obiad na szybko - 16606 przepisów (strona:874/1108)

Ciasteczka z masłem orzechowym 236

Wcale nie tak dawno, bo na początku tego roku (w ramach noworocznego postanowienia ;)) obiecywałam sobie i Wam, że wygospodaruję więcej czasu na bloga. I chociaż różnie

Ratunku obiad
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie pomidorowym 224

Żołądki to podroby, które się kocha albo nienawidzi 😋 Nie będę ukrywać, że kiedyś omijałam je wielkim łukiem. Żołądki drobiowe są idealne do przygotowania gulaszu. Wbrew pozorom

Ugotować
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 286

Zdziwicie się pewnie czytając listę składników – tym razem to niewiele przypraw jak na ramen ale gwarantuję Wam, że jego smak jest bardzo mocny i skondensowany. Wszystko

Karo in the Kitchen
Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree 305

Skoro trwa sezon na szparagi to korzystamy. Zmieniamy tylko dodatki, Szparagi ciągle goszczą na naszym stole i wcale się to nam nie nudzi. Tym razem proponujemy

OstryKęs
Mule w białym winie 211

kiedyś – te kosztowały jedynie 10 zł. Poza tym trudno je zepsuć! Musimy tylko trzymać się czasu gotowania – przegotowane będą suche i twarde. Kilogram tych skorupiaków będzie stanowił obiad dla dwóch osób - jeśli ma być bardziej syty bagietkę można zastąpić makaronem typu wstążki. Składniki: 1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina(...)minutę do dwóch i zdejmujemy z ognia. Odkrywamy pokrywkę, wyrzucamy zamknięte małże (ryzykujemy, że mogą być nieświeże), a resztę posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Od razu podajemy, bo szybko stygną! Jak jeść mule? Najlepiej rękoma! Warto podać do muli miseczkę z wodą – do płukania rąk. Popularne jest robienie ze skorupki po pustej małży szczypiec lub łyżeczki, którą wyjmuje

Poezja smaku
Zielone pierogi z botwinką 212

Wiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi

Poezja smaku
Quiche ze szpinakiem 189

Tata. Ja byłam tą od deserów. No tak, ale z rodzicami nie mieszkam już ponad 4 lata i co? I mogę dosłownie pozaznaczać w kalendarzu, gdy to ja gotowałam obiad, a nie mój eM. A powiem szczerze, że mój mąż nie jest fanem ciast, więc z tego też zrezygnowałam - to dlatego ostatnio było mnie tu coraz mniej i mniej(...)masło między palcami tworząc drobną kruszonkę, pamiętając aby zgarniać wszystko do środka, tworząc mały kopiec. Jeżeli składniki nie chcą się zbyt łatwo połączyć dodaj łyżeczkę wody i szybko zagnieć. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego wrzuć wszystko do jednej misy i włącz średnie obroty. Gotowe ciasto rozwałkuj na około 4-5 mm i przełóż do formy na tartę

Słodkie Przyjemności
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 260

zapieczone w naleśnikowym cieście ( puddingu yorkshire ) . Zapiekanka jest prosta i z tanich składników – zyskała więc ogromną popularność. Szczególnie dzieci pozytywnie reagują, gdy dowiadują się jak nazywa się ich obiad. Miałam przepyszne, ekologiczne, białe, parzone kiełbaski – postanowiłam więc spożytkować je właśnie do tego dania (jeśli wolicie – mogą być także wędzone kiełbaski – oby nie były podsuszane). Mój pudding(...)szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać – otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem i szybko zamykamy drzwiczki – ważne, żeby piekarnik nie wychłodził się. Pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut – absolutnie

Poezja smaku
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 194

Kasza pęczak jest niedocenianą kaszą a szkoda, bo zawiera w sobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem,  gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto właśnie przygotować

Wanilia i Kardamon
Gorący Kubek Knorr w nowej odsłonie 141

Lepiej odpowiadające oczekiwaniom współczesnych konsumentów, nowoczesne i bardziej naturalnie wyglądające opakowanie Gorącego Kubka Knorr jest tylko jedną z kilku wprowadzonych zmian. Zmieniona kompozycja produktu, bazująca na

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 543

Jeździliśmy tam, do gospodarstwa agroturystycznego właśnie w czerwcu, spędzaliśmy kilka dni napawając się urokiem życia w ciszy wśród pól, lasów i jezior. Jak małe dzieci, nie mogliśmy się doczekać obiadu, po którym gospodyni stawiała na stole wielką misę pysznych truskawek ze swojego pola lub częstowała nas ciastem drożdżowym z truskawkami i kruszonką. Mieliśmy to szczęście, że gospodarze przyjeżdżali sprzedawać swoje(...)mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać. Po wyrośnięciu ciasto przykryć owocami i posypać kruszonką. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 35-45 min. Jeśli zacznie się za szybko rumienić, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia. * szczodry i gościnny Kaszub zrobiłby drożdżówkę z potrójnej, czy nawet poczwórnej porcji i piekłby w dwóch dużych prostokątnych blachach

Posadzone i zjedzone
placki warzywne z kaszą gryczaną 164

Dzisiaj trochę o plackach, wyjątkowo w wersji warzywnej. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem większości Polaków byłyby placki ziemniaczane. Jednak dzisiaj chciałbym Wam zaproponować wersję alternatywną: opartą na włoszczyźnie

Gar Zdrowia
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 492

Zapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem

Kuchnia Ellie
Naleśniki jak w Manekinie, tylko lepsze, bo moje :) 1041

Jakiś czas temu wraz z Najukochańszym wybraliśmy się po raz pierwszy do słynnego Manekina, który niespełna przed rokiem otworzył filię swojej restauracji również w Warszawie. Opinii

Taste Of My Day