obiad dla 2 osób - 3974 przepisów (strona:174/265)

Matjas na postny obiad 157

Matjas to prawdziwy rarytas dla smakoszy śledzi.Matjas to nie jest zwykły śledź,dlatego też smakuje nadzwyczajnie.To młody śledź,który nie uzyskał jeszcze dojrzałości płciowej i nie może mieć więcej niż  rok życia.Sama nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle co "śledź dziewica".Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką,bo matjas to produkt i nazwa chroniona(...)roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas po 2-3 sztuki na osobę puree z ziemniaków cebula czerwona lub biała 4 jabłka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 176

N a terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie   szef kuchni  Villi Intrata   Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas

SzczyptaSmaQ
Krem szczawiowy na wędzonym żeberku 180

Czasem warto wyjść na świeże powietrze i pochodzić po łąkach i polach. Choćby po to, by zerwać i przynieść do domu lekko kwaskowe, ale smaczne liście

Kuchnia w czekoladzie
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 170

minut (w tym 90 minut na odstanie ciasta), więc pracy jest na pół godziny maks Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: 15 zł Domowa pitta – wprawka do pizzy Domowa pitta – to dealna wprawka dla tych co chcieliby zrobić sami pizzę, ale się boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się(...)się na przepis z seriouseats.com , jednego z naszych ulubionych blogów, który proponuje tylko przetestowane przepisy. Pitta do doskonały sposób na zużycie rozmaitych smakowitych pozostałości jakie zostały np. z niedzielnego obiadu. Można do niej wpakować każde pieczyste (lub zrobić je od zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki

Niedzielny kucharz
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 158

odczuwa się głodu.  Kasze: jaglana i  gryczana, dodatkowo  nie zawierają glutenu, dlatego szczególnie polecane są osobom z celiakią.  Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej nam smakuje i serwujmy zamiennie dla ryżu, makaronu, czy ziemniaków .  Po pierwsze zrezygnujmy z kaszy w torebkach, gdyż wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się(...)pojemnika. Wstawić do lodówki i sukcesywnie wykorzystywać w kolejnych dniach do przygotowania szybkich, jednogarnkowych  potraw typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej

cool and minty
Pierwsze "dania" 137

burak potrzebuje niebotycznie dużo czasu, bo gotuje się bez mała godzinę, żeby był w miarę miękki, a i tak nie da się rozgnieść o podniebienie, więc to warzywo dla odważnych (można ewentualnie ugotować w skórce, a potem zetrzeć na tarce, w tej formie znikał z tosinej tacki w kilka minut).   Dzisiaj jednak chciałabym pokazać wam jedno z pierwszych dań(...)zawartości jagły), będąca wyśmienitym źródłem energii. Kasza jaglana jest delikatniejsza od jęczmiennej i pszennej, a przy tym nie zawiera glutenu, więc jest doskonałym składnikiem diety małych dzieci oraz osób chorych na celiakię bądź na diecie bezglutenowej. Jako jedyna spośród kasz jest zasadotwórcza, co okazuje się być nieocenione, gdy w diecie dominują produkty kwasotwórcze takie jak mięso, nabiał czy pieczywo. Pomaga

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z brukselki i sera 146

Moja misja, żeby do wiosny zjeść wszystkie sezonowe warzywa i owoce opisane w poście o zimowej sezonowości trwa. Staram się przygotowywać dania, w których będą one

Ugotowane pozamiatane
Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób 179

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy

Moja Delicja
Krupiak (pieróg biłgorajski) 166

No i wreszcie chwilowa przerwa od sesyjnego maratonu - czeka mnie jeszcze tylko jeden piątkowy egzamin i miejmy nadzieję że kolejny semestr będzie za mną. Wykorzystując

psgotujemy
Zupa krem ze szpinaku z serkiem ricotta 250

Budzimy się z zimowego letargu! Kończymy z ciężkim jedzeniem, a na naszych stołach zaczynają pojawiać się lekkie dania. Dziś zapraszamy Was na zupę z liści szpinaku

W kuchni Katie
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 175

Pamiętacie notkę o przygotowaniu polędwicy wołowej na steki ? Jeśli posiedliście już wiedzę teoretyczną to najwyższy czas na praktykę :) Sezon grillowy wprawdzie już za nami, ale nic

W kuchni Katie
Ramiro z refleksją dla zapracowanych - papryka faszerowana na zimno. Doskonały pomysł na zdrową przekąskę, pożywne śniadanie lub 139

meritum sprawy.... dziś czasu na pisanie mam niewiele. Domowe obowiązki wzywają. Syn śpi,  wstanie głodny, a obiad niestety sam się nie zrobi. Aby zakończyć kulinarnym akcentem jak przystało na blog kulinarny przedstawię pomysł na przepyszną przekąskę, drugie śniadanie czy dietetyczną kolację dla równie pozbawionych czasu co ja w tym momencie. Papryka faszerowana twarożkiem. Zdrowe pyszności do przygotowania w kilka(...)pożywne śniadanie lub lekką kolację. Twaróg można dowolnie przyprawiać. Chrzanem, chili, pieprzem kolorowym? Wszystko zależy od Waszych upodobań. Pomysł ten "ukradłam" Mamie. To ona poczęstowała mnie tym przysmakiem. Polecam osobom ceniącym zdrowe odżywianie

Kuchnia po mojemu
Ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem 296

Dzisiaj byłam na pobraniu krwi. Uwielbiam, kiedy trafiam na przesympatyczną kobietę, która potrafi przeprowadzić ten zabieg bezboleśnie i w prawidłowy sposób, a jest to rzadkością. Niestety

Be Fit Be Strong
Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane duszonymi warzywami 257

Gołąbki to danie, które najlepiej smakuje jesienią, ponieważ jest to świetny czas na przygotowanie potraw wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków

Ugotować