napój - 7060 przepisów (strona:224/471)

Moje pesto 141

trzy składniki są mieszane z pesto i odrobiną wody z gotowania. Voila! Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, ja lubię bawić się smakami i wymyślać własne wersje tradycyjnych potraw i napojów. W pesto zakochałam się tak naprawdę dzięki małej włoskiej kawiarence, gdzie sos ten podawany był ze świeżą bagietką i serem Parmezan w małej miseczce. Jeśli kiedykolwiek będziecie w Corralejo, koniecznie

Gotowanie to kochanie
Sprawdzone sposoby na kaca 4816

idźcie popracować w ogrodzie lub pouprawiajcie sport. 14. W trakcie picia pamiętajcie o tym żeby jeść. Dobra zakąska ma duży wpływ na późniejsze samopoczucie. Unikaj także popijania alkoholu gazowanymi napojami. 15. Złe samopoczucie następnego dnia wzmaga także nikotyna, więc w miarę możliwości zrezygnuj lub ogranicz palenie tytoniu . 16. Środki dostępne w aptece: 2KC, aspiryna, Alka-Seltzer oraz mulitiwitaminy, magnez

Pasja Smaku
Sylwestrowe menu – top lista 949

wyjątkowy czas Sylwestrowego szaleństwa pozwoli sobie na chwilkę zapomnienia w jedzeniu i piciu, na drugi dzień trzeba oczyścić i pozbyć się niechcianych toksyn z organizmu za pomocą napoju z wody i cytryny – przegotowana, ale letnia woda z cytryną i odrobiną mięty, pozwoli na szybszy metabolizm i trawienie w ciągu najbliższego dnia. Przy okazji woda z cytryną odkwasi i oczyści

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Caipirinha i caipirosca - historia, różnice i jak przygotować 117

zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał limonką. Ponieważ w Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać  słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem czyli cukru z trzciny cukrowej

Smaki Brazylii
Koktajl bananowo kokosowy z mango 108

oraz łyżkę syropu klonowego miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do szklanek. Ozdabiamy kawałkami owoców i wiórkami kokosowymi. Można dodać listek mięty. Z podanych proporcji otrzymałam 1 litr aromatycznego napoju. Koktajle, to obszerny temat. Dostarczają nam wielu cennych składników. Warto pamiętać o nich przygotowując domowe posiłki. Wzbogacą naszą dietę o nowe, często bardzo egzotyczne smaki… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Smocze carpaccio 158

niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć. Owoc ten nadaje się na sałatki, do deserów, lodów… Nie ulega wątpliwości, że jego wygląd aż się prosi do użycia, jako dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze wiele innych zastosowań. Moją propozycją jest Smocze carpaccio.   Składniki: - 1 smoczy owoc - ½ cytryny - 2-3 łyżki

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z ananasem 186

Wszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami. W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko. Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem.   Składniki: - 2 duże piersi drobiowe Składniki marynaty: - 3 łyżki oleju sezamowego - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki marynaty teryiaki

mojewypiekiinietylko
Słodzone mleko skondensowane 122

słodzone mleko skondensowane jest banalnie prosty i szybki. Sposobów na jego wykorzystanie jest niemało, ale to pozostawiam już do Waszej inwencji. Jako podpowiedź dodam – dodatek do rożnego rodzaju napojów i potraw, szczególnie do kawy, ciast lodów, różnego typu deserów. Ostatecznie zawsze można wziąć łyżkę i… jak w dzieciństwie, po prostu zajadać. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Słodzone mleko skondensowane

mojewypiekiinietylko
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 182

klimaty). I o ile kardamon większość zna (a nie każdy docenia) o tyle lukrecja jest pewnie powiewem nowości. Warto spróbować jedno i drugie bo...: KARDAMON: " Kardamon używany jest do napojów oraz potraw w bardzo ekskluzywnej gastronomii. Jego użytkowaniem szczycą się wybitne restauracje i kawiarnie. Wykorzystywany w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny

Wypisz Wymaluj
Koktajl truskawkowy z miętą 173

Nastał czas truskawek i czas chłodnych napojów. Wczoraj wróciliśmy z Synciem z odprowadzania Córci i oboje ledwo żyliśmy. Zamarzyło mi się chłodne trzecie śniadanie i zrobiłam koktajl. Tradycyjny, lekko podkręcony. Mi smakował bardzo a małemu jeszcze bardziej. A wieczorem gdy wróciliśmy z Córcią ze szkoły i placu zabaw specjalnie na jej życzenie i dla niej powstał kolejny koktajl, całkiem inny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka: gruszka, boczek, lazur i.....stewia :) 225

Dzięki uprzejmości firmy  Gartenland Polska :   www.naszekrzewy.pl  miałam okazję zasadzić sobie krzaczki stewii - naturalnego słodzika. Jako zasuszone listki są idealne do  słodzenia potraw i napojów. Ale jako świeże liście, spełniają wartościową funkcję odżywczą w potrawach. Smak jest słodki, dlatego warto wymieszać listki stewii z sałatą albo ze świeżym szpinakiem.  Stevia  jest rośliną   wieloletnią

Bon Appetit Małgorzaty
Szampańska galaretka z Nestea, papają i karmelizowanym popcornem 116

Deser ten idealny jest na każdą okazję. Od karnawałowych zabaw po romantyczne wieczory we dwoje. Pierwszy raz zrobiłam galaretkę z napoju herbacianego Nestea i jestem zachwycona! Galaretki nie trzeba nawet niczym specjalnym doprawiać, jest dobra sama w sobie. Ma bardzo uwodzicielski smak. A p opcorn karmelizowany na miodzie w pełni uzupełnia się ze smakiem Zimowej Nestea, która także ma posmak

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Shrek 161

szklanki mąki pszennej 2 łyżki m ąki zie mniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyż eczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa zielona: 1 duża bu telka zielonego napoju typu Kubuś (900ml) 3 budynie śmietankowe Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 1 zielona galaretka (dowolna) Dodatkowo: 2 opakowania deli cji 2 zielone galaretki Sposób przygotowania: 1. Robimy biszko pt: oddzielamy

Kuchnia domowa Ani
Domowa czekolada na gorąco 197

A ja ma dla was znakomity przepis na domową czekoladę. Dużo lepszą od tych sklepowych mieszanek. Pomysł zaciągnęłam stąd:  Niezły Młynek . Delikatnie tylko coś tam

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 234

szablonu wyciętego z papieru do pieczenia wycinamy nożem ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach robimy dziurki na tasiemkę (sprawdzi się tu słomka do napojów), będziemy mogli powiesić je na choince. Wycinamy też ażury w dowolnych kształtach. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania