Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29
Słodkości i nie tylkoCiasto jest bardzo proste do zrobienia. Poczynając od jajek miksuje się wszystko dodając kolejno składniki. Na koniec należy wrzucić dowolne owoce ( u mnie gruszki ) i szybkie ciacho do popołudniowej herbaty gotowe. Reakcja sody z miodem nadaje ciastu przyjemy, herbaciany kolor, Na tortownicę 26 cm: - 5 jajek - 0,5 szkl. cukru - 0,5 szkl. miodu - 3/4 szkl. oleju - 2,5 szkl(...)miód i olej. Miksujemy kolejne kilka minut. Jak masa uzyska jednolitą strukturę zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wlewamy ocet i mieszamy. Do ciasta dodajemy owoce i mak. Mieszamy szybo i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostatnią gruszkę cięta na plasterki. Cisto należy piec w 180'C prze
kawawszklanceDziś mam ciasto cappuccino. Pogoda od wczoraj deszczowa i mglista więc czymś trzeba sobie rozweselić dzień. A co jest lepszego od kawałka pysznego ciasta ? Powstało więc cappuccino. Do masy cappuccino możecie użyć dowolnego smaku ale ja dałam akurat śmietanowe. Ciasto jest smaczne choć dla mnie osobiście za słodkie i jak też nie lubicie tak słodkiego dajcie do masy po prostu
Ewa w kuchniChyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta :) Wilgotne, z dodatkiem ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne ciasto drożdżowe, a smakuje równie pysznie. Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi owocami, a jeśli akurat sezonowe owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się" owocami z puszki. Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami(...)jajka, cukier, olej i jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć odsączone owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut
Walijskie Pichceniechałwowe ma ciężką, mazistą konsystencję oraz intensywnie czekoladowy smak, z wyczuwalną chałwą. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a czas pieczenia bardzo krótki, więc jeśli lubicie chałwę i czekoladę oraz ciasta typu brownie, skorzystajcie z poniższego przepisu :) Moje brownie piekę w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Brownie chałwowe Składniki: 160g chałwy waniliowej 75g gorzkiej czekolady 50g masła 50g cukru 80g mąki(...)wcisnąć je lekko w masę - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony czekoladą, ale nie surowym ciastem) - nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie
Smakołyki Berenikisklepach.Najlepiej kupować polskie - są tańsze i smaczniejsze. „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy. Dzisiaj proponuje Wam ciasto jabłkowe...smacznego Składniki dla 6 osób: Przygotowanie: 15 minut Czas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C 100 g cukru (100 ml) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła(...)soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Wykonanie • Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę. • W Dużej misce do ciasta wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. • Dobrze wymieszać i dodać jabłka. • Położyć formę na zimną
Anioły w kuchniMój Mąż Kocha Sernik pod każdą postacią. Tym razem przygotowałam Mu wersję na ciasteczkowym spodzie z kawałkami czekolady. Sernik oblany został czekoladą. Ciasto wyszło znakomite a co ważne nie dodałam ani grama mąki. Polecam bo warto spróbować Aksamitny Sernik na Ciasteczkowym Spodzie Składniki: 15 Kruchych C iasteczek-ja użyłam owsianych Tabliczka Gorzkiej Czekolady 1/2 kostki masła(...)następnie dodaję ciastka. Masęwykładam równo na spód tortownicy. Masa musi wystygnąć. Masę serową przekładam na masę z ciasteczek. Do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam
Gotowanie PatkiKlasyka gatunku jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, w moich stronach mówi się na ten typ wypieku po prostu drożdżówka ale usłyszeć też jeszcze można nazwę „szneka” Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej(...)cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek, wymieszać z rodzynkami, cukrem, przyprawami
greenscarfBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany(...)sprawiają że ciasto jest dość słodkie) 3 łyżki kakao Kaszę wysypać na sito i przelać zimną, a następnie gorącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą (1,5 szklanki). Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Odstawić do przestygnięcia. Ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować
BullioCiasto z dodatkiem buraka , to ciasto pyszne, wilgotne, po prostu do wypróbowania! Polecam gorąco...Bo smak jest obłędny! Składniki -250 g buraków -2 łyżki oliwy -200 g czekolady 70% 180 g masła -5 jaj -150 g cukru brązowego -2 łyżki miodu wielokwiatowego MIODY POLSKIE -130 g mąki pszennej pełnoziarnistej -pół szklanki kakao naturalnego SKWORCU -1 czubata łyżeczka proszku(...)Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sól. Wymieszaj ,aż ciasto będzie jednolite ,ale puszyste. Przełóż do długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut. Pokrój dopiero po wystudzeniu
Z Kuchni Do Kuchnieven-row; mso-style-priority:63; mso-style-unhide:no; mso-tstyle-border-insideh:cell-none; mso-tstyle-border-insidev:cell-none;} Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów - jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek - wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao(...)orzechy. Polej równomiernie olejem kokosowym. 4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 5. Krój dopiero po wystudzeniu. Rady: im bardziej soczyste jabłka, tym lepiej - sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej soczystą odmianę, możesz dolać trochę soku jabłkowego lub ewentualnie wody do pokrojonych/startych owoców jeśli używasz
Powiedz dietom nieNiby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam! Składniki: ok. 300 dag malin 2/3 szklanki brązowego cukru ok. 4 szklanek mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła(...)jednolita masa. Ostudzić, nie dopuszczając do zgęstnienia. Masa może pozostać ciepła. Jajka rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, karmelową masę, roztopione masło, wsypać sól, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aby było jednolite i odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości). Ciasto rozciągając
Czerwień i błękitSzukacie łatwego, pysznego ciasta na oleju które jeszcze ładnie wygląda? Polecam "Zebrę" znalezioną u Kuby Piekłam pierwszy raz i wyszła pyszna ;) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody (większość przepisów posiada gazowaną lub inne słodkie napoje gazowane) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło i bułka tarta do nasmarowania(...)blachy Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dodając olej i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy resztę mąki (pół szklanki), do drugiej 2 łyżki kakao. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto nakładamy na zmianę po chochli, dwóch. Pieczemy około
W kuchni bez szafektych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku łyżka oleju sól(...)boczek wędzony szczypiorek Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki mięsa
Gotowanie jest łatwe