Jak widać po blogu za zupami nie przepadam. Za chłodnikami wydawałoby się tym bardziej. No to zmieniam zdanie. Jak to mówi Starsza: ON ROZWALIŁ MÓJ SYSTEM
gutfutOd 11. do 13. czerwca przebywałam w Londynie, na warsztatach u Jamie Olivera. Była to nagroda - wyróżnienie, jakie otrzymałam w konkursie Blog Roku 2014. Fundatorem tej
Codzienna kuchnia niecodziennaPod choinkę od Męża otrzymałam zestaw do robienia Sushi :) Dziś po długich przygotowaniach, lekturze wielu przepisów, kilku filmach na YouTube... po łyżwach i saunie
MarciochaKucharzyCześć :D Sezon grillowy w pełni! Podczas weekendu majowego wyczuwalny był charakterystyczny zapach grillowanej kiełbaski i innych pyszności :D U mnie nie było wcale inaczej :D Obiad w plenerze, pod naszym orzechem smakował wyśmienicie. Wydaje mi się, że w takich warunkach żołądek nie ma mety....albo to łakomstwo jakieś...albo co...? :D Zanim zaczęliśmy wspólne grillowanie upiekłam chlebek. Podałam własnej(...)warkocz. Piekłam ok. 20 minut w 200 stopniach. Chlebek jest fantastycznym dodatkiem do grillowanej karkówki czy kiełbaski :D Polecam i życzę smacznego :D To się robi naprawdę szybko! Lidka
Pieprzyć z Fantazjątradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów: sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby 1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung 2-3 liście kapusty pekińskiej(...)pomocą ręczników papierowych. Kolej na przygotowanie ciasta. Do miseczki wsypałam mąki:kukurydzianą i pszenną. Wlałam bardzo lodowata wodę. Można do niej dodać kostki lodu. Szybko wymieszałam.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Maczałam w nim kawałki ryby. Wrzucałam kawałki na bardzo rozgrzany olej. Smażyłam aż ciasto się pięknie zarumieniło. Po usmażeniu rybę przekładałam
potrawyregionalneDUTCH BABY NA WYTRAWNIE I TEST PATELNI FLORINA Mój ulubiony naleśnik, tzw. dutch baby, czyli pieczony w piekarniku, puszysty i lekko chrupiący zarazem, jedyny taki w
SMYKWKUCHNIdomu, który ma chyba z tysiąc lat. Od dziesięciu wieków piecze się tu chleb. Chleb wciąż jest tu podawany w najróżniejszych postaciach - nawet czerstwy. Świeże kromki są podstawą każdego obiadu i kolacji; wyciera się nimi z talerza resztki sosu z makaronu i soków warzywnych, co Włosi nazywają fare la scarpetta - "robieniem małego buta". * Historia chleba nigdy się nie kończy... Jestem(...)Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu* i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek
KUCHARNIAłatwy sposób można zrobić także w wegetariańskiej wersji. To menu na tydzień to idealna przedświąteczna dieta. Codziennie na naszym blogu nowy przepis. Przedświąteczna dieta – musi być lekko i szybko No i przyszedł grudzień. Święta za pasem. Na blogach i w serwisach kulinarnych zaczynają się pojawiać wigilijne przepisy. U nas też będzie się działo, już myślimy o wigilijnych(...)składników macie w domu. Pobierz listę zakupów Wszystkie dania z tego menu są bardzo proste i nie wymagają specjalnie dużych nakładów sił. I środków. 107 zł za sześć obiadów dla dwóch (choć jedzenia spokojnie starczy dla trzech) to chyba nasz najniższy rachunek tygodniowy za jedzenie. Zdecydowaną większość dań zrobiliśmy w niedzielę: cztery w całości, do dwóch pozostałych przygotowaliśmy półprodukty
Niedzielny kucharzdodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek:) Ja zrobiłam krem z mlecznej czekolady i dodałam troszkę ciemnego kakao, ale możecie pokusić się o wersję bardziej wytrawną(...)białka na sztywną pianę (podobnie jak czekoladę, nad gotującym się garnkiem z wodą. Rób to sprawnie, żeby nie sparzyć białek. Żółtka ubij w osobnej misce rownież nad parą, szybko, żeby nie zrobiła sie jajecznica:) Do ubitych żółtek wlej powoli roztopioną czekoladę i zmiksuj całość. Wyjmij ubitą kremówkę z lodówki, dodaj do niej żółtka z czekoladą, wymieszaj dobrze (możesz
Słodko-Słony Świat IlonyKiedy pogoda w Polsce i tak przypomina środek włoskiego lata, przez co nikomu nie chce się jeść tradycyjnych zup i kotletów, warto uciec do Toskanii –
PatchworkDobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej, ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba! Pyszny(...)możemy ubijać sos w kąpieli wodnej), sos energicznie mieszamy na małym ogniu, napowietrzamy w szybkim tempie, zbierając cały sos z dna naczynia. Sos podgrzewamy do charakterystycznego momentu – robimy tzw. test dołka: gdy dmuchniemy w sos, powinien pojawić się dołek, jeśli dołek nie będzie się szybko zamykał, sos będzie gotowy. Wyłączamy palnik pod garnkiem cały czas mieszając, dalej do sosu
Życie zaczyna się w kuchnisię nie wyleje. Ale poza mlekiem i wodą wszystko pije z normalnych szklanek i kubków. W zasadzie robi to już bezbłędnie. Załapała w mig, jak to robić. I szybko się wyćwiczyła. W końcu praktyka czyni mistrza. Rozwój emocjonalny i społeczny Rozwój fizyczny w 19. miesiącu życia dziecka był skokowy, nagle Zuzia zaczęła coś robić, czego dzień wcześniej samodzielnie(...)okres. Tłumaczyć, gdzie idziesz, dlaczego, kiedy wrócisz. Wprowadź jakiś rytuał pożegnalny i przede wszystkim, jeśli to możliwe, dotrzymuj słowa. Obiecałaś, że wrócisz do domu, gdy szkrab wstanie i zje obiad? To wróć o tej właśnie porze. Jeśli się nie da, zadzwoń i powiedz przez telefon, że się spóźnisz. Wydaje Ci się może dziwne, by dzwonić do takiego malucha, wiadomo
Anioszek w kuchniZupa cebulowa – czyli soupe à l’oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona
Kulinarne PrzebojeDietetycy i lekarze zalecają spożywanie ryb przynajmniej 3 razy w tygodniu. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe – omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chałwowiec bez pieczenia Coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka(...)KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chałwowiec bez pieczenia pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem