obiad na szybko - 16606 przepisów (strona:871/1108)

Risotto z boczkiem i zielonym groszkiem 225

Najlepsze potrawy? Mają mało składników, a wiele smaku. Tak jak to risotto z boczkiem i zielonym groszkiem. Słodycz groszku i słona wędzonka, kremowe i wyraźne. Słodko

Karo in the Kitchen
Przepyszne jabłka w cieście 363

Jabłka w cieście często goszczą w mojej kuchni. Różne ciasto, inne jabłka, inny sposób przygotowania sprawiają, że potrawa nigdy się nie nudzi i zawsze czymś nowym

mojewypiekiinietylko
Kiedy zioła mogą być niebezpieczne 104

Kiedy zioła mogą być niebezpieczne?  Niemal zawsze, jeśli stosujemy je nieświadomie. Autorką poniższego artykułu jest Agata, autorka bloga Wegedroga absolwentka studiów podyplomowych na Uniwersytecie Rolniczym

Cztery Fajery
Pierś kurczaka w cytrynowo tymiankowej glazurze 171

Szybko, tanio i smacznie. Kuchnia czysta:) Mięsko soczyste...czego chcieć więcej?! Składniki na 2 porcje: 2 małe piersi z kurczaka 1/2 cytryny (starta skórka i sok) 1/2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki świeżego tymianku (same listki) pieprz, sól Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu(...)pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym i miód w marynacie zrobił swoja robotę - tak bardzo przywarł i przyrumienił się na ściankach naczynia, że po obiedzie dużo czasu poświęciłam na doprowadzenie naczynia do stanu poprzedniego. Tacki są wygodne, miód do nich nie przywiera i są jednorazowe

Blondynka Gotuje
BITKI WOŁOWE 189

ustach. Smakuje idealnie z kremowym,  aromatycznym sosem.   Całość można przygotować wcześniej i odgrzać w dniu podania. Będzie idealne na obiadokolację po pracy lub na bardziej uroczysty obiad w gronie rodziny lub znajomych. Jako dodatek sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, czy pęczak. Świetne będą też ziemniaczki lub po prostu pieczywo.  Jeśli mimo oprószenia płatów mięsa mąką, gotowy(...)szerokim, rondlu zagotowujemy bulion lub wodę i trzymamy na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Obsmażamy bitki partiami, z dwóch stron, na dużej mocy palnika. Krótko i szybko do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka z gotującym się bulionem. Powtarzamy z resztą mięsa. Na patelnię wlewamy pozostałą łyżkę oleju. Dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu przez

cool and minty
Zrazy wołowe 153

Opis: Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Danie trochę pracochłonne, ale jednocześnie tak smaczne, że warto mu poświęcić tyle czasu. Odkąd pamiętam, odświętnie na naszym stole

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Hummus idealny. Lekki i aromatyczny. Odżywczy i piekielnie zdrowy. Wegański. 267

się niskim indeksem glikemicznym (IG), dlatego też stabilizuje ona poziom glukozy we krwi, co jest istotne w profilaktyce cukrzycy. Zawarty w niej błonnik sprawia, że żując ją dość długo szybko czujemy się syci. Cieciorka wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, dlatego też jest szczególnie wskazana dla osób z refluksem żołądkowo - przełykowym, nadkwasotą żołądka i uchyłkowatością jelit. Dieta wzbogacona(...)Gotowy hummus przekładamy do miseczki, polewamy, ja to robię obficie, olejem lnianym tłoczonym na zimno oraz szczodrze oprószamy papryką słodką i pikantną. Posypujemy zieloną natką pietruszki. Zajadamy na śniadanie, obiad czy kolację z doskonałym własnym pieczywem wybierając kawałkami tegoż pieczywa hummus prosto z miseczki. I delektujemy się :)   Smacznego

Naturalna Kuchnia
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 166

marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni(...)tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane buraki wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Szybko smażymy, tak żeby zrobiła nam się pyszna glazura z octu i miodu. Na talerzu układamy rukolę. Skrapiamy olejem rydzowym, układamy buraki i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Kurczaka wyciągamy, kroimy

ladykitchen
Zupa marchewkowa krem 166

Nadeszła jesień, a wraz z nią ceny marchewek poszybowały w dół. Zachęcony super cenami na nie, znajdującymi się w gazetkach promocyjnych, które szczelnie wypychają moją skrzynkę

Blendman
Kruche ciasto z dżemem i bezą 710

Kruche ciasto z dżemem i bezą Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość dżemu świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 22×27 cm.     Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej(...)KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Kruche ciasto z dżemem i bezą pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska 266

Zabiorę Was dzisiaj na Sycylię, gdzie bardziej niż u nas, żar się z nieba leje...Zabiorę Was ze sobą na obiad, który króluje na stołach i w pudełkach obiadowych w niejednym sycylijskim domu, na niejednej złotej plaży... Do przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oraz grilla lub patelnie do grillowania. Danie można przygotować wieczorem, "o chłodzie", by cieszyć się nim dzień(...)którym przegryzały się bakłażany- do pokropienia dania- zostanie go niewiele, gdyż bakłażan "wpija". Na koniec dekoracja z glassy sojowej i ...danie pachnące Sycylią gotowe..i co najważniejsze do przygotowania szybkie, zjeść można na drugi dzień...i czujemy się lekko i zdrowo. Całość podałam na półmisku Evolution White Porcelana Bogucice Smacznego! Kochani ta propozycja bierze udział w konkursie kulinarnym. Zaczęliśmy rywalizację

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 148

Danie powstało z potrzeby chwili. Po pierwsze zostały wnętrza pomidorów użytych do faszerowania, a po drugie robiłam czystki w lodówce. Gulasz może być samodzielnym daniem albo

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi ruskie – przepis krok po kroku 214

szkraby pomagają mi w lepieniu Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ruskie pierogi. Z podanych składników przygotujecie około 40 sztuk pierogów (dla nas w sam raz na obiad). Jeśli chcecie ulepić jednorazowo większą ilość wystarczy podwoić porcje podanych składników. Smacznego Składniki: (z podanych składników ulepicie około 40 szt pierogów, jeśli chcecie większą ilość wystarczy podwoić porcje) Farsz(...)część zostawiamy pod przykryciem). Rozwałkowujemy i wycinamy koła. Gotowe kółka warto nakryć ściereczką, żeby nie zeschły się podczas „czekania na swoją porcję farszu”. Ja robię to dość szybko, więc pomijam przykrywania kółek. Brzegi kółek można lekko zwilżyć wodą (choć w przypadku tego ciasta nie jest to konieczne). Nakładamy do środka farsz (ilość zależy od wielkości pierogów

Słodkie okruszki
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 161

kapustą kiszoną, grzybami i morelami. Do przepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam... Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej 60 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na farsz: 350 g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek(...)pomocą łyżki cedzakowej gorące wyłożyłam na półmisek i podałam na stół. Jeszcze parowały.... i polałam stopionym masłem. Podałam je z konfiturą z czerwonej cebuli. Pyszne danie, które można przygotować szybko. Opis może jest długi, ale chciałam (jak to ja) pokazać wszystko po kolei, żeby było jasno i przejrzyście. Pochwalę się Wam książkami, które dostałam a które warto mieć

Kuchnia u Krysi
Patelnia Grillowa Staub - Idealna! 195

osoba, która zaprojektowała naczynia Staub zrobiła to genialnie, bo naprawdę wygląd tych garów cieszy oczy. Żeliwo jest ciężkie, więc patelnia grillowa Staub do lekkich nie należy i dobrze! Szybko się nagrzewa i na długo kumuluje ciepło. Powiem Wam, że kiedy wpadają do mnie znajomi często dosmażam mięso na stole. Dobrze przeczytaliście, na stole! Tak jak wspomniałam patelnia długo stygnie(...)czasami lubię danie zacząć na palniku kuchenki, a skończyć je w piekarniku. Z patelniami Staub jest świetnie, bo wtedy jak to mój syn określił, przygotowuję dania jednopatelniowe. Czyli po obiedzie do mycia mam tylko talerze i jedną patelnię. Uwielbiam grillować w kuchni i zauważyłam, że grillując mięso na żeliwnej patelni wydobywa się zapach mięsa bardzo podobny do tego jaki wyczuwam

Blondynka Gotuje