Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką to jeden z ulubionych sposobów na przyrządzenie tej ryby, ponieważ jest soczysta, delikatna i bardzo aromatyczna. Kiedyś trafiłam na podobny przepis
Ola la LCHFJedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na
Kolizje SmakówNiedługo święta i większość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikobiadem. Nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała jakiegoś nowego przepisu przy okazji Świąt. Kiedy tradycja miesza się z nowoczesnością, cieszymy się prawdziwą paletą barw i smaków na stole. Te warzywne babeczki to taka kompilacja wszystkiego co dobre. Są piękne, kuszą kolorami. Są zdrowe, bo to głównie warzywa. Są pyszne i delikatne w smaku. Polecam nie tylko od święta. Osobiście z chęcią bym zjadła taki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga) 150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę i ugotowanych 150g gotowanych
Dietologdzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne dni. Potrawka wieprzowa – składniki: ok. 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatki) 3-4 marchewki
UgotujmyTo.plJakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu
Bernika - moj kulinarny pamietnikokazji różnych świąt wrzucać przepisy z owymi świętami związane. Problem polega na tym, że my nie świętujemy. Jesteśmy zaproszeni i obiad jemy świąteczny, rodzinny, ale w domu.. w domu święta jak co dzień. Ciast nie piekę, bo (naprawdę!) słodycze u nas zjadają goście. A jak nie ma gości, ... [Read more
Gotuj z Blue RavenJuż za tydzień święta, więc pora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za
Bananowe Polewchłanianie żelaza a w nadmiarze uszkodzenie nerek. Najlepiej zrobić go samodzielnie, potrzebujemy tylko: żółtka, olej, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz, mamy wtedy pewność co jemy, a po świętach nie zalega nam cały słój w lodówce. Natomiast aby zmniejszyć spożycie majonezu najlepiej mieszać go z jogurtem naturalnym. Do faszerowania jajek można po prostu łączyć żółtka z jogurtem oraz(...)kminek, rozmaryn, tymianek, koper, lubczyk, kolendra, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa. RUCH . Pamiętajmy by w ciągu dnia wygospodarować czas na wspólną aktywność fizyczną, np. spacer rodzinny po obiedzie. DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach i dość tłustych potrawach poświęcić 3 dni na detoks organizmu. Należy wtedy: pić dużo wody oraz koktajli, jeść świeże warzywa i owoce (owoce jako oddzielny
Życie na widelcuTradycyjna Wigilia, to dania bezmięsne. Ale w Boże Narodzenie można zaszaleć. Proponuję pierogi o wspaniałym aromacie i bardzo łatwe do wykonania. Podane z barszczykiem czerwonym do
Z Kuchni Do KuchniIdealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso.. Pieczone udka kaczki to świetny pomysł na wspaniały obiad na co dzień i od święta. Zobacz jak w prosty i szybki sposób przygotować najpyszniejsze kacze nogi. - mieszanka naturalnych przypraw - idealnie chrupiąca skórka - prosty sposób na świetny efekt wizualny
AniaGotuje.plKomponując dietę (nie tylko ketogeniczną) warto zadbać o to by była urozmaicona i nie bazowała tylko na mięsie. Jeśli nie macie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb
Ola la LCHFPrzypadkiem na obiad w minioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze
AZgotuj!Święto! Jak nic mam dzisiaj święto 🙂 Siadłam do komputera i siedzę już przy nim od godziny. Słucham sobie nowo odkrytego mocnego pierd… znaczy się muzyki
gotować!To chyba jakieś święto na blogu, bo takie tradycyjne dania to totalna rzadkość. Ale chcę zdradzić Wam tutaj dwa patenty, o których może wiecie już od
Cook&LoveDziś coś dla tych, którzy lubią zjeść kawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i
Ola la LCHFNiedzielny, rodzinny obiad. Ileż to razy zastawialiście się pewnie, tak jak i ja co przygotować, by rodzince smakowało, a jednocześnie, by nie stać „przy
Ostra na SłodkoZamówiłam w sklepie internetowym paluszki rybne Frosta. Przygotowałam je w piekarniku z duszonymi warzywami "po grecku" 1 opakowanie paluszki rybne 3 marchewki cebula
AZgotuj!Moja propozycja na wigilijny stół - bigos z czerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli
AZgotuj!Niedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się
Kuchnia w czekoladzieDrożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie
dolcevitainmykitchenBiałą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną
Codziennik KuchennyŁosoś piccata na wielkanocny obiad…Jeśli czujecie się zestresowani przygotowaniami do świąt to mam dla Was szybki i łatwy przepis na łososia. Piccata to właściwie sposób przyrządzenia, a nie nazwa potrawy. Do smażonego łososia przygotowałam pyszny sos z białego wina. Całość podałam z ryżem i brokułami. Proste i szybkie danie z łososia na obiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne
codojedzeniaWielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją
Codzienna kuchnia niecodziennawładców, faraonów, cesarzy, królów i kapłanów. Większość ludzkości nadal borykała się z niedożywieniem. Z bardziej współczesnej historii znamy relacje, że w wielu domach mięso do obiadu pojawiało się w niedzielę i święta. Podsumowując te fakty warto zastanowić się: jakie mamy szanse by na przestrzeni ostatnich dekad 2-5 pokoleń dokonać ewolucji naszego układu pokarmowego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDzisiaj przedstawiam Wam zwykłego a jednocześnie niezwykłego karpia bo takiego smażonego w głębokim tłuszczu bez jakiejkolwiek panierki. Ten pomysł powstał gdy szukałam idealnej panierki LCHF i
Ola la LCHFKarp smażony to jedno z tych dań, które od zawsze pojawiają się na świątecznym stole w mojej rodzinie i zapewne w Waszych również Jeśli lubicie takiego
Ola la LCHFPrzedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią
Codziennik Kuchennyzawsze wychodzi aromatyczny i mocno rubinowy w kolorze. Jest bardziej słodki i delikatniejszy od tradycyjnego barszczu z gotowanych buraków. Taki barszcz smakuje nie tylko od święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze
cool and mintyMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Proste, smaczne, wieprzowe danie ze schabu karkowego. Pieczeń z karkówki nie wymaga wielu składników ani umiejętności. Trzeba pamiętać, żeby przed …
My Blueberry Cornerprosty sposób na karkówkę ,duszoną z cebulką,czosnkiem i odrobiną wina-jest na prawdę przepyszna,rozpływa się w ustach-polecam gorąco na obiad na co dzień i od święta.... Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego) sól , pieprz olej łyżka masła liść laurowy 2 ziela angielskie
Swojskie jedzonkoPierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj
Ogrodnik w podróżyZaprosiliśmy rodzinę na święta i już przed świętami zrobiłam zakupy na zasadzie co by tu zrobić żeby się dużo nie narobić. Zaplanowaliśmy więc
Piekielna Kuchnia PatiŚwięta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka
Niezły MłynekW ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie
karmelowyWitam ! Zbliżają się Święta więc postanowiliśmy przedstawić wam przepis na dressing owocowy do różnego rodzaju sałatek które możecie podać na pierwszy bądź drugi dzień
Wspólne smakiŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze
Niezły MłynekŚwięta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To
Niezły MłynekDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPoliczki wołowe to dla mnie nowość. Jakiś czas temu robiłam je raz po burgundzku , tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę
Bernika - moj kulinarny pamietnikNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a u mnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego
Niezły MłynekNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiSzkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie
Kulinarne przygody GatityPieczeń rzymska przygotowana moim sposobem jest doskonała w smaku i w swojej strukturze, nie pogardziłby nią żaden cesarz Z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Pieczeń rzymska jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię