o ciasta - 500 przepisów (strona:19/34)

Pierogi z bobem 142

ciasto; 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 1 kg bobu 200 g kiełbasy 1/4 cebuli 1 łyżeczka tłuszczu sól pieprz pieprz ziołowy czosnek niedźwiedzi Bób ugotować, odcedzić, wystudzić, przekręcić przez maszynkę, kiełbasę i cebulę drobno pokroić w kosteczkę i przysmażyć dodając łyżeczkę tłuszczu. Całość dodać do bobu, przyprawić do smaku solą, pieprzem(...)czosnkiem niedźwiedzim, wymieszać nadzienie. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, na początku mieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Wałkować, wykrawać krążki i lepić pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z cebulką przyrumienioną na tłuszczu, mozna dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Posypać natką pietruszki i bazylią. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Tarta z fasolnikiem i serem na grzybowym spodzie 161

ciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła szczypta soli 1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu 100 g białego sera 1 jajko 4 łyżki śmietany pieprz, pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki(...)fasolek (fasolnik chiński) Fasolnik umyć , związać 1- 2 gumkami i ugotować na parze (ok 15 min) Wyjąć, wystudzić. Ciasto zagnieść, wylepić nim formę i nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 st , podpiec spód ok 12 min.  W tym czasie widelcem rozgnieść produkty potrzebne do masy serowej wraz z drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Na podpieczony spód rozsmarować równo

Gotowanie jest łatwe
Pancakes z malinami i śmietanką 127

łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki szczypta soli Jajka ubić z cukrem i solą, dodać stopniowo mleko wymieszane ze śmietaną  i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto powinno być dość gęste (konsystencja ciasta na biszkopt)Na małej patelni rozgrzewać łyżkę oleju, nakładać grubo  i smażyć na średnim ogniu z obu stron. Placuszki podać z malinami

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z grzybami leśnymi 97

ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie grzyby leśne (opieńki) ok 600-700 g 1 cebula sól pieprz 2 łyżki oleju bazylia oregano 150 g sera żółtego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Do mąki dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać a następnie zagnieść ciasto pierogowe. Odstawić pod ściereczką. Na patelni przyrumienić

Gotowanie jest łatwe
Pierożki z dynią hokkaido 130

ciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki imbiru 1 łyżka natki pietruszki szczypta oregano Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki , zalać wodą i ugotować do miękkości. Przelać na durszlak i wystudzić. Następnie utłuc przy pomocy tłuczka(...)ziemniaków. Ser rozgnieść widelcem, dodać przyprawy i wymieszać nadzienie. Mąkę wymieszać z olejem i solą,  zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie, zagnieść plastyczne ciasto Uformować pierożki, ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem przysmażonym z tartą bułką

Gotowanie jest łatwe
Makowy torcik z naleśników 115

ciasto 1 jajko 3 łyżeczki cukru szczypta soli 3/4 szkl wody 3/4 szkl mleka nadzienie 1 szkl maku 4 łyżki miodu bakalie ok 100 g skórka pomarańczowa 2 łyżki aromat migdałowy do dekoracji 2 mandarynki, pół szkl cukru  na syrop, kolorowe cukiereczki. Z jajka mleka i mąki z dodatkiem soli i cukru rozmieszać ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietanki. Usmażyć

Gotowanie jest łatwe
Pyzy ziemniaczane z nadzieniem 151

sito wyłożone ściereczką. Odcisnąć nadmiar wody porządnie. Zlać z naczynia wodę i do odciśniętych ziemniaków dodać odstałą skrobię, następnie dodać ziemniaki gotowane, mąkę, jajko i sól do smaku. Zagnieść ciasto. Najlepiej w misce.  Nabierać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć, wkładać nadzienie i formować kulki wielkości małego pomidorka.   Ugotować w osolonym wrzątku , każdą partię ok 10 min.  Podawać

Gotowanie jest łatwe
Szpinakowa tarta - kisz 142

smażenia 250 g białego sera sól pieprz pieprz ziołowy staropolski kołderka śmietanowa 200 ml śmietany 18% 1 jajko sól pieprz szczypta oregano Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek włożyć rozmrożony szpinak i smażyć aż odparuje płyn. Przestudzić, dodać ser i wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Filo ze szpinakiem i fetą 137

szpinaku mrożonego  cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę  posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony(...)feta i wymieszać. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć w rulon. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem. Na zimno jako przekąski

Gotowanie jest łatwe
Ciasto filo z grzybami, papryką i serem feta 152

prawdziwki, podgrzybki) 1 duża czerwona papryka pół papryczki chili 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano natka pietruszki tłuszcz do smażenia 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła sezam do posypania Grzyby ugotować, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni przysmażyć cebulę, dodać grzyby i paprykę oraz(...)drobniutko posiekaną papryczkę chili. przyprawić do smaku ziołami. Smażyć do odparowania płynów. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jednym boku pas nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp 180 st. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Lane kluseczki na rosole 93

litr rosołu 1 jajko 4 łyżki mąki odrobina mleka  (3-4 łyżki) sól pieprz Jajo rozbełtać z mlekiem dodać mąki tyle by ciasto było gęste ale nie płynne. Przełożyć ciasto do woreczka z otworem i do wrzącego rosołu wyciskać często mieszając. Zagotować

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z soją i mięsem 104

ugotowanej soi 500 g mięsa z drobiu 1 jajko cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano czosnek niedźwiedzi chili suszone tłuszcz do smażenia ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Soję i mięso przepuścić przez maszynkę, cebulę przyrumienić na 2 łyżkach oleju, dodać do nadzienia. Dodać jajko , przyprawy do smaku i wymieszać. Mąkę wymieszać(...)solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie zagnieść plastyczne ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasteczka z batatem i orzechami 144

ciasto 4 szkl mąki 1 kostka masła 200 g 4 żółtka 3 łyżki śmietany pół szkl cukru cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 1 batat ok 400 g 1 szkl orzechów włoskich pół szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść

Gotowanie jest łatwe
Pierogi ruskie 191

ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g sera białego 2 cebule 1 jajko 2 łyżki smalcu ze skwarkami sól pieprz Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z serem, Na smalcu przysmażyć drobno posiekaną cebulę, przestudzić i dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem dodać jajko, wymieszać. Mąkę(...)wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, chwilę mieszać drewnianą łyżką po czym zagnieść plastyczne ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Pierniki lukrowane wiosenne 127

margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże serca lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez

Gotowanie jest łatwe