obiad - 95112 przepisów (strona:3360/6341)

Zapiekane pomidory- danie ekspresowe 147

Ekspresowy pomysł na smaczny obiad. Składniki: 3 pomidory 3 łyżki zielonych oliwek 10 dag szynki wieprzowej 1 łyżka posiekanej bazylii 1 majonez Wykonanie: Pomidory przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Zagrzać w piekarniku przez 10 minut, dodać oliwki, posypać bazylią, zalać majonezem  i zapiec w temperaturze 200 stopni około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu 176

Ostatnimi czasem staramy się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Zatem dziś na obiad były kotleciki mielone w wersji light. Kleik w postaci bułki tartej zastąpiłam zdrowym siemieniem lnianym, mąką owsianą, płatkami jaglanymi, otrębami i kaszą manną. Należy ich dodać tyle aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o odpowiednim kształcie. Jeżeli nie mamy wszystkich

Tradycyjna Kuchnia
Mizeria z octem na winie do słoików na zimę 187

Uwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 6 łyżek cukru, 3 szklanki wody, 6 łyżek soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki( najlepiej

Tradycyjna Kuchnia
Marynowana papryka z miodem do słoików na zimę 228

papryką.  To już drugi raz, kiedy na łamach bloga publikuję ten przepis ( poprzedni ). Zapasy zimowe rozeszły się w mig:) Papryczki były pyszne, łagodne w smaku, idealne do obiadu, sałatek itp. Tym razem jednak pokusiłam się o odrobinę więcej miodu :) Składniki: 1 kg kolorowej papryki, 1 szklanka octu, 1 szklanka wody, 250 ml miodu pszczelego, 5 łyżek oleju. Wykonanie: Paprykę

Tradycyjna Kuchnia
Zupa rybna z kaszą jaglaną 176

Coś w sam raz na piątkowy obiad. Pyszna zupa krem z filetów rybnych, podana z kaszą jaglaną i śmietaną. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu 1 cebula 2 filety rybne (ja użyłam dorsza) 1 marchewka sól, pieprz liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego majeranek koperek Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami bulionu i gotować przez 5 minut z liściem

Tradycyjna Kuchnia
Klopsiki rybne z karpia w pikantnym sosie 135

Sezon wędkarski rozpoczęty. Ja mam to szczęście, że mój tato jest zapalonym wędkarzem, przez co ja na brak ryb nie narzekam. Dziś u mnie na obiad pyszne, delikatne klopsiki rybne. Składniki: 40 dag mięsa z karpia, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, 1 białko, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 1 ½ szklanki wywaru warzywnego, liść laurowy

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z młodej kapusty z boczkiem 186

Smaczny dodatek do dzisiejszego obiadu :) Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 jabłko, 10 dag wędzonego boczku, 4 łyżki octu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, natka pietruszki, szczypiorek. Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do miski podlać niewielką ilością wody, posolić i udusić do miękkości . Następnie odsączyć na sicie i przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, wlać ocet, przestudzić

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety wieprzowe w sosie kurkowym 188

Sezon grzybowy w pełni trwa. Cieszę się, że w tym roku obrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym. Składniki: 4 wieprzowe kotlety ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 25 dag świeżych kurek 2 łyżki masła 1 łyżka sosu sojowego 1/8 litra śmietany sól natka pietruszki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso

Tradycyjna Kuchnia
Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę 295

grzybowy, w połączeniu z warzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 218

Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć

Tradycyjna Kuchnia
Domowy pasztet z grzybów 202

Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka grzybowa z warzywami na zimę do słoików 177

Pyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy... Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 5 kiszonych ogórków 6 łyżek octu 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić

Tradycyjna Kuchnia
Spaghetti carbonara 181

żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi- boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. U mnie wczoraj na obiad, może niezbyt dietetyczny ale za to pyszne carbonara :)  Składniki: 2 jajka 5 dag parmezanu 1 opakowanie makaronu spaghetti 20 dag wędzonego boczku natka pietruszki 5 dag masła sól

Tradycyjna Kuchnia
Kluchy drożdżowe „karotki” 146

Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki.    i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce

Tradycyjna Kuchnia
Kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu 227

jeszcze ciepłego ryżu dodać starty ser, jajko, zamieszać i zwilżonymi dłońmi formować kulki. Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać do obiadu

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania