serkiem waniliowym i malinami - to moje ULUBIONE naleśniki ! Składniki ( na około 8-10 naleśników ): * 2 jajka * 1 szklanka mąki gryczanej * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru) * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem
kolorowotorcikowochwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze w niewielkich odstępach. Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. I tyle! Wychodzą przepyszne. Dziękuję Dwóm Chochelką za przepis
Brzuszki ŁakomczuszkiRównież elegancka toaleta swoim wystrojem sugeruje włoskie klimaty restauracji, pełna jest zdjęć Audrey Hepburn z filmu „Rzymskie wakacje” Jako, że mieliśmy degustować dania o różnych smakach uznaliśmy, że najlepszym napojem, który pomoże niwelować w ustach różne smaki będzie woda mineralna. W dużych kieliszkach podano nam S. Pellegrino. Degustację zaczęliśmy od przystawek, jako pierwszą zimną zakąskę podano nam delikatne carpaccio
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBrat nauczył mnie robienia łatwej kawy latte. Domowym sposobem w parę minut można wyczarować naprawdę pyszną kawę :). Moja ulubiona jest z cynamonem :). Kawę parzyliśmy w kawiarce
Przepisy AleksandryAch bajaderki... Na studiach poznałam świetną dziewczynę, Gosię. Okazało się, że mieszkamy w tym samym mieście. Na początku nasza znajomość ograniczała się tylko do wspólnych dojazdów
Przepisy AleksandryZdjęcie, przepis i wykonanie - mój brat - Adrian :) Nie podajemy ile będziecie potrzebować składników, ponieważ będzie to zależało od ilości Waszych gości. Należy pamiętać by zachować
Przepisy AleksandryDrink Cuba Libre (wolna Kuba) powstał około 1900 roku w Hawanie. Po wojnie amerykańsko-hiszpańskiej stworzono drinka, który uczciłby wolną Kubę oraz symbolicznie łączył dwa sprzymierzone
Przepisy AleksandrySą dwie szkoły przygotowywania tego klasycznego drinka. Jedna mówi o wstrząsaniu, a druga o mieszaniu składników. Preferujemy wersję mieszaną. James Bond wybrałby drinka wstrząśniętego. Nie jest
Przepisy AleksandryFor recipe in English, please scroll down. Bardzo prosty przepis na smaczną galaretkę alkoholową. Deser idealny na romantyczną kolację :). Jeżeli chcesz, aby owoce znajdowały się nie
Przepisy AleksandryKukułkowy likier wręcz uwielbiam! Ostatni raz robiłam go dawno temu, ale teraz przed Wielkanocą przyszedł czas na powtórkę. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych
Przepisy Aleksandry( Recipe in English ) W tym roku na Wielkanoc przygotowałam trzy likiery (i myślę nad czwartym :)). Kukułka i kawowy to moi zdecydowani faworyci. Jeżeli przygotowałaś/eś
Przepisy AleksandryLikier nr 3 to wersja dla wielbicieli Malibu. Kremowa i delikatna biała rozkosz ;). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryJeden z moich ulubionych drinków. Kwaśny i słodki jednocześnie. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandryMojito powstało na Kubie w pierwszej połowie XX wieku. Orzeźwiające działanie drinka pasuje do gorącego klimatu wyspy. Obecnie mojito jest jednym z modniejszych drinków w barach
Przepisy Aleksandrydania w 40 i 50 minut) zawierają receptury, które możemy wykonać kiedy mamy odrobinę więcej czasu. Każdy rozdział został podzielony na podrozdziały: przekąski, zupy, dania główne, desery i napoje. Dzięki temu jest bardzo łatwo znaleźć dokładnie to, czego szukamy. Kolejnym ułatwieniem jest podział na rozdziały z boku książki. Kuchnia polska jest niezmiernie bogata i tak naprawdę bardzo mało
Przepisy Aleksandry