Kolorowa, chrupiąca, lekka i smaczna sałatka z ogórka zielonego, rzodkiewek i groszku, to świetny pomysł na błyskawiczny dodatek do obiadu lub smaczną przekąskę na kolację. Warzywa
Smakowite DaniaSzarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian
Smakowite DaniaOryginalny pomysł na smaczny obiad czyli pierogi z żółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem
Smakowite DaniaPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami
Smakowite DaniaWspaniała wiosenna, lekka i smaczna przekąska z rzodkiewek nadziewanych pastą z wędzonego sera, szczypiorku i majonezu to apetyczna przystawka, która świetnie smakuje podana przed daniem głównym
Smakowite DaniaCiasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej
Smakowite DaniaSałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem na bazie majonezu oraz musztardy to świetny pomysł na pyszną przystawkę. Może być doskonałym dodatkiem do potraw z grilla
Smakowite DaniaBlok czekoladowy czyli kakaowa pychotka z herbatnikami i bakaliami. To przysmak z mojej młodości idealny na deser dla najmłodszych. Bloku czekoladowego nie da się zjeść dużo
Smakowite DaniaKoktajl bananowy można przygotować na różne sposoby. Moja dzisiejsza propozycja to połączenie banana, mleka i jogurtu naturalnego. Ulubiony napój nie tylko dla dzieci. Zapraszam :) Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: * 1 duży jogurt naturalny (500g) * 200ml mleka * 3 dojrzałe banany * opcjonalnie cukier puder do smaku Banany zmiksować w blenderze. Wymieszać z jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodać ewentualny cukier puder do smaku
Zrób to smacznie200gr. cukru. Napełnić słoik z zimną wodą (wcześniej przegotowaną) i wymieszać wszystko. Następnie przykryć podwójną warstwą gazy i odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni. W tym czasie napój będzie fermentować. Sprawdź razy dziennie, wymieszać i usunąć nadmiar pianki -biały nalot jak się utworzy. Po tygodniu odcedzić przez gazę, Spożywać 3-4 łyżki 3 razy dziennie przed posiłkami
w mojej kuchnibyły rzetelne. Rodzaje miodu: Miody dzielimy na nektarowe (pochodzące z kwiatów roślin) i spadziowe. miód akacjowy - jest polecany do kawy i herbaty, gdyż jako jedyny nie zmieni nam smaku napoju miód rzepakowy - należy go szybko spożyć, gdyż lubi fermentować Miód a wypieki: Miód dodany do ciast oczywiście je osłodzi. Straci niestety swoje właściwości lecznicze, ale wspaniały zapach pozostanie, dlatego mimo(...)wszystko warto. Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości już w temperaturze 41 stopni, dlatego nie powinniśmy dodawać go do gorących napojów. Lepiej poczekać, aż się ostudzą - chyba, że zależy nam tylko na ich posłodzeniu. Apiterapia - to leczenie miodem i produktami pszczelimi. Miodu nie należy traktować jako lekarstwa, a jako dodatek do terapii, gdy już jesteśmy chorzy. Miód może jednak
Mania Wypiekanianich niechcianych pestycydów? Tego wszystkiego i wiele więcej - można się dowiedzieć z samego wprowadzenia! Kolejnym elementem książki są ciekawe przepisy na domowe mleka roślinne . Mogą one stanowić pyszne napoje w wersji solo, jak również bazy do dalszego przygotowania koktajli. Mleko kokosowe, ryżowe, owsiane, sezamowe, sojowe, z orzechów i pestek słonecznika, z soi i ciecierzycy, jogurt kokosowy, migdałowy, jaglany, z nerkowców(...)Koktajle odchudzające - wspomagające metabolizm Rozdział VIII - Koktajle upiększające Rozdział IX - Koktajle dla kobiety w ciąży Rozdział X - Koktajle dla kobiet 50+ Każdy przepis zawiera zdjęcie oraz szczegółowy opis wykonania napoju. Przy niektórych widoczne są również informacje o właściwościach poszczególnego składnika, o jego wpływie na nasz organizm, czy zawartości witamin i minerałów. Naprawdę można dowiedzieć się wielu ciekawych i przydatnych
Di gotujeświęta, łatwe i trudne. Dziś zapraszam Was na herbatę wg Beaty Pawlikowskiej, rodem prosto z Kolumbii. Przyznam, że nieco zmodyfikowałam przepis o dodatek… właśnie czarnej herbaty. Aromatyczny i wspaniały napój, nie spodziewałam się tak fajnego smaku. Składniki: 500ml czarnej herbaty 3 pomarańcze 2 plastry świeżego ananasa 2 goździki 2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu Ananasa obieramy, kroimy w kostkę
Gotowanie i blogowanieBruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam za hit świeżo wyciskane soki, takie jak: marchewkowy, jabłkowy, pomarańczowy, grejpfrutowy czy mieszany
Projekty ze smakiemdesery, ciasta, jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym(...)więc warto sięgać po ten dodatek w czasie choroby. Ma lekko gorzkawy smak, który sprawdza się doskonale we włoskich przysmakach. Obowiązkowo w każdej pizzy. Rozmaryn – mięsa, ryby, desery, napoje Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. To tylko kilka z dostępnych ziół. A jakie jest Wasze ulubione
MarcinChef