Dzisiaj przepis na prostą zupę, która jest niskokaloryczna, a jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Do tego łatwa i tania, bo w całości wykonana z sezonowych, jesiennych warzyw. Smakuje zarówno solo, jak i w towarzystwie grzanek. Pamiętajmy, że kiedy wykorzystujemy produkty sezonowe, mamy większą szansę, że nie są one importowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które
Kuchnia od dwojgaKanapkowy ratatuj czyli duszone warzywa, które smakują nie tylko jako danie główne na ciepło, ale są doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki
Kuchnia bezglutenowaTort z maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki
Kuchenne zapiski Edytynaukowcy, częste spożycie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, miażdżycy. Tylko jeść, jeść, jeść i to bez obaw o przybranie na wadze, bowiem roślina ta jest niskokaloryczna, bardzo bogata w błonnik. Polecam ją wykorzystać jako składnik pasztetu, bo w tej roli sprawdza się niesamowicie pysznie. Poniżej przepis na soczewicowo - dyniowy rozpustny pasztet. Mniam! Składniki: 4 szklanki
Jeść, by żyć w zdrowiusoczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew pozbawiamy natki. Jeśli jest młoda i świeża – nie trzeba jej nawet obierać, wystarczy
Karo in the Kitcheninnymi na jaglanki, dania z jajek, soki, koktajle i oczywiście zupy. Jeżeli chodzi o dobór ilości składników to mam wrażenie, że są niekiedy bardzo zaniżone. Co mam na myśli - niskokaloryczne, ubogie w węglowodany, dostarczające małą porcję pożywienia. Mam też pewne zastrzeżenie co do eliminacji takich produktów jak: ziemniaki, banany, winogrona, suszone owoce i jeszcze pewnie kilka by się znalazło. Bardzo
Zdrowie na języku :PPrzedstawiam Wam wersja sałatki dla zapracowanych, bo w pół godzinki można ją zrobić i podać niezapowiedzianym gościom. Sałatka z selerem konserwowym jest pyszna i można ją zrobić jako niskokaloryczną zastępując majonez jogurtem naturalnym. Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 30 dag szynki w kawałku - 1 pęczek cebuli dymki, zielona część - 3 jaja - 6 ogórków konserwowych - 2 łyżki
Apetyczna babeczkaPrzyprawa typu Vegeta, zawiera mniej soli a więcej smaku. Zawiera suszone warzywa, przyprawy i sól. Niektórzy nasi klienci używają także tej przyprawy do sporządzania rosołku niskokalorycznego. 1 sz. Pasztet wielkanocny (Turbo Smak CN) a 40g - Mieszanka przypraw do świątecznego pasztetu. Pasztet stonowany w smaku, łagodny, dobrze smarowny a jednocześnie kruchy. Dodatek żelatyny, w której zostały "utopione" jaja wielkanocne
Różowa kuchniapamięć i zapobiegają chorobom serca. Mają tez pozytywne działanie na pracę nerek oraz wątroby. Co równie ważne, szczególnie dla osób, które dbają o linię, mięso z dorsza jest mięsem niskokalorycznym. W 100 g znajduje się bowiem jedynie ok. 80 kalorii. Ryba na wiele sposobów Chcąc wprowadzić dorsza do diety swojej i swojej rodziny zastanawiamy się często w jaki sposób możemy
CodogaraDynia w kuchni znajduje szerokie zastosowanie. Tym bardziej, że jest niskokaloryczna- 100 g zawiera niecałe 30 kcal! Dynię uwielbiam i często wykorzystuję w swojej kuchni, dlatego zebrało się już na blogu sporo ciekawych propozycji. 1. Racuchy dyniowe na zsiadłym mleku 2. Krem z dyni słodko- kwaśny z fasolą 3. Pączki dyniowe- faworki 4. Chipsy dyniowe do zup 5. Dyniowa
Tradycyjna Kuchniapropozycja dla Ciebie! Tym razem pyszna jesienna sałatka z brokułami, pieczonym batatem, serem feta, brązowym ryżem, mixem sałat i słodką suszoną żurawiną, a to wszystko polane prostym sosem winegret. Niskokaloryczna i bogata w smaku sałatka z brokułami, która jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację. Składniki Ilość porcji: 4 Brązowy ryż – 100 g Brokuł
ale Pysznieczłowieka. W związku z tym, że woda klonowa jest stosunkowo nowym odkryciem, nie dysponujemy jeszcze dogłębnymi badaniami jej składu i działania. Naukowcy są zgodni co do tego, że jest niskokaloryczna, nawilża i zawiera około 50 składników odżywczych, obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi. Nie mamy natomiast potwierdzenia czy rzeczywiście jest bogata w przeciwutleniacze oraz mangan, który wspomaga zdrowie tarczycy
Zdrowie na języku :PPieczone kotlety drobiowe z warzywami to danie, które mogłoby u mnie gościć na okrągło. Dlaczego? Przede wszystkim można przemycić do nich dużo warzyw, są niskokaloryczne (szarpane kotlety są na ogół w wersji smażonej – tutaj je pieczemy), łatwo się je przygotowuje i wychodzi ich po prostu sporo. W smaku są delikatne, lekkie, bardzo wilgotne i na pewno posmakują także dzieciom
Poezja smakuSezon dyniowy w pełni dlatego warto z tego skorzystać i przygotować pyszną, lekkostrawną zupę z dyni z czerwoną papryką i soczewicą na ostro. Zupa krem z dyni to potrawa niskokaloryczna dlatego polecam ją osobom odchudzającym się. Jeśli chodzi o samą dynie warto również wykorzystać pestki jako dodatek do zupy lub przekąskę, gdyż są źródłem cynku cennego dla skóry i włosów
ale Pyszniewszystkie dania obiadowe muszą być u mnie niskokaloryczne i super fit ;) Szczególnie jesienią i zimą, gdy organizm domaga się czegoś sycącego i rozgrzewającego. Wtedy zapiekanka ziemniaczana zawsze przychodzi z pomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
Mienta blog