obiad na szybko - 16606 przepisów (strona:867/1108)

Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 196

przepraszam i nie mam niczego na swoje usprawiedliwienie, wynagrodzić mogę Wam to jedynie nowymi przepisami, a tych się trochę zebrało :) Dziś pomysł spontaniczny - w zasadzie miałam zrobić szybką, najprostszą "chińszczyznę", ale w trakcie przypomniało mi się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko(...)opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza namiastka tajskiego obiadu jest gotowa :) Podajemy z ryżem. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Pasta ze szpinakiem- obiad w 15 minut 326

Dzisiaj polecam przygotowanie obiadu w ekspresowym tempie, z racji pracującego całego weekendu nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale zawsze staram się żeby było to coś smacznego i zdrowego. Dzisiaj polecam Wam makaron ze szpinakiem, jak makaron to tylko włoski, no bo kto lepiej zrobi makaron od Włocha? ;-) Zresztą im lepszej jakości użyjemy składników tym lepsze jedzenie. co potrzebujemy(...)komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię bo czosnek potrafi zabić cały smak szpinaku. Dodajemy ugotowany makaron i gotowe. Szybko, smacznie i zdrowo ;-) Słonecznej niedzieli i Smacznego

SMYKWKUCHNI
Jak zachować świeżość sałaty 163

Już niejednokrotnie mieliśmy sytuację, że kupiliśmy świeżą, chrupiącą sałatę i wykorzystaliśmy tylko kilkanaście liści, a reszta po kilku dniach dosłownie zwiędła i zgniła. Wszystko to przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 187

Świeże ryby, patelnia, masło – prosta i zawsze sprawdzająca się metoda. Ryba i szpinak – kombinacja poziom wyżej, odrobinę więcej wysiłku, prawie kompletne danie. Ale ryba, szpinak i

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 162

Dzień dobry, Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego. Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek. Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami , dziś sięgnęłam po jesienne(...)zacznij rozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min.  Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera

Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 138

Menu powstało podczas naszego pobytu w Słopnicach latem tego roku. Spędzaliśmy leniwie dni i nic nam sie sie chciało robić, nawet gotować. Sięgnęliśmy po nasze stare, sprawdzone przepisy na szybkie dania. Najlepiej wychodzą kiedy pod ręką są nowalijki, ale można je przyrządzać cały rok. Minimum pracy i niesamowita przyjemność jedzenia lokalnych, ekologicznych składników – tak wyglądał tydzień, który spędziliśmy w Słopnicach(...)musztarda 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Filecik anchois Miód Sól Pieprz Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Tym razem, wyjątkowo, w niedzielę gotowaliśmy tylko na niedzielę, a przygotowanie obiadu zajęło nam minimum czasu. Pozostałe dania – głównie sałatki – przyrządzaliśmy na bieżąco. Nie były pracochłonne (zwykle ich przygotowanie nie trwało dłużej niż 15 minut) za to wyjątkowo lekkie

Niedzielny kucharz
Burgery z czerwonej fasoli 156

Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery

Blendman
Krem z batatów z mlekiem kokosowym, limonką i odrobiną masła…oczywiście orzechowego! 160

Totalnie tego nie ogarniam – dopiero co (a tak dokładniej to w styczniu; )) wróciłam z USA, a już jest maj! Gdyby nie fakt, że skończyły mi się

Fill The Bowl
Zapiekane naleśniki z pieczarkami 117

Zapiekane naleśniki z pieczarkami to przepyszna propozycja na obiad. Nie jest może to najszybszy obiad jaki możecie wykonać, ale jest warty tego, żeby spędzić przy nim chwilę czasu. Na początku należy usmażyć naleśniki na słono, nawet dzień wcześniej. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy kilka składników, zazwyczaj podaję Wam prosty przepis na naleśniki(...)dobrze rozgrzana, dzięki temu unikniecie feralności pierwszego naleśnika. To nie prawda, że pierwszy musi iść do kosza! :) Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy tylko tyle ciasta, żeby można było pokryć szybkim ruchem całe jej dno. Z podanego przepisu wychodzi około 10 dużych naleśników. Naleśniki smażymy do momentu aż ciasto się podsuszy, absolutnie nie do zrumienienia. Naleśniki będziemy jeszcze później zapiekać. Przygotowanie

MamaOskarka
Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię 243

wersji wypiekanej na pionowym rożnie pojawił się w połowie XIX wieku w mieście Bursa. Sposób przyrządzania mięsa poprzez opiekanie go na ogniu w pozycji pionowej i odcinanie cienkich plastrów szybko przyjął się w Imperium Osmańskim, a później – wraz ze zmianą granic pomiędzy Grecją a Turcją i wymianą kulturową – dotarł również na Półwysep Peloponez i w okolice Aten(...)oferty lokali takich jak Gyros Ramzes i zamawiając pyszną potrawę również na wynos. Artykuł Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Najlepsza tarta z rabarbarem 160

pyszny, i nadaje się chyba do wszystkiego. Co roku pod koniec kwietnia dostaję bzika, i słodkości w domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru(...)rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaki garnek kupić na prezent gwiazdkowy? 116

W domu mam dużo różnych garnków, jednak brakuje mi porządnego garnka próżniowego. Uważam, że to świetny pomysł na prezent dla każdego, kto lubi gotować i dba

Moja smaczna kuchnia
Kartacze albo cepeliny 204

W ten weekend obchodzimy Dzień Babci i Dziadka. Jakie to ogromne szczęście mieć ich przy sobie, porozmawiać, poradzić się, wpaść na kawałek najlepszego sernika albo miskę

Obiad gotowy
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 178

danie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu(...)pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków.  Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu w domu. Nadają ciekawego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz z serc indyczych z majerankiem 134

Cześć! Dla lubujących się w podrobach propozycja na obiad :) Tym razem ugotowałam gulasz z serc indyczych. Zazwyczaj kupuję kurze serduszka, ale z racji że są one drobniejsze i tym samym trzeba poświęcić więcej czasu na ich oczyszczenie kupiłam z indyka. Ja tego czasu wolnego mam naprawdę niewiele... Serca indycze wiadomo, że są większe, ale i bardziej mięsiste. Nie trzeba(...)ziemniakami, różnego rodzaju kaszami a jak ktoś lubi z pajdą chleba. Obowiązkowo ogórek kiszony bądź ulubiona surówka :)  Z moich obserwacji: * kiedy jest potrzeba podlewać serca wodą, jeśli szybko odparuje * sprawdzać miękkość serc po ok. 1 godzinie duszenia * jeśli ktoś nie lubi zagęszczanego gulaszu nie ma potrzeby zaprawiać mąką tylko wystarczy zredukować nadmiar wody * przyprawiać solą pod koniec gotowania

Pieprzyć z Fantazją