o ciasta - 500 przepisów (strona:9/34)

Kakaowe ciasto z serkiem i gruszkami 118

połowy cytryny Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka , kakao, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem . forma ok 22x33 Piec w temp 180 st przez ok 15-17 min. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda(...)cytryny i otartą skórkę. Następnie dodać żelatynę i na koniec gruszki pokrojone w kosteczkę. Wymieszać, wstawić na kilka- kilkanaście minut do lodówki i kiedy masa zacznie gęstnieć przełożyć ciasto. Ciasto można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi

Gotowanie jest łatwe
Rolada piernikowa 125

roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę(...)zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cm Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Biszkopt – prosty przepis 198

bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej(...)upuścić z 40 cm, na ziemię. Nie wiem czy to coś daję, ale tak jest w przepisie i nigdy nie odważyłam się tego nie robić ze strachu, że ciasto opadnie. Jeżeli nie robimy tortu wystarczy położyć owoce, zalać ciasto galaretką i mamy pyszną przekąskę do kawy

KasiaiKrzysiu.pl
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 150

niż leniuchowanie wśród wydm.. Orzechowe blaty przełożone kwaskowatymi jabłkami ze słodkim karmelowym wierzchem - to jest to co złagodzi każdy smutek.... Proporcja na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe(...)jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą. Podzielić na 3 części. Piec po 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180'C. Każdy upieczony blat wyjmować wraz z papierem, gdyż gorące są bardzo kruche. Można

kawawszklance
Kakaowiec z polewą krówkową i solonymi orzeszkami 162

każdy w sezonie letnim lubuje się w ciastach owocowych. Niektórzy cały rok cenią sobie konkretne ciasta. Dla koneserów tradycyjnych smaków polecam proste ciasto - mocno kakaowe z żurawiną, polewą krówkową i solonymi orzeszkami. I nie wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 3 szklanki* mąki pszennej - 3 jajka

kawawszklance
Bajaderki 1104

przedstawiam bajaderki własnego wykonania. Nie jest to mój przepis autorski ( nawet bym nie próbowała wymyślać lepszych bajaderek, po prostu się nie da ). Posłużyłam się przepisem mojej córki. Zważyłam suche ciasta i ciasteczka, które znalazłam w domu ( używamy  suchych bez kremów ani mas, nad którymi zastanawiamy się czy wyrzucić je już czy nie )  i odmierzyłam odpowiednią ilość pozostałych składników(...)Wyszło pysznie bajaderkowo. Składniki: 500 gram suchego ciasta ( ciasta, ciasteczka suche bez mas i kremów ) 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 50 gram masła 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka dżemu śliwkowego 4 łyżki rumu 4 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie ciasta, ciasteczka miksujemy. Obie czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( wykładamy do miseczki i stawiamy

Smaki Ewy
Ekspresowy piernik z powidłami. 168

Dziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)żółtko, miksujemy, a następnie dodajemy do suchych składników. Wszystko chwilę miksujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika. Po około 20-25 minutach ciasto sprawdzamy wykałaczką i upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jeszcze letnie ciasto kroimy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Czekoladę wraz ze słodką śmietanką topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dokładnie

Rozpustne gotowanie
Kruche babeczki z musem dyniowym 182

Słodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty! Składniki: Ciasto kruche 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko lub całe jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Nadzienie: 300 ml puree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego(...)łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cukru waniliowego  Dr.Oetker żółty lukier do dekoracji  Dr. Oetker złote perełki do dekoracji  Dr.Oetker Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem, wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy. Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto

Wanilia i Kardamon
Ciasto dyniowe z białą czekoladą 218

Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze. Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;) Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy(...)dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Mieszamy wszystko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy 55 minut. Studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła

Czerwona Porzeczka
Pleśniak ze śliwkami i błękitną pianką 153

Idealne ciasto na jesienne wieczory do imbirowej herbatki  :D Ściskam kochani, do dzieła :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach około 23 cm na 32 cm)   3 szklanki mąki 3-4 żółtka (w zależności od wielkości) 200-250 g masła 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru około 1-1,5 kg śliwek- wydrylowanych, przepołowionych(...)oleju słonecznikowego Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito 2. Dodać proszek, cukier waniliowy 3. Dodać masło i posiekać je nożem mieszając z mąką 4. Dodać cukier i żółtka 5. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą 6. Schłodzic w lodówce około 20-30 minut 7. Jedną część wyłożyć na spód 8. Ubić białka na sztywno 9. Do ubitych

KreatywnePiny
Lasagne na domowym cieście 139

ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min. Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 . Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę

Gotowanie jest łatwe
Cukinia w cieście posypana oscypkiem 156

cukinia 1 jajko pół szkl mleka sól pieprz oscypek starty na tarce Jajko wybić do miseczki, rozmieszać, dodać mleko i mąkę (tyle by ciasto było podobne do ciasta na racuchy)  doprawić ciasto solą i pieprzem. Cukinię pokroić w plasterki o grubości ok 4 mm, maczać w cieście i smażyć na wolnym ogniu z obu stron, Posypać startym oscypkiem

Gotowanie jest łatwe
Tarta zielona z serami 124

ciasto; 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta czerwonej papryki nadzienie; buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty(...)pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez

Gotowanie jest łatwe
Dyniowy chlebek na słodko 121

postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek. Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce do rośnięcia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 190’C (termoobieg 1750’C) Gotowe… smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Jagodzianki w sezonie 156

się upiec. Miękkie, pełne jagód, aromatyczne i długo zachowujące świeżość. W sam raz słodkie, takie na 3-4 kęsy. Dla pragnących zapachu świeżo pieczonych bułeczek o poranku polecam ciasto zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano uformować bułeczki i wsunąć do piekarnika. A, że pieką się 15 minut - będą gotowe zanim kawa się zaparzy.. U mnie wczorajsza niedziela upłynęła(...)suche** drożdże. Poczekać kilka minut aż zaczną "musować". W misie miksera umieścić mąkę, sól, żółtka, cukier, masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiać hakiem 7-10 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę przerobić rękoma - aby oddać masie ciepło dłoni. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie rozpłaszczyć dłońmi i podzielić

kawawszklance
Placek z jabłkami (duża blacha) 176

placek, który najlepiej zajadać prosto z blachy  - nie bawić się w talerzyki...tak smakuje najlepiej :) Polecam na szybki deser.. Proporcje na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 3 szklanki mąki - 20 dag masła / margaryny - 2 jajka + 2 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli kruszonka: - 4 łyżki masła / margaryny(...)mnie tegoroczne Close) - 3 łyżki kakao - 3 łyżki bułki tartej Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Zagnieść ze sobą składniki kruszonki.  Sypkie składniki ciasta wysypać na stolnicę, przesiekać z tłuszczem. Dodać jajka, żółtka, śmietanę - zagnieść ciasto. Wyłożyć nim blachę. Przez siteczko posypać równą warstwą kakao. Na kakao wyłożyć ściśle jabłka, posypać bułką tartą

kawawszklance
Domowa lasagne dla dwojga 193

15cm - 350 gr mąki ( typ 550 lub tortowa) - 3 jajka - łyżka oleju - 1/4 łyżeczki soli W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Wyrabiać do połączenia się składników. Jeżeli widzimy, że ciasto nie chce się połączyć, lub jest bardzo ścisłe dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę dłońmi. Odłożyć pod lnianą ściereczkę(...)minut.  Następnie ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować dostosowując do wymiarów foremki. Ja nie suszę makaronu jak jest to zalecane w oryginalnych włoskich przepisać. W związku z tym, że nie jest twardy nie trzeba go podgotowywać przed przełożeniem sosami. Natomiast każdy płat ciasta po rozwałkowaniu posypuję mąką i przekładam lnianą ściereczką kuchenną bądź papierowymi ręcznikami. Tak przygotowany

kawawszklance
Keks gotowany 140

ukrywam, że zainspirowałam się  babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)Tłuszcz utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mąki przemiennie ze śmietaną. Bakalie i połowę ubitych białek dodać do ciasta - wymieszać rozluźniając ciasto. Dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy, zamknąć pokrywą i włożyć do garnka z wrzącą wodą sięgającą połowy formy. Gotować na wolnym ogniu przez

kawawszklance
Bułeczki z nutellą i kruszonką ( czekoladowe brioche ) 160

misy miksera włożyć suche składniki, następnie dodać żółtka, ciepłe mleko i maślankę. Wyrabiać na najwyższych obrotach miksera ok. 4 minut, następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 7 minut. Następnie ciasto należy odstawić na 30 minut do rośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt(...)grubości ok. 0,7 mm i posmarować go na całej powierzchni kremem czekoladowym. Ciasto zwinąć ścisło jak roladę, pokroić na ok. 18 krążków, pionowo ułożyć na blasze wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm. Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania grudek.  Każdy krążek posypać suto kruszonką. Piekarnik nastawić na 220'C, a bułki odstawić

kawawszklance
bułeczki dyniowe 187

składniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia
Bułki z dynią! Smażone banany! 178

Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut.  Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta.  Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.  Ciasto podwoi swoją objętość.  Uformuj

SMYKWKUCHNI
Chlebek "pizza" 129

zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać, że chlebek udał mi się całkiem ładnie, a smakował wybornie. Jest to zdecydowanie coś dla fanów pizzy, ale myślę że zasmakuje każdemu(...)oregano parmezan Przygotowanie :  Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto łyżką. Dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki, parmezan starty na tarce i oregano, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na około godzinę, aby ciasto urosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć

Codzienne Gotowanie
Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 180

letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze w trakcie pierwszego wyrastania w misce, najpóźniej zaraz po przełożeniu chleba(...)wymieszać razem z  miodem i 2-3 łyżki letniej wody. Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać rozpuszczone drożdże i na początek ok. 380 g letniej wody. Zagnieść ciasto, będzie bardzo rzadkie, takie że można je niemal przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę wody .Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, w ciepłym miejscu

Moje domowe kucharzenie
Chałwowiec - ciasto chałwowe 4570

Chałwowiec lub też ciasto chałwowe z pewnością jest warte uwagi. Zwłaszcza wielbiciele chałwy będą zachwyceni tym wypiekiem. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie a tym samym wydajne: bo nie chce się więc zjeść więcej niż jednego kawałka na raz. ;-) Chałwy jest w kremie bardzo dużo, więc jej smak zdecydowanie dominuje.  Biszkopt: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki(...)oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.  2. Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze

Szefowa kuchni
Domowe łazanki . 157

dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :)     Składniki na ciasto : 2 kopiaste  szklanki mąki  1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka  Farsz : 1 słoik  kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek 2 cebulki sól(...)pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 3 łyżki masła  Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę wyrobić ciasto .Jeśli będzie wam się jeszcze kleiło dodajcie  troszkę mąki , jeśli będzie za gęste wody , ja używam mąki Bolesławieckiej lub Basia .Ciasto ma być elastyczne nie klejące. Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 180

kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie. Dynię miksujemy i dusimy jeszcze w garnku aby jak najwięcej wody odparowało. Jak puree będzie za wodniste to ciasto na kopytka będzie za rzadkie i klejące. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek(...)Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę posypujemy mąką i z każdej części ciasta robimy wałeczki które kroimy pod skosem

Kuchenne Wariacje
Co zrobić, aby ciasta nie przesiąkły zapachem blachy. 175

nasze  ciasta miały piękny aromat, nie nabrały nieprzyjemnego zapachy blaszki ( lub foremki np. baby drożdżowe ) na której były pieczone, powinniśmy zaraz po ich upieczeniu wyjąć lub zsunąć z blaszki, ponieważ gdy będą na niej długo leżeć nabiorą niezbyt przyjemnego zapachu i wtedy już go się nie pozbędziemy. Pamiętajmy o tym podczas pieczenia naszych pysznych ciast. Jeśli ciasto nie musi(...)już być na blaszce to przełóżmy go na deseczkę wyścieloną papierem ( nie może to być gazeta ! ) np. do pieczenia ciast.   Życzę udanych, smacznych i pachnących wypieków

Przepisy i porady kulinarne
Rolada szpinakowa 961

Bardzo smaczna przystawka. Nie jest skomplikowana do przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam! składniki ciasto: ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka(...)białka na sztywną pianę  i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Przełożyć masę  do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić,  tak aby można było zdjąć formę i papier. Następnie zwinąć ciasto w roladę, razem ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia. Przygotować farsz: Wymieszać pozostałą serek z posiekanym łososiem

Stare Gary
gruszki w winie – deser dla dorosłych ;) 136

składniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy

Domowy Smak Jedzenia
rozgrzewająca zupa krem z dyni 170

składniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania