o ciasta - 500 przepisów (strona:19/34)

Filo ze szpinakiem i fetą 151

szpinaku mrożonego  cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę  posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony(...)feta i wymieszać. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć w rulon. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem. Na zimno jako przekąski

Gotowanie jest łatwe
Ciasto filo z grzybami, papryką i serem feta 164

prawdziwki, podgrzybki) 1 duża czerwona papryka pół papryczki chili 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano natka pietruszki tłuszcz do smażenia 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła sezam do posypania Grzyby ugotować, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni przysmażyć cebulę, dodać grzyby i paprykę oraz(...)drobniutko posiekaną papryczkę chili. przyprawić do smaku ziołami. Smażyć do odparowania płynów. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jednym boku pas nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp 180 st. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Lane kluseczki na rosole 103

litr rosołu 1 jajko 4 łyżki mąki odrobina mleka  (3-4 łyżki) sól pieprz Jajo rozbełtać z mlekiem dodać mąki tyle by ciasto było gęste ale nie płynne. Przełożyć ciasto do woreczka z otworem i do wrzącego rosołu wyciskać często mieszając. Zagotować

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z soją i mięsem 113

ugotowanej soi 500 g mięsa z drobiu 1 jajko cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano czosnek niedźwiedzi chili suszone tłuszcz do smażenia ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Soję i mięso przepuścić przez maszynkę, cebulę przyrumienić na 2 łyżkach oleju, dodać do nadzienia. Dodać jajko , przyprawy do smaku i wymieszać. Mąkę wymieszać(...)solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie zagnieść plastyczne ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasteczka z batatem i orzechami 151

ciasto 4 szkl mąki 1 kostka masła 200 g 4 żółtka 3 łyżki śmietany pół szkl cukru cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 1 batat ok 400 g 1 szkl orzechów włoskich pół szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść

Gotowanie jest łatwe
Pierogi ruskie 197

ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g sera białego 2 cebule 1 jajko 2 łyżki smalcu ze skwarkami sól pieprz Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z serem, Na smalcu przysmażyć drobno posiekaną cebulę, przestudzić i dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem dodać jajko, wymieszać. Mąkę(...)wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, chwilę mieszać drewnianą łyżką po czym zagnieść plastyczne ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Pierniki lukrowane wiosenne 135

margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże serca lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez

Gotowanie jest łatwe
Kisz z cukinią i bryndzą 103

cukinia 250 g bryndzy 0,5 szkl mleka 1 jako sól pieprz szczypta oregano kilka suszonych pomidorów z oliwy na ciasto 1,5 szkl mąki 120 g masła 1 jajko szczypta soli Ciasto zagnieść, wlepić tortownicę. Cukinię pokroić na cieniutkie wzdłużnie paseczki obierakiem do warzy. Ser, mleko i jajko z przyprawami zmiksować przy pomocy blendera. Spód podpiec w temp

Gotowanie jest łatwe
Pierożki z boczniakiem 205

boczniaka 1 duża cebula kawałek papryki ok 50-60 g sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Boczniaka drobno posiekać, najlepiej przy pomocy robota, cebulę i paprykę również. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć(...)majerankiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać . Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Tarta z boczniakiem i białą papryką 168

ciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 125 g masła szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g boczniaka 1 łyżka masła 100 g sera feta lub kanapkowego typu feta pół szkl mleka 2 jajka 4 łyżki śmietany sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano opcjonalnie hyzop bazylia 1 biała papryka 1 cebula kawałeczek papryczki chili Z podanych składników zagnieść(...)twarde ciasto, wylepić formę do tarty. Boczniaka podusić na maśle ok 15 min , wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić na krążki. Ser, mleko, śmietanę, jajka i przyprawy wraz z czosnkiem włożyć do kubka blendera i zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 st. Podpiec spód ok 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć boczniaka, paprykę i cebulę , zalać serowo-jajeczną zalewą, posypać szczyptą bazylii

Gotowanie jest łatwe
Cepeliny - Kartacze 285

potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą skrobię. Dodać skrobię do ziemniaków razem ze startymi ziemniakami. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy. Gotować partiami w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z boczkiem 128

szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Boczek parzony w plasterkach Papryka konserwowa Cebulka konserwowa Oliwki Ser żółty  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy druga stronę, zmniejszamy płomień pod patelnią, układamy plasterki boczku, kawałki pokrojonej

Camilla w kuchni
Lizaki ciasteczkowe 142

Przygotowanie:    Cukier i masło utrzeć. W osobnej miseczce rozbełtać jajka. Dodać do masła, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, twaróg i wszystko ponownie zmiksować. Ciastem napełniać otworki w maszynce do pieczenia lizaków ciasteczkowych. Do wystygłych ciastek wbić plastikową  rurkę(końcówkę zamoczyć w lukrze z cukru pudru i soku z cytryny). Ozdabiać można według własnych(...)upodobań. Ja ciasta obtoczyłam w białej czekoladzie i gorzkiej a mój Tymon posypywał je ozdobnymi świecidełkami

Amatorka kuchenna
DROŻDŻOWE RACUCHY KUKURYDZIANE 188

jeszcze 1 duża kopiastą łyżkę mąki pszennej, bo akurat tyle zostało w pojemniku ;) - szczyptę soli - i nic więcej :)  Dolewamy zawartość kubka z drożdżami, mieszamy wszystko dokładnie na ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki), przykrywamy miskę i odstawiamy na bok. Szykujemy patelnię, olej do smażenia (u mnie niezmiennie jest to  OLEJ KOKOSOWY(...)konfitury do smarowania, kawę, itd. i kiedy to wszystko jest już gotowe, można zacząć smażyć. Rozgrzewamy na patelni cienką warstwę oleju, na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką 4 placki ciasta, po chwili przewracamy wszystkie na drugą stronę i po kolejnej chwili ściągamy z patelni. Pożeramy 1 placek jeszcze gorący, żeby sprawdzić, że wyszło pysznie, smażymy resztę (spokojnie można na suchej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) 155

razem, wlać wino i odparować.   Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania