podany ser doskonale sprawdzi się jako dodatek do wina czy piwa, w sam raz do podania niezapowiedzianym gościom;) Polecam! Paczka gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. 1 opakowanie sera camembert 2 łyżeczki dżemu morelowego dżem żurawinowy do podania, ilość wg uznania, ja lubię dużo ;) Ciasto rozwinąć, posmarować dżemem(...)morelowym, na środku ułożyć ser, owinąć go ciastem (uformować rodzaj kwiatka, aby ładnie wyglądało, nadmiar ciasta odkroić). Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut lub do czasu aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podawać natychmiast z dżemem żurawinowym. Smacznego
Codzienne Gotowanienigdy nie przygotowywałam. Akcja wspólnego gotowania stała się świetna okazją, aby to zmienić, a tarta udała się wyśmienicie. Smakowała nawet K., który nie przepada za tego typu daniami. Polecam! Ciasto: 250g mąki duża szczypta soli 1 jajko, lekko roztrzepane 75ml oliwy 60ml letniej wody Farsz: 1 duży por (lub 2 mniejsze) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (opcjonalnie) 250g(...)białych pieczarek 2 jajka 150ml śmietany (użyłam creme fraiche) 1 łyżka natki pietruszki (użyłam też trochę szczypiorku i odrobinę tarragonu) sól, pieprz papryka w proszku (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta: Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki
Codzienne Gotowanieciasto 1,5 szkl mąki 2 jajka pół szkl cukru pół kostki margaryny szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie serek typu włoskiego Capri 200 g pół szkl mleka pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny maliny listki mięty Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem, upiec w temp(...)Ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody Serek włożyć do miski, dodać mleko, cukier i cukier waniliowy . Dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Dodać żelatynę i wyłożyć na ciasto.Udekorować malinami i listkami mięty. Opublikowany
Gotowanie jest łatwepołowy cytryny Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka , kakao, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem . forma ok 22x33 Piec w temp 180 st przez ok 15-17 min. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda(...)cytryny i otartą skórkę. Następnie dodać żelatynę i na koniec gruszki pokrojone w kosteczkę. Wymieszać, wstawić na kilka- kilkanaście minut do lodówki i kiedy masa zacznie gęstnieć przełożyć ciasto. Ciasto można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi
Gotowanie jest łatweroladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę(...)zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cm Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp
Gotowanie jest łatwebardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej(...)upuścić z 40 cm, na ziemię. Nie wiem czy to coś daję, ale tak jest w przepisie i nigdy nie odważyłam się tego nie robić ze strachu, że ciasto opadnie. Jeżeli nie robimy tortu wystarczy położyć owoce, zalać ciasto galaretką i mamy pyszną przekąskę do kawy
KasiaiKrzysiu.plniż leniuchowanie wśród wydm.. Orzechowe blaty przełożone kwaskowatymi jabłkami ze słodkim karmelowym wierzchem - to jest to co złagodzi każdy smutek.... Proporcja na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe(...)jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą. Podzielić na 3 części. Piec po 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180'C. Każdy upieczony blat wyjmować wraz z papierem, gdyż gorące są bardzo kruche. Można
kawawszklancekażdy w sezonie letnim lubuje się w ciastach owocowych. Niektórzy cały rok cenią sobie konkretne ciasta. Dla koneserów tradycyjnych smaków polecam proste ciasto - mocno kakaowe z żurawiną, polewą krówkową i solonymi orzeszkami. I nie wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 3 szklanki* mąki pszennej - 3 jajka
kawawszklanceprzedstawiam bajaderki własnego wykonania. Nie jest to mój przepis autorski ( nawet bym nie próbowała wymyślać lepszych bajaderek, po prostu się nie da ). Posłużyłam się przepisem mojej córki. Zważyłam suche ciasta i ciasteczka, które znalazłam w domu ( używamy suchych bez kremów ani mas, nad którymi zastanawiamy się czy wyrzucić je już czy nie ) i odmierzyłam odpowiednią ilość pozostałych składników(...)Wyszło pysznie bajaderkowo. Składniki: 500 gram suchego ciasta ( ciasta, ciasteczka suche bez mas i kremów ) 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 50 gram masła 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka dżemu śliwkowego 4 łyżki rumu 4 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie ciasta, ciasteczka miksujemy. Obie czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( wykładamy do miseczki i stawiamy
Smaki EwyDziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)żółtko, miksujemy, a następnie dodajemy do suchych składników. Wszystko chwilę miksujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika. Po około 20-25 minutach ciasto sprawdzamy wykałaczką i upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jeszcze letnie ciasto kroimy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Czekoladę wraz ze słodką śmietanką topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dokładnie
Rozpustne gotowanieSłodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty! Składniki: Ciasto kruche 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko lub całe jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Nadzienie: 300 ml puree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego(...)łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dr.Oetker żółty lukier do dekoracji Dr. Oetker złote perełki do dekoracji Dr.Oetker Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem, wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy. Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto
Wanilia i KardamonBardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze. Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;) Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy(...)dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy 55 minut. Studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła
Czerwona PorzeczkaIdealne ciasto na jesienne wieczory do imbirowej herbatki :D Ściskam kochani, do dzieła :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach około 23 cm na 32 cm) 3 szklanki mąki 3-4 żółtka (w zależności od wielkości) 200-250 g masła 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru około 1-1,5 kg śliwek- wydrylowanych, przepołowionych(...)oleju słonecznikowego Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito 2. Dodać proszek, cukier waniliowy 3. Dodać masło i posiekać je nożem mieszając z mąką 4. Dodać cukier i żółtka 5. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą 6. Schłodzic w lodówce około 20-30 minut 7. Jedną część wyłożyć na spód 8. Ubić białka na sztywno 9. Do ubitych
KreatywnePinyciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min. Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 . Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę
Gotowanie jest łatwecukinia 1 jajko pół szkl mleka sól pieprz oscypek starty na tarce Jajko wybić do miseczki, rozmieszać, dodać mleko i mąkę (tyle by ciasto było podobne do ciasta na racuchy) doprawić ciasto solą i pieprzem. Cukinię pokroić w plasterki o grubości ok 4 mm, maczać w cieście i smażyć na wolnym ogniu z obu stron, Posypać startym oscypkiem
Gotowanie jest łatwe