przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę. * Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży. Razem ze mną piekli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Julianna z Obiad gotowy! Dorota z Moje małe czarowanie Jola z Nasze życie od kuchni Wiosenka z Eksplozja smaku Paweł z Chleby. info
Ala piecze i gotujezjadłam: Śniadanie: - woda z cytryną - sałatka z rukoli, pomidora i grapefruita - połączenie może wydawać się egzotyczne, ale jest super:) jakby dodać do tego jeszcze odorbinę koziego sera...mmmm ;) - grapefruit Obiad: - duszone warzywa (brokuł, czosnek, papryka czerwona) - pomidor - jabłko Kolacja: - pieczone warzywa (seler, pietruszka, burak) - czipsy jabłkowe
pyszne zdrowościmarynacie na pewno się do nich zalicza. Mięso jest kruche, soczyste a słodko-wytrawny smak doskonale do niego pasuje. Trzeba pamiętać o tym by wybrać dobrej jakości musztardę, wtedy obiad na pewno będzie udany. 400g karkówki 3 łyżki miodu 6 łyżek musztardy, u mnie kremska od Społem Kielce 3 duże cebule sól, pieprz 1. Cebulę kroimy
Szefowa kuchniżyczcie mi dobrej pogody i abym się nigdzie nie zgubiła xd Tymczasem was zostawiam z małą jedzeniową relacją z wyjazdu ;) W Poznaniu wraz z koleżankami w poszukiwaniu obiadu natknęłyśmy się przypadkiem na bardzo fajną knajpkę SOFA cafe&lunch serwującą głównie placki, już tylko po zerknięciu na menu wszystkie jednogłośnie stwierdziłyśmy, ZOSTAJEMY! :D moje: placki z batatów
More food, love and dreamsSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam… Składniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól
Oryginalny smakserem w robocie się miksowały. Potem wszystko połączyłam i czas na zegarku sprawdziłam, 20 min jeszcze miałam, tartę do piekarnika „schowałam”, za sprzątanie się zabrałam i stół do obiadu przygotowałam. W 100% zadanie wykonałam i przepyszna tartę w 30 min. przygotowałam. Składniki: garść szparagów zielonych, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 jajka, 2 łyżki śmietany gęstej
Moniki Smakołykiczas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak pora na kulinarne ekscesy pod znakiem tegoż warzywa i zapraszam dzisiaj na szybki, lekki obiad lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień. Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 5 zielonych szparagów jajko plasterek szynki
Dzieje kuchennej Wiewióryjabłkowy ale można użyć dowolnego farszu lub po prostu posmarować je ulubionym dżemem :) Naleśniki są bardzo sycące przez co mogą stanowić nie tylko doskonały obiad ale także zdrowe i energetyczne śniadanie. Na 3 naleśniki Ciasto: szklanka mąki owsianej* 1 jajko 3/4 szklanki mleka z wodą w proporcji 1:1 szczypta soli odrobina oleju * zmieliłam kilka łyżek
My simple kitchensamymi ciasteczkami, owocami i tym podobnymi rzeczami człowiek nie żyje:P Chociaż nie powiem, brzmi kusząco;) Także - żeby nie było - jak każdy z nas jadam normalne, nie słodkie obiady:P Pomiędzy porannymi owsiankami, miseczkami surówki z selerem (takiej jak ta - klik ), jogurtami i hektolitrami kawy, wpadają także na mój talerz takie potrawy jak te naleśniki. Wprawdzie
My simple kitchenJedyną rzeczą, której mi zabrakło była chociaż odrobina zielonego szczypiorku... tzw. kropka nad "i" :) 12 porcji Składniki: 6 jajek kawałek papryki wędlina (kawałek kiełbasy, szynki, czy nawet mięso z obiadu) majonez musztarda sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjmujemy żółtka a "puste" jajka układamy na talerzu. Żółtka rozgniatamy łyżeczką
My simple kitchenpowraca :) Miłego weekendu ludziki!! Buziaki :* Dzisiaj prezentuje Wam, do czego wykorzystałam pierwszy rodzaj sera w ramach nawiązanej ostatnio współpracy z MSM Mońki (o współpracy więcej tutaj - klik ). Wczoraj na obiad zrobiłam pierogi. Już dawno miałam je w planach, odkąd zobaczyłam je u beetle z bloga Apetyt i Smak. Wiedziałam, że prędzej czy później wylądują na moim stole :D I wyszły
My simple kitchenover again That I can!". "Śmiało, powiedz, że nie jestem wystarczająco dobra, powiedz, że nie dam rady tego zrobić, ponieważ ja Ci udowodnię za każdym razem, że potrafię!" :) Obiad ready in 20 minutes? A do tego zdrowy? Oczywiście, że to możliwe :) Przepis na ten szybki obiadek znalazłam tutaj ( klik ) a zmiany, jakie wprowadziłam, są raczej "kosmetyczne". Zapraszam zatem
My simple kitchenposta. Life is brutal. A teraz na nogi postawiłaby mnie chyba tylko "siekiera" (czyt. bardzo mocna kawa). Dlatego dziś krótko i na temat. Poniższa zapiekanka powstała z resztek po obiedzie, a mianowicie z ziemniaków. Do tego kilka dodatków i kolacja jak marzenie. I przede wszystkim szybka. Oczywiście możecie dorzucić do niej to na co macie ochotę, np. kukurydzę czy pieczarki
My simple kitchendelektowaniu się kawą a nie tylko szybkim "chłysnięciem" kilku łyków i w drogę. Ale reszta dnia bez zmian - tempo, tempo, tempo :D Ale raczej to przyjemniejsze - zrobiłąm na obiad leczo i upiekłam muffinki :) Mam nadzieję, że nadrobię chociaż trochę zaległości w kuchni :) Powoli da się wyczuć w powietrzu że lato zamienia się powoli w "babie lato". A to dobra okazja
My simple kitchenprzy tym cieszy oko bo nie brakuje jej koloru :) Jeśli wolicie wersję bez parówek to śmiało możecie z nich zrezygnować :) Lub zgarnąć z lodówki inne mięsko pozostałe po obiedzie;) Porcja dla 2 osób Składniki: pół torebki ugotowanego ryżu pół brokuła 2 jajka pół papryki 1 łyżka majonezu sól, pieprz sok z cytryny 2 parówki pestki dyni Brokuła dzielimy na różyczki
My simple kitchen