niskokaloryczne - 2605 przepisów (strona:59/174)

Szybkie gotowanie: Dyniowa zupa z pomarańczą 185

witaminę A,  która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku.  Należy jednak pamiętać, że w rzeczywistości z produktów roślinnych jedynie jego 1/12 jest wykorzystywana w ten sposób! Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym sycąca dlatego zaleca się ją osobą na diecie. Oczyszcza organizm z toksyn i działa odkwaszająco. Diabetycy jednak powinni uważać gdyż jej IG=75. Dodatkowo jej miąższ ma działanie

Gawron w rosole
OMNI Superfoods - mieszanka do smoothie :) 188

pestycydów i glutenu bez dodatku cukru bez dodatku konserwantów bez sztucznych aromatów wysoka zawartość składników mineralnych (szczególnie tych, których zauważa się niedobry) wysoce bio przyswajalne zrównoważony profil białkowy  niskokaloryczne niskotłuszczowe Sposób użycia Przygotowanie OMNI Superfoods jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać 1-2 łyżki proszku z 350 ml wody lub wody kokosowej. Możesz także dorzucić 1-2 banany i garść

Zdrowie na języku :P
Dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami 200

miażdżycą, zawałami i udarami. Korzystnie wpływa na stan naszych oczu, szczególnie na plamkę żółtą. Dynia ma właściwości odkwaszające i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Jest także  lekkostrawna i niskokaloryczna - w 100g ma jedynie 30kcal!  Składniki (4 porcje): 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (użyłam pół średniej dyni piżmowej) 400g pieczarek 1 duża cebula podwójna pierś z kurczaka

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
SMOOTHIE Z ANANASA, KIWI I GREJPFRUTA 197

razem proponuję Wam orzeźwiające i niskokaloryczne smoothie z udziałem ananasa, kiwi, grejpfruta i jabłka, które jest nie tylko źródłem cennych witamin i minerałów, ale pomaga również oczyścić organizm i ułatwić spalanie tłuszczów. Ten zdrowy i energetyczny koktajl idealnie sprawdzi się podczas przeprowadzania diety oczyszczającej, a zimą wzmocni również odporność organizmu ze względu na dużą zawartość witaminy C. Przygotowanie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasta fasolowa z chrzanem 170

ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa w sam raz rozgrzewająco. Składniki: • 1 puszka białej fasoli • 2 łyżki chrzanu • 1 łyżka soku z cytryny • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz

To co kocham
Wiosenna zupa botwinkowa 176

botwinkę zalicza się do nowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym

To co kocham
Surówka z marchewki, dyni i jabłka 174

różnych imprezach. Szkoda, że jest to warzywo nie do końca doceniane w kuchni, bo wartości odżywcze i właściwości lecznicze również ma imponujące. Dynia jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Sławek dyni

To co kocham
Krem botwinkowy z pomidorami 164

Lekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii

To co kocham
Zupa szpinakowa 216

wieku dorosłym czują wyraźną niechęć do tego warzywa. Niesłusznie! To warzywo ma bowiem wiele zalet. Przede wszystkim jest bombą witaminową, zawiera bardzo dużo żelaza, a przede wszystkim jest niskokaloryczny. Można przyrządzać go na mnóstwo sposobów. Dzisiaj prezentuję go w postaci bardzo delikatnej zupy. Składniki: -1 l wywaru z warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek korzenia selera, zielona część pora

Kulinarne przemyslenia
Fit zupa krem z 3 warzyw 146

Dzisiaj przepis na prostą zupę, która jest niskokaloryczna, a jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Do tego łatwa i tania, bo w całości wykonana z  sezonowych, jesiennych warzyw. Smakuje zarówno solo, jak i w towarzystwie grzanek.  Pamiętajmy, że kiedy wykorzystujemy produkty sezonowe, mamy większą szansę, że nie są one importowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które

Kuchnia od dwojga
Kanapkowy ratatuj 169

Kanapkowy ratatuj czyli duszone warzywa, które smakują nie tylko jako danie główne na ciepło, ale są doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki

Kuchnia bezglutenowa
Tort z maślanym kremem orzechowym 166

Tort z maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki

Kuchenne zapiski Edyty
PASZTET SOCZEWICOWY Z DYNIĄ (wegański, bezglutenowy, bez tłuszczu) 164

naukowcy, częste spożycie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, miażdżycy. Tylko jeść, jeść, jeść i to bez obaw o przybranie na wadze, bowiem roślina ta jest niskokaloryczna, bardzo bogata w błonnik.  Polecam ją wykorzystać jako składnik pasztetu, bo w tej roli sprawdza się niesamowicie pysznie. Poniżej przepis na soczewicowo - dyniowy rozpustny pasztet. Mniam! Składniki: 4 szklanki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 203

soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew pozbawiamy natki. Jeśli jest młoda i świeża – nie trzeba jej nawet obierać, wystarczy

Karo in the Kitchen
RECENZJA - Zupy odchudzające :) 206

innymi na jaglanki, dania z jajek, soki, koktajle i oczywiście zupy. Jeżeli chodzi o dobór ilości składników to mam wrażenie, że są niekiedy bardzo zaniżone. Co mam na myśli - niskokaloryczne, ubogie w węglowodany, dostarczające małą porcję pożywienia. Mam też pewne zastrzeżenie co do eliminacji takich produktów jak: ziemniaki, banany, winogrona, suszone owoce i jeszcze pewnie kilka by się znalazło. Bardzo

Zdrowie na języku :P