smażenia 300 g sera białego 3-4 łyżki śmietany 300 g truskawek cukier Rozmieszać jajko z cukrem, dodać mleko i wodę, następnie mąkę kukurydzianą i pszennej tyle by ciasto nie było zbyt gęste. Usmażyć naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Połowę truskawek pokroić na plasterki i dodać do sera. Resztę zmiksować z cukrem na mus. Nakładać po kopiastej łyżce
Gotowanie jest łatwemasła 4 żółtka 1 szkl cukru pudru 100 g suszonej żurawiny szczypta proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki chili Żurawinę posiekać drobno. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, włozyć do lodówki w celu schłodzenia. Wałkować cienko i wykrawać foremką ciasteczka. Ja użyłam pieczątek by ciasteczka ładniej wyglądały. Piec w temp 200 st przez
Gotowanie jest łatwełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki cukru 2 jajka tłuszcz do smażenia Jajka z cukrem ubić , dodać kefir , kakao i mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać i smażyć niewielkie placuszki. Podawać z dżemem, lub innymi dodatkami na słodko
Gotowanie jest łatweszkl mąki 1 jajko sól woda słonina 1 cebulka biały ser, twaróg natka pietruszki Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, posolić, dolać stopniowo wodę, i łyżką mieszać ciasto by było gęste, kleiste ale nie płynne. W garnku zagotować wodę , osolić, łyżkę zmoczyć w gorącej wodzie i nabierać małe kluski, po czym natychmiast wkładać je do wody. Ugotowane odcedzić. Na patelni
Gotowanie jest łatwesól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, posypać solą, pieprzem, skropić oliwą i octem winnym, wymieszać. Odstawić. Z mąki sera i jajka zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości moreli. otoczyć mąką i odłożyć. Cebulę pokroić w piórko, boczniaka pokroić w paseczki, paprykę w kosteczkę. W patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę i dodać boczniaka, smażyć
Gotowanie jest łatwemąki 1 jajko sól woda 400 g dyni 1 litr mleka Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, dolać mleko i zagotować, w tym czasie zagnieść ciasto z mąki jajka soli i odrobiny wody. Rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki. Wrzucić na gotujące się mleko. Zagotować, zdjąć z ognia, posolić. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam
Gotowanie jest łatwepieczenia nadzienie 100 g sera feta 100 g sera żółtego pół szkl mleka 1 jajko szczypta pieprzu ziołowego szczypta suszonego hyzopu szczypta pomidorów suszonych 6-8 kwiatów cukinii Ciasto zagnieść dość twarde, wylepić formę do tarty , nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Sery mleko, jajko i przyprawy włożyć do kubka blendera i zmiksować
Gotowanie jest łatwegarście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg. Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce
Gotowanie jest łatwecukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek do pieczenia. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do ciasta razem z kleikiem i wiórkami. Mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Formujemy ciasteczka za pomocą dwóch łyżek (ja formowałam za pomocą foremki, foremkę ułożyłam na blaszce w środek włożyłam
Pelusiowa KuchniaPrzepis dla fanów deserów sernikowych:) Są ich, setki, tysiące, miliony :) Jedni faworyzują tradycyjne, ciężkie serniki na cienkim cieście, inni ubóstwiają delikatne, kremowe wariacje. Ja tym razem postanowiłam przetestować sernik w wersji mini, nie korzystając z tradycyjnego mielonego kilkukrotnie twarogu. Bazą i podstawą tego przepisu jest ser mascarpone. Idealny do deserów, znany dobrze w naszych kuchniach :) Tutaj w połączeniu z jogurtem
Mój Smak na Życiewaniliowy. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy jabłka i ponownie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 25 minut (pieczemy do suchego patyczka). Wyjmujemy na kratkę aby ostygły. Smacznego
Kolizje SmakówKażdy, kto ma choć trochę do czynienia z pieczeniem zna klasyczny lemon curd. Pyszny, kwaskowy krem z cytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów. Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek :) Składniki
Cakes By Kejttruskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana-serowy placuszek na nim łyżeczkę truskawek i pół łyżeczki cukru. Zebrać brzegi
kawawszklancezwał tak zwał masę, z której można wyczarować naprawdę wiele. Wystarczy trochę wyobraźni i najzwyklejsze ciasto przemienia się w ujmujący torcik. Zbliża się chrzest mojego synka, więc zakasałam rękawy i zabrałam się za przygotowania. Wymyśliłam sobie aranżację -wcale nie niebieską ( chłopaki nie są wcale skazani na kolor blue) a pistacjowo-zieloną. Białą masę cukrową można z powodzeniem kolorować barwnikami
kawawszklance