jagód, sok z żurawiny, do tej pory uznawane za najsilniejsze przeciwutleniacze.Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność
Z Majeczką w kuchniwłaściwościach zdrowotnych miodu chyba każdy słyszał i każdy wie. W mojej kuchni staram się go używać jak najczęściej. Dodaję go do wypieków, sosów do sałatek lub do słodzenia napoi. Teraz mam okazję wypróbować w mojej kuchni Miody Wileńskich . Ich pasieka liczy 80 uli i znajduje się na Warmii a tradycje pszczelarskie sięgają już trzech pokoleń. W swojej ofercie
Ala piecze i gotujeTrudno przedstawić ten napój na zdjęciach, bo wygląda jak zwykłe kakao. Możemy wyobrazić sobie pyszne czekoladowe ciasto z pachnącymi malinami.... i to taka jego płynna, zdrowsza wersja. ;-) Dodatek soku okazał się bardzo dobrym pomysłem i polecam każdemu, komu znudziło się kakao w jego tradycyjnej wersji. (przepis na 3 porcje) 750ml mleka 3 łyżki ekologicznego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Szefowa kuchniwidelcem, następnie dodaję wszystko do serwatki i mieszam. Mogłam użyć blendera by uzyskać jednolitą, gęstą konsystencję, ale dziś postanowiłam, że pomarańcze będą w kawałkach. To był naprawdę zbawienny napój na mój żołądek po lekach ! Pamiętajcie ! Nie warto wylewać serwatki, robiąc twaróg ! Miłego wieczoru
Życie na widelcuzarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu . Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik
Życie na widelcujest to wielką tajemnicą że smaki popularnych napoi można bez problemu przenieść na potrawy i osiągnąć całkiem niezły efekt. Dobrym przykładem będzie dzisiejszy krem który jest banalnie prosty do wykonania a przy tym aromatyczny i zdrowy. Zachęcam po raz kolejny do zakupu oleju kokosowego nierafinowanego którego użyjemy. Jego aromat powali Was na kolana a prozdrowotne właściwości z pewnością docenicie
Kuchnia PROzdrowotnatutaj , tutaj i tutaj :) Są to produkty rolnictwa ekologicznego bardzo fajnej firmy FRESANO, sama używam i szczerze polecam. W najbliższym czasie mam zamiar wypróbować "magiczny" napój Tarahumara z nasionami CHIA w roli głównej, jak tylko będą efekty, z pewnością podzielę się z Wami wrażeniami i przepisem. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę udanego hummusu oraz zakupów
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEczujesz przygnębienie i zmęczenie, Złych emocji w tym życiu nasilenie... Albo gdy przeziębienie zaczyna dopadać twe ciało, Z problemami takimi możesz zmierzyć się śmiało. Jest jeden taki napój lekko alkoholowy, Który pomoże Ci się uporać ze wszystkimi bólami głowy. Oczywiście jest to propozycja dla wybranych smakoszy, I niekoniecznie mam tu na myśli jaroszy ;) Oto propozycja
Mój Smak na Życiedelikatne i kruche i lekko słodkie i ogólnie boskie :)! Przepis znalazłam u Renaty i na początku pomyślałam, że jednak ich nie zrobię bo nie mam grappy (włoski napój alkoholowy z winogron o zawartości alkoholu 37,5%), ale pomyślałam, że spróbuję z wódką…. Jednak normalnej wódki w domu też nie miałam więc pomieszałam mocniejsze alkohole, żeby ostatecznie otrzymać wódkę
UgotujmyTo.plbita śmietaną i ze śliwkami oraz herbatką. U mnie herbata ARONIA classic BiFix . Herbatka owocowa Aronia to doskonałe połączenie owoców aronii z suszonym jabłkiem i kwiatem hibiskusa. Stanowi wyśmienity napój wspomagający system odpornościowy podczas jesiennych szarug i zimowych chłodów. Owoce aronii zawierają związki biologicznie czynne tj. antocyjany i polifenole, które posiadają działanie przeciwutleniające. Antocyjany neutralizują wolne rodniki
Z Kuchni Do Kuchniidealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto " Fiona " - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 250 ml prawdziwego soku malinowego 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym) 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki(...)formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów. Masa Budyniowa: Sok oraz wodę łączymy ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie
Słodka Stronaszampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Całość stanowi ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 700 ml napoju w kolorze zielonym (np. frugo zielone) 2 budynie śmietankowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku, do frugo dodałam 1/3 szklanki(...)pieczenia - Sposób przygotowania: Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów. Masa Budyniowa: W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie "budyń" wlewamy do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa Śmietanowa
Słodka StronaPłyn, który zostanie po gotowaniu imbiru to nic innego niż bardzo bardzo mocna herbatka imbirowa (coś jak esencja). Dodajcie do niej wodę, miód i cytrynę a otrzymacie wyborny napój rozgrzewający :-) Smacznego
maniapieczeniaświeżo wyciśniętej marchewki i jabłka z dodatkiem soku z kiszonych buraków to ogromna bomba witaminowa, idealna na rozpoczęcie dnia lub jako napój na lunch czy drugie śniadanie. Sok z kiszonych buraków zawsze robię w większej ilości i część wykorzystuję do przygotowania czerwonego barszczu, a część piję z dodatkiem soku wyciśniętego
Kulinarne przygody GatitySkładniki zmieszać w mikserze, najpierw mleko i śmietanka a później razem sok i miąższ. Oczywiście jak to nie jeden raz już pisaliśmy, odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ponieważ napój jest wyjątkowo słodki, przyda się kawałek pomarańczy na samym końcu
Smaki Brazylii