Polacy lubią „słodkie” i wielu z nich (w szczególności starsza generacja) cały czas pije kawę zalewaną wrzątkiem. Miałam okazję się o tym przekonać podczas
Jem więc JestemSuper na drugie śniadanko, deser lub po prostu smaczny napój Czytaj więcej
Pasja tworzeniamleka. Pomarańczę myjemy w ciepłej wodzie a następnie na tarce ścieramy skórkę. Gotową dosypujemy do mleka razem z kawą. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na chwile do zaparzenia. gotowy napój przelewamy przez sitko do szklanek i dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepestki, pokrój na kawałki. Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie razem zmiksuj. Rozlej do szklanek lub pucharków. Ten napój może być pełnowartościowym śniadaniem lub deserem. Dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów
Przepisy i porady kulinarneinne leki napotne, warto wpierw skorzystać z mniej inwazyjnych, naturalnych metod. 1. Gorąca herbata z sokiem malinowym własnej produkcji. Maliny mają właściwości napotne, a w połączeniu z gorącym napojem idealnie nas rozgrzewa. Herbatę pijemy szczelnie okryci kocem/kołdrą i cudownie się pocimy całą powierzchnią skóry ;) Przepisy znajdziecie tutaj: sok z malin rozgrzewająca herbatka 2. Grzane piwo to kolejne pyszne lekarstwo(...)przyjęciu którego jesteśmy rozgrzani i spoceni do granic przyzwoitości. Oczywiście pod warunkiem, że wypijemy je tak szybko jak to będzie możliwe, przed wystygnięciem boskiego napoju. Wykonanie: Piwo przelewamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu stale pilnując i nie doprowadzając do zagotowania! Możemy dodać goździki, świeży korzeń imbiru, miód lub sok z malin , który spotęguje działanie :) 3. Babciny rosołek
Taste Of My Daymałych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut. Zastosowanie : Przy przeziębieniu i gorączce pij po łyżce syropu 3 razy dziennie lub rozcieńcz go ciepłą wodą , by otrzymać pyszny napój. Życzę
Przepisy i porady kulinarneosobiście daję gwarancję, że ten napój działa pobudzająco, nawet trochę mocniej niż kawa! To wszystko dzięki guaranie. Ja ją nazywam "naturalną amfetaminą". Wprawdzie nie udowodniono, aby uzależniała, ale działa mocno pobudzająco. Nie raz korzystałam z jej pomocy na nocnej zmianie. Naprawdę nie da się po niej zasnąć, ale jest i minus tego wszystkiego, jeśli nie zmrużyłam przez nią całej
Blondynka Gotujegotowaniu :). Na stole znalazły się : mandazi - wschodnioafrykańskie trójkątne pączki z dodatkiem mleka kokosowego i kardamonu, chakalaka - południowoafrykański aromatyczny przysmak podany na małych placuszkach chapati.Na koniec Bissap orzeźwiający senegalski napój na bazie herbaty z hibiskusa, imbiru i soku ananasowego. Myślę, że wszystkim smakowało bo na stole dosłownie po kilku minutach zostały tylko puste talerzyki ;) Mam nadzieję, że na kolejną taką
noteskulinarnyfigaKawa z mlekiem - doskonały napój. Składniki : 1 łyżeczka kawy mielonej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka świeżego mleka woda ( najlepiej nie chlorowana ) Sposób wykonania : Wsypać łyżeczkę kawy ( lub więcej wg. gustu ) do czystej szklanki lub filiżanki. Zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać około 4 minut, aż kawa się nam dokładnie zaparzy. Następnie dodać cukier i mleko, dokładnie wymieszać
Przepisy i porady kulinarneWiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj i wypij na czczo. Stosuj codziennie przez 3-4 tygodnie. Koktajl pobudzający : Zmiksuj pół banana i pół szklanki malin ( mogą być mrożone ). Dodaj szklankę chudego mleka oraz łyżkę miodu. Wymieszaj wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnetruskawki. Miksować około 30-40 sekund, do całkowitego rozdrobnienia owoców i napowietrzenia się płynu. Przelać do kubków, podawać z chłodzony. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny. Doskonały napój na gorące wiosenne
Przepisy i porady kulinarneokresie jesienno-zimowym w celu uodpornienia organizmu na infekcje. Można ją pić z kieliszka lub dodawać do lekko przestudzonej herbaty. Dobra jest również w upalne dni jako napój orzeźwiający. Wtedy oczywiście trzeba ją pić mocno z chłodzoną. Można ją wymieszać np. w szklance zimnej wody, doskonale orzeźwia
Przepisy i porady kulinarneJuż dzisiaj Walentynki, więc przygotowałem dla mojej drugiej połówki doskonałą kawę. Chodź serwowane jest jako chłodny napój, imbir i przyprawy rozgrzeją wasze serca :) Więc polecam wszystkim zakochanym i nie tylko... Składniki: 250 ml kawy 1-2 ziarna kardamonu 2 banany kostka gorzkiej czekolady szczypta cynamonu Opcjonalnie: szczypta imbiru lub mielonych goździków Napar z kawy zagotować z kardamonem
Konrad Gotujenadająca mu ostry smak, która działa na organizm pobudzająco. Czekolada natomiast podnosi poziom serotoniny i endorfin nazywanych „hormonami szczęścia”. Przeciwdziałają one depresji oraz potęgują odczuwanie przyjemności. Aztekowie wierzyli, że napój zawierający czekoladę i chili jest „eliksirem miłosnym” działającym tym mocniej im więcej się go wypije. Ja popijam i mam się wyśmienicie ! Popijam z miodem złocistym, jak promienie slońca
Z Kuchni Do KuchniIndie podróże marzeń. Warszawa: Mediaprofit Sp. z o.o. *** *HERBATA Choć ojczyzną herbaty są Chiny, a ceremonia jej parzenia pochodzi z Japonii, to najwspanialsze gatunki tego pobudzającego napoju rosną w Indiach i na Sri Lance. Herbatę Assam zna chyba każdy, a Darjeeling ( Dardżiling) jest uważana za najlepszą wśród czarnych herbat. Tajemnica Mieszania Na całym świecie bardzo popularne(...)już tak istotne, czy napar odkrył przypadkiem cesarz chiński, czy bodhisattwa potrzebujący wsparcia podczas wielogodzinnych medytacji. Ważne, że herbata podbiła świat i stała się obok kawy jednym z najpopularniejszych napojów. W niektórych państwach wiele tradycji związanych jest właśnie z tym naparem. Indie słyną z produkcji czarnej herbaty o wyrazistym smaku i niezwykle bogatym oraz wyrafinowanym aromacie. Do najbardziej znanych indyjskich
ClauditteMissCooking