ciasto: 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypt soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie; 3 cykorie 160 g bryndzy 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz ziołowy świeże zioła; bazylia, majeranek, hyzop Cykorię przekroić na 4 wyciąć delikatnie głąb ale tak by się nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Ciasto(...)podanych składników, wylepić formę do tarty i podpiec ok 12 min w temp 200 st Ser, mleko przyprawy, jajka i posiekane zioła zmiksować w kubku blendera. Na podpieczonym cieście ułożyć cykorię, zalać masą serowo-jajeczną i ułożyć kilka plasterków pomidora. Zapiec w temp 180 st przez ok 20 min z termoobiegiem. Podawać z sałatą
Gotowanie jest łatwewrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem. Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść widelcem. Ciasto wałkować
Gotowanie jest łatweząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano bazylia 200 ml śmietany 100 g sera feta lub typu feta ser do posypania -mozzarella lub inny. Z podanych składników na ciasto zagnieść twarde ciasto i wylepić formę do tarty podciągając brzegi. Nakłuć widelcem. Śmietanę, ser, 1 ząbek czosnku , jajko sól i pieprz do smaku włożyć do kubka blendera i porządnie zmiksować. Zioła(...)podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min. Fasolnik
Gotowanie jest łatwełyżeczka majeranku sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki(...)garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Podawać z barszczykiem lub bulionem, albo inną zupą do popijania. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany
Gotowanie jest łatweziołami bazylia sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Sery włożyć do miski dodać pokrojone pomidory z oliwy przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka(...)wyłożyć serowy farsz na 1 cm grubości. Ser przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony
Gotowanie jest łatweprzygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, 1 łyżka masła, 400 g ciasta na pizz ę, 400 g pomidorów z puszki, 1 por, 1/2 cukinii, 1 papryka czerwona, 200 g sera feta, 250 g startego(...)odaj do porów i zagotuj. Sos zostaw na ogniu przez kolejne 5 minut, a potem odstaw, by ostygł. 2. Ciasto do pizzy rozwałkuj na cienki placek, a następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem. 3. Na sosie pomidorowym
SzczyptaSmaQcukru. W mące zrobiłem małe zagłębienie, do którego rozkruszyłem 10 gram świeżych drożdży. Całość zalałem 200 ml letniej wody i odstawiłem na około 5 minut. Po tym czasie wyrobiłem ciasto - istotne jest, aby cisto wyrabiać na tyle długo, aby stało się elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiłem na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)czasie ciasto podzieliłem na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowałem na cienki placek, podsypując je mąką, aby się nie kleiło. Na mocno rozgrzanej patelni smażyłem placki z obu stron bez użycia tłuszczu, do lekkiego przyrumienienia się. Na talerze wyłożyłem po kawałku mięsa, obok niego dodałem niewielką ilość obu sosów i chlebek lavash. Wyszło pyszne. Dodam tylko
Wyprawy kulinarnelekko go zmodyfikowałam :-) Składniki: 7 skrzydełek z kurczaka pół łyżeczki sol i łyżeczka ostrej papryki szczypta płatków chili pół łyżeczki słodkiej papr yki pół łyżeczki pieprzu Na gęste ciast o naleśnikowe: 1 jajko 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papr yki szczypta płatków chili pół łyżeczki pieprzu pół szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka(...)smażenia Przygotowanie: Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze (lotki). Wymieszałam przyprawy i natarłam nimi mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny. Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem). Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście. Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka
Kulinarny PamiętnikSKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: 300 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli masło do smarowania ser kozi lub wasz ulubiony http://harrisa.eu/chaczapuri-z-serem-kozim/ Robimy ciasto takie same jak do chaczapuri. Wykrawamy krążki z ciasta i wkładamy robiąc dziurę
harrisaWymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć. Piec ok. 25 minut
kawawszklancepatelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze: jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka suchych drożdży Suche składniki przełożyć do miski. Dodać ciepłą wodę(...)olej. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić na 2 części w stosunku 1/4 do 3/4 ( pizza na cienkim i na średnim cieście ). Rozwałkować na krążki dopasowane do średnicy patelni. Dodatkowo: * - puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 pomidor pokrojony na plasterki - kilka krążków cebuli - 2 łyżeczki suszonego oregano - 4 łyżki keczupu pikantnego
kawawszklanceJeżeli spodziewacie się gości i nie wiecie co im na szybko podać to polecamy Wam tą pyszną przekąskę, która na pewno zasmakuje każdemu Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 400 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 70 g sera żółtego - 1 białko - kilka gałązek natki pietruszki - sól, pieprz Składniki na ok. 16 sztuk. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę(...)pokrojone w kostkę). Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki się usmażą zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (8 cm x 8 cm). Brzegi smarujemy białkiem. Na środek każdego kwadratu kładziemy po łyżce pieczarek i troszkę sera żółtego. Z kwadratów robimy trójkąty, mocno ściskamy
Kuchenne Wariacjeruszyły. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki ziół prowansalskich i solą. Do suchych składników dodać aktywne drożdże. Całość wymieszać, a potem wyrabiać ręką, stopniowo dolewając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, polać je dwoma łyżkami oliwy, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Obgotowane grzyby posiekać dużym nożem(...)mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rozdrobnionym roquefortem. Figi pokroić w talarki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam go w prostokąt). Na cieście rozłożyć ser z cebulą. Posypać resztą ziół prowansalskich. Na nich rozłożyć grzyby, a następnie plastry fig. Całość skropić oliwą. Piec ok. pół godziny w temp. 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodziecukier, drożdże i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, do momentu aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę wysypaną połową kaszy(...)manny, zagnieść przez chwilę. Wyłożyć do formy z piekarnika, wysypanej na spodzie resztą kaszy. Na ciasto wyłożyć sos i dodatki (ser żółty, ser śmierdziuszek :) kurczak, pieczarki, papryka). Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC. Sos: ½ puszki pomidorów 1 łyżka ketchupu Pomidory przetrzeć przez sitko, dodać ketchup, wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki na 8 bułek : masło 4 łyżki mleko 300 ml mąka bułkowa typ 650 500 g drożdże instant 8 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka Wykonanie ciasta na bułki : Do misy wsypujemy przesiana mąkę , wsypujemy drożdże instant , cukier i sol. Mieszamy składniki . Rozpuszczamy masło , dodajemy do niego mleko i wlewamy do suchych składników.Mieszamy łyżką(...)połączenia, wyjmujemy z misy i zagniatamy ciasto , wyjdzie nam gładkie i elastyczne. Wkładamy naszą kule do misy , przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie kroje ciasto na 8 części , każda wyrabiam i formuje bułkę. Każdą bułkę smaruje mlekiem i posypuje sezamem. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Piekę w 200 stopniach 15-20 minut
Różowa kuchnia