Pracująca mama musi działać szybko - a jak szybko - to makaron:) Oto jeden z moich ulubionych przepisów. Warto zrobić więcej, żeby załadować w pojemniczki i na drugi
Kulinarne InspiracjeOgórki małosolne na sucho robione. Genialny przepis ! Ogórki małosolne na sucho robione. Ogórki które podbiły serca mojej rodziny. Przyznam się od razu, że przepis
Kuchnia na wzgórzumojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy
moj przepis najedyne gwarantowane 4 dni wolnego w roku! Szykowanie świątecznych potraw to rytuał na miarę polskiej Wigili i większość oczekuje na ten moment z utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja i gusta Amerykanów zmieniają się z roku na rok, ale dziękczynnieniowy indyk ma korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka(...)najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję
Jem więc JestemKonfitowanie (słowo pochodzi z języka francuskiego confit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie
W kuchni Katiejedyne gwarantowane 4 dni wolnego w roku! Szykowanie świątecznych potraw to rytuał na miarę polskiej Wigili i większość oczekuje na ten moment z utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja i gusta Amerykanów zmieniają się z roku na rok, ale dziękczynnieniowy indyk ma korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka(...)najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję
Jem więc JestemWreszcie mamy piękna, prawdziwą, złotą, polską jesień. Liście drzew mienią się wszystkimi odcieniami żółci i czerwieni. To samo możemy zauważyć na straganach warzywnych. Teraz jest czas
W kuchni KatieOstatnimi czasy troszkę zmieniły nam się gusta kulinarne...- a mianowicie zielone szparagi wyparły u nas te tradycyjne białe. I choć te drugie zjadamy nadal chętnie
Smaczne ZdroweObiad na szybko. Koleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się(...)używać kostek rosołowych, vegety, zdarza mi się iść na łatwiznę, ale tym razem poszłam swoją ścieżką i przyprawy, które użyłam stworzyły jak dla mnie super smak. Dlaczego chadzamy na skróty? Żyjemy szybko, wciąż się spieszymy i dla mnie to nie ma sensu, poświęcamy swój czas na przygotowanie w jak najwyższym stopniu naturalnego i zdrowego dania, a na koniec
Blondynka Gotujeplony , ale to nie problem dla rodziny , która uwielbia te grzyby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na pierwszy rzut ,jak zwykle, idą boczniaki smażone a’la schabowy , to ulubione danie moich synów , do tego frytki, jakaś zielenina i pycha ! Obiad tak przygotowany, znika sam z talerzy(...)więc zdrowo i smacznie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : kilka dużych boczniaków ( po 3 na osobę ) 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej czosnek granulowany pieprz sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Boczniaków nie myjemy , obcinamy im ogonki i oglądamy czy gdzieś nie ma słomy
Ogrodnik w podróżyRaz jeszcze powtórzę, że warto wzbogacać naszą dietę o ryby. Szczególnie teraz - zimą gdy odporność w cenie. A jak powszechnie wiadomo ryby, szczególnie morskie są doskonałym
Kuchnia po mojemujeden posiłek nie był ciepły, nie ma opcji bez obiadu. Szybko, prosto z minimalną ilością składników tym razem to makaron, cytryna, masło, pierś z kurczaka, sól, pieprz do smaku i świeże zioło tym razem była to bazylia, ale świetnie się komponuje z pietruszką. SKŁADNIKI : makaron ok 100 g na osobę cytryna masło 100 g sól , pieprz(...)smaku pierś z kurczaka ( ja na dwie osoby wykorzystuję pół piersi ) 2 łyżki oleju rzepakowego świeże listki bazylii, świetnie też nadaje się świeża pietruszka SPOSÓB WYKONANIA : - pierś z kurczaka myjemy, osuszamy dzielimy na większe kawałki solimy, pieprzymy - nastawiamy wodę na makaron - na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy nasze piersi z obu stron
Basia w kuchniWitajcie! Dzisiejszy przepis nie jest pro zdrowotny ale prócz zdrowego stylu życia uwielbiam tradycyjne, regionalne i prosto z lasu produkty. Stąd też ta smaczna wariacja którą
Kuchnia PROzdrowotnaSobota, czyli tradycyjnie, dzień pod znakiem kuchennych eksperymentów. Dzisiejszy z łatwością mogę opisać w trzech słowach: raj na ziemi. Zdecydowanie nie jest to opinia obiektywna, ponieważ
peanutbuttermonsterWitajcie w sobotę :) Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :) Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To kraina pierożków. Mają ich całe mnóstwo w różnych odmianach. Bardzo popularną formą sprzedaży jest po prostu ulica. Chiny to kraj niezwykłych kontrastów. Dużo kolorów i szarości, biedy i bogactwa. Każdy z nas marzy(...)naturę. Już teraz wiemy skąd powstała klasyczna chińska mieszanka :) Widzicie podobieństwo ? No to teraz do pracy :) Nasza propozycja dzisiejszego menu : Pierożki z klasyczną mieszanką chińską. Chińskie pierożki (4-5 osób) Składniki : Farsz: klasyczna chińska mieszanka przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka imbiru pieprz sos sojowy sos chili (pikantny) tymianek Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju
vegetanie