gotowaniu :). Na stole znalazły się : mandazi - wschodnioafrykańskie trójkątne pączki z dodatkiem mleka kokosowego i kardamonu, chakalaka - południowoafrykański aromatyczny przysmak podany na małych placuszkach chapati.Na koniec Bissap orzeźwiający senegalski napój na bazie herbaty z hibiskusa, imbiru i soku ananasowego. Myślę, że wszystkim smakowało bo na stole dosłownie po kilku minutach zostały tylko puste talerzyki ;) Mam nadzieję, że na kolejną taką
noteskulinarnyfigaKawa z mlekiem - doskonały napój. Składniki : 1 łyżeczka kawy mielonej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka świeżego mleka woda ( najlepiej nie chlorowana ) Sposób wykonania : Wsypać łyżeczkę kawy ( lub więcej wg. gustu ) do czystej szklanki lub filiżanki. Zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać około 4 minut, aż kawa się nam dokładnie zaparzy. Następnie dodać cukier i mleko, dokładnie wymieszać
Przepisy i porady kulinarneWiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj i wypij na czczo. Stosuj codziennie przez 3-4 tygodnie. Koktajl pobudzający : Zmiksuj pół banana i pół szklanki malin ( mogą być mrożone ). Dodaj szklankę chudego mleka oraz łyżkę miodu. Wymieszaj wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnetruskawki. Miksować około 30-40 sekund, do całkowitego rozdrobnienia owoców i napowietrzenia się płynu. Przelać do kubków, podawać z chłodzony. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny. Doskonały napój na gorące wiosenne
Przepisy i porady kulinarneokresie jesienno-zimowym w celu uodpornienia organizmu na infekcje. Można ją pić z kieliszka lub dodawać do lekko przestudzonej herbaty. Dobra jest również w upalne dni jako napój orzeźwiający. Wtedy oczywiście trzeba ją pić mocno z chłodzoną. Można ją wymieszać np. w szklance zimnej wody, doskonale orzeźwia
Przepisy i porady kulinarneJuż dzisiaj Walentynki, więc przygotowałem dla mojej drugiej połówki doskonałą kawę. Chodź serwowane jest jako chłodny napój, imbir i przyprawy rozgrzeją wasze serca :) Więc polecam wszystkim zakochanym i nie tylko... Składniki: 250 ml kawy 1-2 ziarna kardamonu 2 banany kostka gorzkiej czekolady szczypta cynamonu Opcjonalnie: szczypta imbiru lub mielonych goździków Napar z kawy zagotować z kardamonem
Konrad Gotujenadająca mu ostry smak, która działa na organizm pobudzająco. Czekolada natomiast podnosi poziom serotoniny i endorfin nazywanych „hormonami szczęścia”. Przeciwdziałają one depresji oraz potęgują odczuwanie przyjemności. Aztekowie wierzyli, że napój zawierający czekoladę i chili jest „eliksirem miłosnym” działającym tym mocniej im więcej się go wypije. Ja popijam i mam się wyśmienicie ! Popijam z miodem złocistym, jak promienie slońca
Z Kuchni Do KuchniIndie podróże marzeń. Warszawa: Mediaprofit Sp. z o.o. *** *HERBATA Choć ojczyzną herbaty są Chiny, a ceremonia jej parzenia pochodzi z Japonii, to najwspanialsze gatunki tego pobudzającego napoju rosną w Indiach i na Sri Lance. Herbatę Assam zna chyba każdy, a Darjeeling ( Dardżiling) jest uważana za najlepszą wśród czarnych herbat. Tajemnica Mieszania Na całym świecie bardzo popularne(...)już tak istotne, czy napar odkrył przypadkiem cesarz chiński, czy bodhisattwa potrzebujący wsparcia podczas wielogodzinnych medytacji. Ważne, że herbata podbiła świat i stała się obok kawy jednym z najpopularniejszych napojów. W niektórych państwach wiele tradycji związanych jest właśnie z tym naparem. Indie słyną z produkcji czarnej herbaty o wyrazistym smaku i niezwykle bogatym oraz wyrafinowanym aromacie. Do najbardziej znanych indyjskich
ClauditteMissCookingowoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa(...)zwykłych lodach. Mając w domu dziecko, mojego kochanego Gabrysia zwracam szczególną uwagę na to co mu podaję. Owszem popełniam grzechy takie jak podanie dziecku frytek, słodkich napojów czy tez czekolady i kolorowych żelków. Są to ilości podawane pod kontrolą, nie bronie ich dziecku. Pod warunkiem, że zachowam jako rodzic zdrowy rozsądek. Baby są jakieś inne... To nic, że była godzina
ClauditteMissCookingprzykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy. Tekst pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA
ClauditteMissCookingzachęca...mróz i deszcz do tego wiatr. Brrrrrrrrr........ Najlepiej to zawinąć się w ciepły szlafroczek kubek gorącej kawy, dla młodego mleko z miodem malinowym. No ale sam ciepły napój to nie wszystko. Ciastko by się przydało :) SKŁADNIKI: mąka pszenna Lubella ja zużyłam około 700 g 4 jajka 4 łyżki miodu (takie aż ociekające) 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
ClauditteMissCookingkubeczkach z czarnej laki; łyżeczki były srebrne w kształcie listków migdałowca. Młoda kobieta lekko się uniosła, ujęła jeden z kubeczków, osuszyła jego brzeg smukłym palcem i dygając, podała napój Si-menowi. (...) Gdy wypili herbatę, dał znak Szylkrecikowi, a ten wniósł kwadratowe pudełko, w którym były podarunki: dwie szpile do włosów, dwie chustki z przetykanego złotem jedwabiu i sześć złotych
KUCHARNIAmiodu pitnego z musem z jabłek łąckich i miodem kurpiowskim. Każdy z trzech głównych składników deseru znajduje się na liście produktów chronionych. Dwójniak: Miód pitny dwójniak to napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki (czyli miodu pszczelego rozcieńczonego wodą). W zależności od sposobu przygotowania brzeczki lub zastosowanych dodatków rozróżniamy różne rodzaje miodów pitnych. Sycone, w których
KUCHARNIAjagód, sok z żurawiny, do tej pory uznawane za najsilniejsze przeciwutleniacze.Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność
Z Majeczką w kuchniwłaściwościach zdrowotnych miodu chyba każdy słyszał i każdy wie. W mojej kuchni staram się go używać jak najczęściej. Dodaję go do wypieków, sosów do sałatek lub do słodzenia napoi. Teraz mam okazję wypróbować w mojej kuchni Miody Wileńskich . Ich pasieka liczy 80 uli i znajduje się na Warmii a tradycje pszczelarskie sięgają już trzech pokoleń. W swojej ofercie
Ala piecze i gotuje