą. Jeden nadziany pieczarkami, a drugi suszonymi śliwkami. Aaahhh, to było naprawdę cudne. Mi akurat bardziej smakowała ta część pieczarkowa, ale za to - dla równowagi - Madzia stwierdziła, że lepsza jest ta część ze śliwką. Tak więc
Marder&Marder Manufacture