cukru - 0,5 łyżeczki soli - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 łyżeczka suchych drożdży W misce umieścić wszystkie składniki - wymieszać. Wyłożyć na blat stołu i chwilę wyrabiać. W razie gdyby ciasto się kleiło - podsypać delikatnie mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto na stół i podzielić na 5 części. Każdy
kawawszklancebazą do domowych lodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej * zalać wódką / rumem i mieć po 2 tygodniach aromatyczną bazę do drinków bądź ponczu do nawilżania ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej
kawawszklancedzieła! Na 11-12 placków: - 4 szklanki mąki pszennej - 3/4 (do 1) szklanki wody - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jak dobrze wyrobiona plastelina. Jeżeli jest zbyt ścisłe dodajemy odrobinę oleju. Jeżeli zbyt miękkie - dosypujemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką na około 15-20 minut. Po tym czasie(...)ciasto dzielimy na 11-12 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na tyle cieńko aby widzieć sęki na stolnicy ( lub wzorek na blacie:) Placki układamy na sobie przesypując odrobiną mąki. Nie przejmujmy się, że placki nie sa idealnie okrągłe..w koncu to tortille - ich głównym zadaniem jest utrzymanie zawartości, a nie bycie miss idealnych krągłości. Patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy bardzo mocno. Najlepsza
kawawszklancemąk pszennej i ziemniaczanej w proporcji 1:1. Mąki muszą dokładne wypełnić powstałą lukę. Następnie dokładamy odsuniętą ćwiartkę i na każde 60 dag ziemniaków dokładamy jedno żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy zrobionych(...)klusek na długi czas bez gotowania, gdyż ciasto na bazie ziemniaków ma to do siebie, że "rzednie" długo nie poddawane obróbce termicznej. Z około 60 dag ziemniaków wychodzi około 40 sztuk kluseczek. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceBardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza(...)rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to Reata na blogu Artkulinaria (klik) . Koniecznie tam zajrzyjcie ! Część rogali nadziałam domową śliwką w czekoladzie
kawawszklancemożna to zrobić także w blenderze), masło rozpuszczam. Mieszam pokruszone ciasteczka, masło i płatki migdałowe, a następnie wykładam równą warstwą na wyłożoną papierem blachę. Dociskam dnem szklanki - aby spód ciasta był równy i zwarty. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 1 duży budyń na 3/4 litra mleka - 1 szklanka cukru - 200 gr masła(...)wrzątku. Dokładnie mieszam do rozpuszczenia żelatyny, następnie dodaję odlany sok z wiśni. Galaretkę studzę od czasu do czasu mieszając aby żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto. * jeżeli sernik robimy bez wiśni do masy można dodać ulubione dodatki ( namoczone rodzynki / kandyzowaną skórkę pomarańczową ) ** jeżeli używamy wiśni mrożonych: owoce rozmrażamy na sicie, sok jaki powstaje przy rozmrożeniu
kawawszklancepomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree z dyni, jajko oraz przyprawy: mielony imbir, kurkumę, gałkę, oraz sporą szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i może być kleiste. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy makę. Odrywamy kawałek ciasta i toczymy otwartą dłonią wałeczek. Jeśli będzie się przylepiał, podsypujemy więcej mąki. Nożem
Poezja smakułyżki lnu mielonego + około 7 łyżek wody 2 dojrzałe banany ½ szklanki mleka migdałowego Przygotuj: patelnię z (koniecznie!) nieprzywierającym dnem blender lub mikser Podaj z: miodem, syropem klonowym, owocami, etc. Ciasto na placuszki robi się w mgnieniu oka – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, ewentualnie len można wcześniej rozrobić z wodą. Banana trzeba oczywiście połamać na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto nakładamy
Bazując na smakuchwili dodajemy cukier i stopniowo (!) mleko. Taka kolejność i dokładne rozmieszanie składników przed dodaniem kolejnej porcji mleka pozwoli uniknąć grudek. Gdy masa będzie gładka, niewielką chochelką nalewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, jednoczenie rozprowadzając ciasto, tak by naleśnik był cienki – widać to na filmie. Naleśniki smażymy ok 30-40 sekund, przewracamy i po kilkunastu sekundach ściągamy z patelni. Smacznego! *Można
Bazując na smakuproste ucierane ciasto-z orzeszkami w karmelu-tanie ,szybkie i banalne-a jakie pyszne, dzisiaj robiłam je pierwszy raz-ale na pewno nie ostatni,pychotka-wszystkim wielbicielom orzeszków-to dla was!!! SKŁADNIKI: 10 dag masła, 2 szkl.cukru, 4 jajka puszka ananasów 20 dag łuskanych orzechów włoskich 2 szkl.mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, PRZYGOTOWANIE: masło roztapiamy i wlewamy do formy(...)tylko odstawiamy, jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puch,mieszając stopniowo dodajemy na przemian łyżkę mąki i łyżkę syropu z ananasów ,na końcu dodajemy proszek do pieczenia, ciasto wylewamy na ananasy z orzechami, pieczemy 30 min w 200 stopniach,a potem jeszcze na 15 min obniżamy temperaturę do 180 stopni Czyli razem pieczemy ok 45 min lekko studzimy,okroimy brzegi
Swojskie jedzonkoJabłka i czekolada to dwie rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnej pory roku bez … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniOstatnio usłyszałam, pierś kaczki to produkt drogi i nie osiągalni, wręcz tylko jadalny w wyższych sferach. Hmmm to dziwne bo ja nie zaliczam się
Niezły MłynekZa oknem jesień i może to nie jest najlepsza pora na robienie lodów, ale… to są lody pistacjowe! Jedne z moich ulubionych, pyszne i kremowe
Oryginalny smakmąki pszennej 250 g masła 250 g twarogu 3-4 średnie jabłka cynamon cukier puder A jak to zrobić: Mąkę z masłem i zmielonym twarogiem zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie jabłka obrać ze skórki i każde z nich pokroić na 12 części. Ciasto wyjąć i rozwałkować ( podsypując
Kuchnia w opałachpastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim? ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki na ciasto: 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki ) Składniki na humus: 300 g ugotowanej(...)łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sól pieprz dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy Sposób wykonania: Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki. Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą
pieprzny smaczek