mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. 10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody. „Według przyjętych powszechnie zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO): Aktywność fizyczna nie musi(...)Specjaliści do spraw żywienia zalecają by dzieci i młodzież spożywali nie mniej niż 1,5-2 litry wody dziennie łącznie z wodą pochodzącą z napojów i produktów spożywczych. ” 3 Warto przeczytać inne zasady żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym . Zasady żywienia dzieci w wieku szkolnym Produkty zbożowe: "Podstawę piramidy zdrowego żywienia człowieka stanowią produkty zbożowe. Zaleca się
Atlas Smakówwaniliowym 500 ml Alpro lody wiśniowe 500 ml banany 4 szt Dodatkowo: wiśnie 300 g śmietana 30% 500 ml ksylitol 150 g Wykonanie : Do blendera kielichowego wlewamy napój sojowy o smaku waniliowym . Dodajemy lody wiśniowe nadal miksujemy. Na koniec dodajemy banany i miksujemy . Przekładamy szejka do 5 szklaneczek - wyszedł przepyszny Lody wiśniowe wykonanie: Wiśnie
Różowa kuchniaodżywczej. Z opinii wynika, że ludzie wolą kupować gotowe jedzenie, bo nie tracą czasu na przygotowanie zdrowych i pożywnych posiłków. Rodzice wolą dać dla swojego dziecka kieszonkowe, aby kupiło napój i drożdżówkę w sklepiku. Czy to jest lenistwo rodziców, czy po prostu zbycie dziecka i nie dbanie o jego zdrowie? Wystarczy kilkanaście minut wcześnie rano wstać, aby przygotować kanapki
Truskawkowa Fiestazrobiłam to ja, lub z makaronem. Wybór należy do Was. Składniki: 1 cała pierś z kurczaka 1 papryka 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku(...)cukinię. Na koniec dorzucić pokrojony w cienkie plastry czosnek. Warzywa smażyć jeszcze około 2 minuty. Warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Do warzyw dodać podsmażone mięso z kurczaka, zalać całość napojem kokosowym, dodać koncentrat i przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem
kolorowotorcikowobanany (im ciemniejsza skórka, tym lepiej- banany są wtedy dużo słodsze), dodaję mleko, napar z kawy, wyciskam sok z cytryny. Mieszam wszystko, przelewam do szklanek, odstawiam do lodówki. Gdy napój jest wystarczająco schłodzony, wyciągam go, ścieram skórkę z cytryny, posypuję kakao. Orzeźwiający, sycący, przepyszny! SMACZNEGO
Wielopokoleniowopowoli, ok. 20-30 minut. Możecie gotować dłużej, a gdy owoce się porozpadają, przecedzić całość przez sito. Jeśli Wasze truskawki nie były z tych mocno czerwonych i nie oddały napojowi swojego koloru, możecie kompot zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego w żelu, odrobiną barwnika amarantowego w proszku lub sokiem z buraka. Kompot po schłodzeniu podajemy z plastrami cytryny i listkami mięty
Karo in the Kitchenpoczyniłem taką genialną decyzję. Pierwsze stoisko, które rzuciło nam się w oczy to Bubbleology , serwujące słynną już na cały świat bubble tea z kuleczkami boba, przygotowywanymi z tapioki. Napój mi już znany od dawna, więc niczym nowym mnie nie zaskoczył, ale fajnie było sączyć go powoli w promieniach słońca, rozgryzając kolejno wsysane żelowe kule. Miły zespół (widoczny na zdjęciu
Food Squarekiedyś, co zrobić z kupionym w sklepie kokosem? Okazuje się, że pole do popisu jest całkiem spore. Po pierwsze możemy wypić wodę, która się w nim znajduje. Taki napój to dobry izotonik, bogaty w witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, potas i fosfor. Po drugie możemy wydrążyć miąższ i zrobić domowe, świeże wiórki kokosowe
Powiedz dietom niejagód, borówek i czarnej porzeczki to coś dla dbających o wzrok. Konkretny zastrzyk antyoksydantów oraz dodatkowe działanie regulujące metabolizm to kolejne zalety koktajlu. Dzięki zawartości kwercetyny w miodokrzewie nasz napój wspomoże dodatkowo alergików. Nasz miodowy krzew to prawdziwy przysmak który z odrobiną miodu genialnie skomponuje się z naszymi owocami. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki
Kuchnia PROzdrowotnakielicha blendera. Dodajemy liście mięty, sok z limonki, cukier i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Przelewamy do dużego dzbanka. Dodajemy wodę mineralną (i ewentualnie rum) i mieszamy. Napój podajemy mocno schłodzony lub z dodatkiem kruszonego lodu
Zawsze głodna!drink to kolejna propozycja na lato. Chociaż składniki i moc tego trunku dedykują go osobom zdesperowanym nie ulegajmy pozorom. Ten napój jest orzeźwiający, harmonijny w smaku i lekki – oczywiście wszystko zależy od proporcji….. Składniki: · Tequila 30 ml · Wódka cytrynowa
Smaki Ewyprostą kompozycję zaserwowaliśmy w trakcie spotkania w rodzinnym gronie. Nieodzownym jej składnikami są owoce czarne i czerwone meandrujące w jasnym owocowym drinku. Ze względu na doskonałą atmosferę uznaliśmy, że napój ten ma właściwości rozweselające. Nazwa wybrana została w drodze konkursu. Dlaczego taka? A bo ja wiem.... Składniki: Wódka z aromatem czarnej porzeczki (tu Finlandia blackcurrant) - 100 ml Frugo białe
Smaki EwyDobra alternatywa dla gorącej kawy w te upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający napój i słodki deser. Prosta w wykonaniu, ale dla wiecznie poszukujących kulinarnego urozmaicenia miłośników gotowania dająca możliwości nieskończonej liczby eksperymentów i kompozycji smakowych. Składniki (na jedną porcję): 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej 1 – 2 łyżeczki cukru
Smaki EwyKompot to chyba najbardziej prosty napój jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 4 duże
Smaki Ewy