Italia. Kocham kuchnię włoską i dziś oto sobie zrobiłam na śniadanie mozzarellę z pomidorkiem, świeżą bazylią i oliwą. U nich raczej takie rzeczy jada się na lunch bądź wczesny obiad ale dzisiaj jest poniedziałek czyli taka mała niedziela, więc sobie pozwoliłam na chwilę relaksu, taki przedłużony weekend :-) Oczywiście przygotować takie żarełko, to żadna filozofia, bardziej chciałam tu pokazać, że śniadanie
pieprzny smaczekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na danie w stylu włoskim czyli makaron z cukinią, bakłażanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Uwielbiam kuchnię włoską
Marta GotujeZdrowy i smaczny sznycel z indyka w chrupiącym sezamie. Propozycja na szybki obiad, do którego można wybrać którąś z surówek z działu "Surówki i sałatki" . Składniki: 3 średnie sznycle z indyka 1 - 2 jajka około 1/2 szklanki mąki około 1/2 szklanki sezamu pieprz sól olej do smażenia Przygotowanie: Sznycle o grubości około 1 cm delikatnie rozbić tłuczkiem. Posolić
Kuchcik gotujekalorycznego, napakowanego niezdrowym tłuszczem i cukrem jedzenia... mam dla Was kilka propozycji. 1. Ciasteczka owsiane, amarantusowe, jaglane, gryczane, jęczmienne, orkiszowe itd. Błonnik zapewni nam uczucie sytości aż do obiadu. Trzeba jednak uważać na skład, bardzo łatwo się naciąć na udające zdrowe, bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub tłuszcz palmowy, produkty. Szczególnie dotyczy to wielu wyrobów popularnych producentów - takich słodyczy
Powiedz dietom niePrzepis na nią dostałam od mojej przyjaciółki i często robię ją w piątek zamiast obiadu. Jest to dla mnie dzień odpoczynku od eksperymentów kulinarnych. Poświęcam go za to na ogarnięcie (czytaj porządki ) domu i przygotowanie czegoś do jedzenia na następny dzień, tak aby sobota była dla mnie rzeczywiście dniem wolnym, całkowicie przeznaczonym na relaks. Zazwyczaj dodaję do niej tuńczyka
Wiem co jemtemu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam, iż mogą być dobrym dodatkiem , więc je zakupiłam. Pomysł był bardzo dobry. Płatki wystarczy tylko zalać letnią wodą, odczekać
Wiem co jemkaszy, zwłaszcza gryczanej. Póki co, świętowaliśmy jednak powrót do normalności czyli przywrócenie po 50 latach dnia wolnego od pracy w święto Trzech Króli. Był więc uroczysty rodzinny obiad zwieńczony deserem w postaci tortu cappuccino prezentowanego we wspominanej tu już przeze mnie książce Dr Oetkera. Stał się on ulubionym tortem moich dzieci. W ostatnim miesiącu piekłam go już chyba
Wiem co jemkrzaczastą, a w pojemnikach pienną. Fasolki było tyle, że trudno ją było zjeść na bieżąco. Nadmiar został więc zamrożony i jest teraz wykorzystywany przeze mnie albo jako jarzynka do obiadu albo do zapiekanek, bądź też szybkich dań z ryżem. Dzisiejszy przepis pochodzi z miesięcznika „Smaki i aromaty”. Robiłam to danie już wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dokonać pewnych zmian. Ananas
Wiem co jemrosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający w szafce makaron bucatini kupiony przez pomyłkę, zamiast spaghetti
Wiem co jemSmakują doskonale z młodymi ziemniakami i mizerią, ale można je także podać z makaronem lub fasolką szparagową. Jak kto woli. Świetne danie na niedzielny rodzinny obiad. Rolady można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, są jeszcze smaczniejsze". Czytaj więcej
Wiem co jemFaszerowane cukinie to doskonale danie na lekki obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej nadają się do tego młode owoce, które nie mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie
Wiem co jemprostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek
Wiem co jemSzybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często. Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”. " Czytaj więcej
Wiem co jemdopiero w tym roku się na nie skusiłam, co prawda trochę z konieczności. Jakoś do tej pory nie przepadałam za słodkimi potrawami. Zazwyczaj przygotowywałam dla siebie na obiad coś innego, albo pozostawałam przy samej zupie. Czytaj więcej
Wiem co jem