napój - 7060 przepisów (strona:140/471)

Domowa przyprawa do kawy 143

kardamonu Przyprawy zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Można też użyć już zmielonych. Wsypać do słoiczka, wymieszać. Stosować do kawy, kakao lub herbaty zalewając przyprawy gorącym napojem. Ja używam szczypty (na końcu noża) do filiżanki i 1/4 łyżeczki do kubka. Na razie mamy piękną, ciepłą pogodę, ale powietrze pachnie już jesienią. Pewnie te z Was, które wychodzą

Posadzone i zjedzone
Koktajl jeżynowy z musli i chia 132

Pogoda cudowna, humory dopisują, bo mamy weekend, wrześniowy, ale bardzo upalny. W poszukiwaniu orzeźwienia sięgamy po przeróżne chłodzące napoje. Moim numerem jeden w tym czasie jest koktajl z jeżyn, których zapach mam zawsze zamrożony. Dzisiaj przygotowałam taki z dodatkiem musli i nasion chia. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna. Koktajl jeżynowy z musli i chia Składniki: 1 l maślanki

Moja smaczna kuchnia
Koktajl śliwkowo - kakaowy z kokosem i chia na maślance 139

kokosowymi. Im więcej dodasz śliwek tym koktajl będzie gęstszy. Postaraj się kupić najlepszej jakości, słodkie i soczyste śliwki, a wtedy nie będzie trzeba dodawać dodatkowo cukru czy miodu do napoju

Moja smaczna kuchnia
Koktajl ananasowy z natką pietruszki 128

pyszny i zdrowy koktajl ananasowy z natką pietruszki, taką aromatyczną, pachnąca słońcem, dopiero co zerwaną... Ważne jest  aby owoce były bardzo dojrzałe, wtedy napoju nie trzeba już niczym dosładzać. A jeśli już zajdzie taka potrzeba, to najlepiej jest użyć miodu. Koktajl ananasowy z natką pietruszki Czas przygotowania: 10 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Lemoniada ze smażonych cytryn z rozmarynem 213

się, jak to możliwe, że nie ma jeszcze na blogu mojej ulubionej lemoniady. Cytryny smażone w cukrze smakują genialnie w połączeniu ze świeżym posmakiem rozmarynu. Naprawdę, warto spróbować tego napoju, na upalne dni nie ma nic lepszego niż domowa lemoniada! Jedyna uwaga to taka, aby nie trzymać jej zbyt długo z plasterkami cytryny, ponieważ gorycz ze skórki zepsuje smak. Składniki

Wrzosowa Polana
Tropikalna lemoniada 130

Czas na pyszną lemoniadę, bo upały wróciły. I dzisiejszy dzień obfituje w spotkania rodzinne. To najlepszy czas na takie owocowe napoje. Szczególnie, że wiemy z czego zostały przygotowane. Polecam! Składniki : * pół szklanki cukru trzcinowego * 3 cytryny * szklanka soku ananasowego * 2 nektarynki * woda mineralna lekko gazowana * kostki lodu Przygotowanie : Cukier zagotować z szklanką wody i sokiem z cytryn. Syrop wystudzić, przelać

Magiczne Życie Marty
Koktajl jeżynowy z chia 150

Najlepszym koktajlem na świecie jest dla mnie koktajl z jeżyn. Pomimo, że do tej pory powstało na blogu ponad 50 przepisów na przeróżne napoje owocowe, ten jeżynowy jest moim numerem jeden. Najlepszy na maślance, lekko kwaskowaty, przepyszny! Nadmiar jeżyn zawsze zamrażam, a gdy tylko mam ochotę miksuję pyszny koktajl, niezależnie od pory roku lub robię pyszne sorbety jeżynowe i leśne

Moja smaczna kuchnia
Lemoniada z truskawkami i zieloną herbatą 194

letnie orzeźwienie i na nawodnienie organizmu mieszanka truskawek i zielonej herbaty to idealna mieszanka. Lekko wytrawna i pachnąca truskawkami lemoniada jest znakomitym napojem na letnie dni, polecam. Lemoniada z truskawkami i zieloną herbatą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Koktajl z jeżyn, jagód i porzeczek 144

przekładamy do blendera. Wlewamy kefir i dodajemy cukier (opcjonalnie, bo można go całkowicie pominąć, ja dałam ze względu na zakwaszenie słodkich owoców kefirem). Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji napoju. Podajemy z grubą słomką

Kolorowy Przepisownik
koktajl z ogórkiem i jarmużem 187

składniki: 2 świeże ogórki gruntowe ok. 50 g świeżych liści jarmużu sok z 1/2 cytryny 100 ml wody miód do smaku wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy, kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa ice tea 150

Założę się, że spora część moich blogowych gości z przyjemnością zatopiłaby usta w tym napoju. Przy tak słonecznej pogodzie pić chce się ogromnie. Wiadomo- najlepiej wodę, ale jeśli tej nie lubimy w czystej postaci, to możemy ją lekko zmodyfikować i podać w towarzystwie mrożonej truskaweczki. Składniki: Do przygotowania ice tea potrzebujemy np. plastikowej foremki na lód 5 truskawek np. mrożonych

Kuchnia w czekoladzie
Koktajl kokosowy z migdałami i masłem orzechowym 127

lodówce, za kilka godzin otrzymamy pyszną owsiankę, ostatnio zresztą znaną pod nazwą "nocnej owsianki". Kocham lato i kocham odkrywać nowe smaki, a mleko kokosowe to jeden z moich ulubionych napojów na gorące dni! Koktajl kokosowy z migdałami i masłem orzechowym Składniki: 250 ml zimnego mleka kokosowego 2 łyżki masła z orzeszków ziemnych 3 łyżki płatków owsianych 1 garść migdałów Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Bardzo łatwy kompot czereśniowy 169

pierwszy ogień poszedł kompocik, bo nie mogłam jeść surowych owoców. Już nie mogę się doczekać pełni sezonu czereśniowego! Smacznego! Dla kogo: dla czereśniomaniaków - takich jak ja :) dla lubiących owocowe napoje w wersji domowej dla chcących wrócić do wspomnień z dzieciństwa Składniki: 500g czereśni 900-1000ml wody 1-2 łyżki miodu (lub cukru) Wykonanie: Czereśnie umyć. Wodę zagotować, wrzucić czereśnie

Mania Wypiekania
WODA TRUSKAWKA Z BAZYLIĄ 132

Zapowiada się kolejny słoneczny dzień. Ba! Upalny dzień. Pamiętajmy o napojach. Ja dziś przygotowałam dzbanek wody z ostatnimi truskawkami i bazylią. Orzeźwia świetnie! Spróbujcie sami. Zamiast dosładzać go cukrem, polecam użycie karobu, naturalnej substancji słodzącej z chleba świętojańskiego. Składniki: 1 litr gazowanej wody 30 dag truskawek 10 liści świeżej bazylii kostki lodu karob - zakupiłam w sklepie UWOLNIJKUCHNIE.PL Wykonanie: Do dzbanka

Z Majeczką w kuchni
Syrop miętowy 641

Bardzo lubię miętowy posmak zarówno napojach i deserach. Dlatego w tym roku postanowiłam sama przygotować taki syrop :) Na upały idealnie sprawdza się w chłodnej lemoniadzie ! W zimie natomiast jako słodzik do herbaty. Składniki: ½ kg cukru 2 szklanki wody 1 pęczek świeżej mięty (5 dag) Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem i do gęstego syropu dodać posiekaną miętę. Zagotować, przykryć, odstawić

Tradycyjna Kuchnia