również pasję do chomikowania kuchennych akcesoriów. Kuchenne szafki pękają w szwach…pomyśleć, że 5 lat temu powiększałam kuchnię… Ale wracając do dyniowej babki. Podobnie jak każde dyniowe ciasto tak i dyniowa babka jest bardzo wilgotna, aczkolwiek do babki raczej miksuję jajka z cukrem. Dyniowa babka jest wtedy wciąż wilgotna ale mniej krusząca i wtedy można łatwo ją pokroić(...)marcepanowo pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince . Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę! Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l 250 g mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego extraktu
codojedzeniahumor czymś słodkim, w moim przypadku najlepiej to jeszcze samemu upiec. Tak więc podpatrzony wczoraj w telewizji i oczywiście zmodyfikowany przeze mnie przepis na jabłka pod biszkoptem. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne(...)zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy spód mąką lub cukrem pudrem, układamy jabłka i zalewamy ciastem. Tak przygotowana blaszka ląduje
Kuba GotujeDzisiaj coś na słodko :) Ciasto z mąki kokosowej i jagód . Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej i mają chęć na coś słodkiego . Do ciasta użyłam mąki kokosowej oraz oleju kokosowego Olejowy Ra j . Mąka kokosowa jest bardzo zdrowa i ma niską zawartość tłuszczu nie zawiera cholesterolu i glutenu .Polecana jest(...)ziarenka z wanilii , rozpuszczony olej kokosowy i śmietankę , delikatnie mieszamy , następnie dodajemy mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia . Delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 25 wykładamy papierem do pieczenia . Wykładamy ciasto i delikatnie ugniatamy . Na wierzch układamy jagody . Z jednej szklanki mąki , oleju kokosowego i dowolnego słodzika robimy taką kruszonkę . Posypujemy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut ciasto
Sama słodycz i szczypta chilimistrzynią cukiernictwa i desery spotkać moćna u mnie niezmiernie rzadko, a jeśli już to są one bardzo proste, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Podobnie rzecz ma się z ciastem które chciałabym Wam dziś zapronować. Jest ono banalne w przygotowaniu, choć może zająć nieco czasu ze względu na galaretkę, która musi osiągnąć odpowiednią konsystencę i trzeba jej pilnować, dlatego też(...)przygotowanie tego ciasta trzeba odpowiednio zaplanować. Ale nie jest to nic trudnego jeśli zamierzacie spędzić dzień w domu. Gotowy spód do ciasta 0.5kg truskawek (może nieco mniej zależy od wielkości spodu) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody) Możecie użyć innych, ulubionych, sesonowych owoców i dobrać do nich galaretkę o odpowiednim smaku. Pamiętajcie
Codzienne GotowanieRozkręcam się z deserami;) Dziś postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem, którym niegdyś zajadałam się w domu. Jest to prawdziwy deser, który wymaga ugniatania ciasta, ubijania piany i pieczenia. Mimo tego jest niezmiernie proste, a smakuje wybornie - słodko - kwaskowe, idealne na gorące dni. Składniki: 500g mąki 6 jajek 200g margaryny 2 szklanki cukru + 2 łyżki 1 saszetka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 600g rabarbaru Przygotowanie: Umyć i oczyścić rabarbar, pokroić na około centymetrowe kawałki. Zagnieść ciasto na spód. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, żółtka i margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki. Ubić pianę - do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijać
Codzienne Gotowaniedwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca(...)migdałami Toscabullar ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 szczypty soli 1 jajko 420 g mąki pszennej typu 550 nadzienie: 55 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 55 g mielonych migdałów wierzch tosca: 50 g masła 90 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mleka
Dzieje kuchennej WiewiórySezon grzybowy w pełni, a ja zapraszam Was na grzybki w trochę innej, słodkiej odsłonie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru(...)łyżki cukru pudru, 1 mały kieliszek ajerkoniaku, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, Dodatkowo: 3 łyżki suchego maku, białko PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części. 2. Dwie części ciasta rozwałkowuję na grubość
Tradycyjna kuchnia KasiSKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: 300 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli masło do smarowania jajka ser kozi lub koryciński Zrobić ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąki, w kruszyć drożdże, 2 żółtka dobrze ubić z cukrem, dodać do mąki, wlać(...)ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Gdy ciast jest wyrobione wlać rozpuszczone masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wsypać sól i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na pięć części, rozwałkować i uformować chaczapuri. Do środka włożyć ser i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 60 st po tym czasie powinno trochę wyrosnąć nastawić piekarnik
harrisacukier puder Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać pokrojone masło i jajko. Szybko połączyć składniki, dodając maślankę, by całość się zlepiła. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie umyć gruszki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić owoce na paski grubości(...)Ciasto rozwałkować, formując z niego koło. Przełożyć je na formę do tarty i jeszcze palcami porozciągać, by ciasto nachodziło na brzegi formy. Wyrównać te brzegi. Na cieście rozsmarować serek. Ułożyć na nim plastry gruszek. Piec w temp. 200 stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest
Weekendy w domu i ogrodzieupiekłam dwa ogromne bochny chleba. Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej 255 g wody 170 g mąki pszennej chlebowej Składniki ciasta właściwego: zaczyn 650 g mąki pszennej chlebowej 250 g wody (dałam odrobinę więcej) 2,5 łyżeczki soli Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 12 godzin(...)czasie do całego zaczynu dodać mąkę i wodę. Wymieszać tak, aby ciasto się połączyło i odstawić na około 20 - 25 minut do autolizy. Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto robotem przez kilka minut, aż będzie elastyczne (można też wyrabiać ręcznie). Wyrobione ciasto przełożyć do misy nasmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na około 2,5 godziny
Sto kolorów kuchnipołożyć kawałki łososia. Smażyć dosłownie chwilkę, tylko lekko powinien się zarumienić i ciągle musi być surowy w środku. Kalafior ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić. Użyłam gotowego ciasta kruchego, czasami trzeba sobie ułatwić. Był to płat ciasta kruchego, tylko trzeba go rozwinąć i jest gotowe do użytku. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem i wyłożyć połową ciasta kruchego(...)Następnie rozłożyć połowę potartej mozzarelli i cebulki. Na górę rozłożyć kawałki łososia, skropić go sokiem z cytryny. Teraz znowu mozzarella i cebulka i dodatkowo kwiatki kalafiora. Drugą częścią kruchego ciasta przykryć dokładnie wszystkie składniki i zlepić brzegi. Górę wysmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. U góry ciasto musi być ładnie zarumienione
Kuchnia PokoleńPRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem i solą, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami, wlewamy płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut aby ciasto podrosło, po tym czasie(...)wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę całość wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku otwieramy puszkę z mieszanką meksykańską, której zawartość odsączamy na durszlaku. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na małe kawałki, z każdego kawałka formujemy płaską bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. W każdej bułeczce robimy mały dołek do którego wkładamy trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól, dwie łyżki roztopionego masła i letnią wodę. Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając elastyczne, dosyć zwarte ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wtedy ciasto smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Misę z ciastem nakrywamy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej
Miód i pieprzciasto robiłam w ramach akcji Ciasto na na niedzielę, ale niestety nie udało mi się go dodać do akcji ...moje ciasto było zrobione w ekspresowym tempie..miałam kupione placki biszkoptowe ..więc poszło szybko ...można i polecam upiec własnoręcznie biszkopt...gdyż nie ma porównania z takim kupionym w sklepie...no, ale czasem z braku czasu można iść i na łatwiznę.Moje(...)ciasto również jest z dodatkiem bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie. biszkopt 2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 2 op. galaretki np.agrestowej Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier.Następnie dodać
Moje domowe kucharzeniePyyyszne, mięciutkie dyniowo-cynamonowe ciasto z jabłkami :) Ciasto inspirowane przepisem ze strony CIN CIN . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę(...)Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę
My Culinary ArtPrzepis Piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być może efekt końcowy jest inny niż u autorki przepisu(...)gdyż cały czas myślałam o moim wyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem
Stare GaryNaleśniki to wspaniałe, proste i niezbyt wymagające danie. Możemy je podawać właściwie ze wszytkim co znajdziemy w lodówce lub szafce. Dziś podawałam naleśniki na słodko Ciasto: 200ml wody 200ml mleka 1 jajko mąka sól, cukier Przygotowujemy ciasto - wszytkie składniki mieszamy, mąki dodajemy tyle, aby ciasto było lejące się, ale niezbyt gęste. Po usmażeniu pierwszego naleśnika, można ciasto dorobić(...)wolę gdy jest ono dość rzadkie, ponieważ wtedy lepiej rozlewa się na patelni, dzięki czemu można uformować ładne, cienkie i równe naleśniki. Niewielką ilość ciasta wylewamy na patelnię, przechylając patelnię rozprowadzamy ciasto, aby równomiernie sie rozlało. Smażymy aż naleśnik na wierzchu będzie suchy, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Farsz Naleśniki na słodko można podawać
Codzienne Gotowanieduże jajko 200-300g mąki kilka kropel ekstraktu waniliowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli (można nawet więcej, zależy od soli, należy spróbować pierwszego placuszka i ewentualnie doprawić ciasto do smaku) masło cukier puder, cynamon do podania Jabłka obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki wielkości kęsa. W dużym naczyniu wyrobić ciasto: wlać wodę, mleko, wbić jajko, dodać(...)make, sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, żeby zbytnio nie rozlewało się na patelni, jeżeli będzie za żadkie dodać mąki i dobrze rozrobić. Moja metoda na wylewanie placuszków z jabłkami jest następująca: do łyżki wazowej wkładam 3 – 4 kawałki jabłka, nabieram niewielką ilość ciasta, lekko mieszam, aby jabłka pokryły się ciastem
Codzienne Gotowanie