jakąś? Okazuje się, że szykuje sobie alternatywę do kawy, ponieważ kawę pije tylko gdy pod ręką jest coś słodkiego, a w domu zazwyczaj były to drożdżówki. Drożdżówki lekkie i niskokaloryczne raczej nie są, a że lato za pasem to mąż postanowił się przerzucić na coś lżejszego Nie ma problemu A same ciasteczka wyszły pyszne. Odrobinę je zbyt mocno przypiekłam
RelaxtimeŚwieżo wyciśnięte soki mają mnóstwo zalet, są sycące i niskokaloryczne. Jako dietetyk zalecam spożywanie pięciu porcji świeżych warzyw i owoców dziennie. Już 300 ml świeżego soku pozwoli Ci odczuć ogromną różnicę w samopoczuciu. Poczujesz przypływ energii,zaobserwujesz w wyglądzie włosów, skóry i paznokci. W sklepach dostępnych jest wiele soków tzw. "kartonowych". Zawierają one od 5 do 20 procent
Menu Zdrowiaciekawe warzywo to pozbawione jest całkowicie sodu, działa zatem odchudzająco. Jest wykorzystywana przy leczeniu nadciśnienia tętniczego, wzmacnia układ odpornościowy oraz działa odkwaszająco na organizm. Dynia jest bardzo niskokaloryczna, bowiem na 10 dag przypada tylko 28 kcal. Należy jednak zaznaczyć, że o ile kaloryczność jest mała o tyle indeks glikemiczny dynia ma już dość wysoki (I G=75), dlatego
Moja Mama GotujeMożna śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała dynia) . Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Jej zaletą jest wspaniały smak oraz to, że nie kumuluje metali ciężkich tak jak niektóre warzywa. Cukinia może być jednym z pierwszych warzyw
Moja Mama Gotujem.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu to tylko 52 kcal, dlatego polecany jest często przy wszelakich dietach odchudzających i oczyszczających. Zawiera liczne witaminy takie
Moja Mama Gotujeskorupki. Każda z tych składowych części jaj ma swoje charakterystyczne właściwości i zastosowanie. Białko jest przede wszystkich źródłem niezbędnych aminokwasów, przyswajanych przez organizm prawie w 100%. Białko to jest niskokaloryczne i zawiera śladowe ilości tłuszczy. Jaja kurze jako źródło białka pełnowartościowego są jednym z głównych składników diety sportowców, potrzebujących ciągłego dopływu energii i materiału do budowy tkanki mięśniowej. Świeże białko
Moja Mama Gotujemłodsza, tym smaczniejsza. Można ja spożywać na surowo, smażyć jej kwiaty, gotować i piec. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera duże ilości witamin i minerałów. Mowa oczywiście o cukinii, inaczej zwanej kabaczkiem. warzywo to często stosowane jest w dietach odchudzających, odkwaszających i antyrakowych. powinni ją również pokochać wszyscy, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność, ze względu na działanie alkalizujące
Moja Mama GotujeLubicie daktyle? My uwielbiamy. Mamy dzisiaj dla Was ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest bezglutenowe, bez cukru i bez mąki. Jednym słowem niskokaloryczna, dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych wypieków! Spróbujcie już dziś! Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane Bez pieczenia, bez mąki, bez cukru, bezglutenowe (Zainspirowane przepisem z bloga Okiem Dietetyka) Składniki: Spód ciasta: 200 g migdałów (można zastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka
Moja Mama GotujeKAPUSTA Redukuje pozom cholesterolu. Kiedyś stosowana przy dolegliwościach jelitowych, gastrycznych, czy układu oddechowego. Czerowna kapusta jest doskonałym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu oraz witamin m.in. witaminy E. Warzywo niskokaloryczne. Wartość odżywcza 100g: 31 kcal białko 1,4g tłuszcz 0,2g węglowodany 7g ( w tym błonnik
FITBUuKPołączenie czerwonego ziemniaka z twarożkiem to bardzo smaczne połączenie. Dodatkowo bardzo pożywne oraz niskokaloryczne – porcja ma mniej niż 300kcal (zależy od wielkości ziemniaka). Ponad to to samo zdrowie. Bataty zawierają przeciwutleniacze w tym witaminę A, która dobrze wpływa na nasz wzrok oraz koloryt skóry. Twaróg to źródło wapnia oraz białka. Cebula również nie spełnia tylko i wyłącznie wartości smakowych jest
wysmienityszynką i serem. Bardzo delikatna i smaczna. Możemy również użyć jej jako przekąskę. Pokroić parę różnych warzyw np. marchewkę, paprykę – maczać w paście i przegryzać. Bogactwo witamin oraz niskokaloryczna przekąska. Składniki: mała dynia piżmowa cebula 2 ząbki czosnku 200g ricotty łyżka oleju ostra papryka gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania: Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę
wysmienitypomysłów jak ją przygotować. Na słodko na ostro. Możemy przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa, gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację. Składniki: dynia piżmowa serek wiejski (200g) mała cebulka połowa średniej papryki czerwonej połowa papryki zielonej chilli
wysmienityZapiekane awokado to dobry pomysł na lunch lub kolację. Niskokaloryczne, niskowęglowodanowe oraz zdrowe danie. Dodatkowo awokado, działa bardzo korzystnie na ściany naczyń, obniża poziom cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne. Jest również bogatym źródłem glutationu, silnego przeciwutleniacza, który wykazuje hamujące działanie rakotwórcze. Składniki: duże awokado 2 jajka łyżeczka musztardy dijon 20g sera żółtego rzeżucha Sposób przygotowania: Awokado przekrój na pół. Wyciągnij
wysmienitypokarmowy w tym dużo pektyn. Mogą one przyczynić się nie tylko do powstania uczucia sytości po spożyciu ale również obniżyć poposiłkowy wzrost glukozy we krwi. Czyli dwa w jednym, niskokaloryczny deser, który zmniejszy ryzyko późniejszego podjadania. Składniki: 2 grapefruity łyżeczka miodu czubata łyżka wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Grapefruita przekrój na pół następnie nożykiem ponacinaj w środku tak by łatwiej było
wysmienitysardynka, szprot oraz śledź. Oprócz tego ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka , które jest podobne do białka zwierzęcego, ale nasz organizm łatwiej je przyswaja. Dodatkowo ryby są niskokaloryczne (oczywiście bez smażenia w panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli
Di gotuje