Zebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają
Karo in the Kitchenpijemy niemal każdego ranka. Rzadko kiedy w wersji jedynie siemię+woda. Bo jak się okazuje, zwykła konfitura, sok lub mleko potrafią zmienić nieapetycznego gluta w naprawdę smakowity i pożywny napój. Siemię w wersji rozgrzewającej przygotowuje się bardzo szybko. Składniki: - 2 łyżki mielonego lnu - 100 ml mleka roślinnego - łyżeczka startego imbiru - szczypta cynamonu - łyżeczka miodu Normal 0 21 false false
Smakuje zdrowoSmaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków
Karo in the Kitchenlodu Przygotowanie Truskawki kroimy w plasterki, cytrynę na półplasterki. Szklanki napełniamy w 1/3 lodem, dopełniamy do połowy truskawkami, wkładamy kilka plasterków cytryny, zalewamy tonikiem. Podajemy po kilku minutach, gdy napój lekko się zaróżowi i przejdzie smakiem truskawek i cytryny
Kuchnia w szuwarachDlaczego ciasteczka nazywają się "Zamglony Londyn"? Ponieważ łączą w sobie smaki herbacianej latte zrobionej na bazie Earl Grey, wanilii i spienionego mleka. Napój ten nazywa się "Londyńską mgłą" ("London Fog" lub "Foggy London"). Wymyślono go w Kanadzie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryodrobinę mąki i wałkujemy pierwszą część ciasta na placek grubości ok 2 -3 mm. Foremkami wykrawamy ulubione kształty.Jeśli pierniczki mają być przeznaczone do powieszenie na choinkę rurką do napoi można wyciąć dziurki. Układamy na blaszkach zostawiając odstępy między pierniczkami, podczas pieczenia ładnie wyrastają.. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszki na środkowy poziom i pieczemy ok. 8 minut
Naturalna Kuchnianaczynie i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc lub dłużej. Co 2-3 dni buteleczkę kilka razy odwrócić. Po użyciu ekstraktu skórkę można wykorzystać do wypieków lub napoi. Można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem, ważne by było szczelnie zamknięte
Ala piecze i gotujerodzaju kawy Inka w wersji bezglutenowej, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej czy chorych na celiakię. Inka Bezglutenowa to innowacyjny i jedyny w swoim rodzaju napój zbożowy na rynku, gdyż w procesie jego produkcji gluten, jako nierozpuszczalna w wodzie część ziarna, zostaje oddzielony i usunięty z produktu. Produkt jest każdorazowo kontrolowany i posiada certyfikat Polskiego
karmelowyDrink ten należy z pewnością do klasyki – chociaż okres świetności i moda na ten napój chyba już minęły. Szkoda, bo jego kluczowe składniki to nasze narodowe specjały. Trawa żubrowa (Turówka leśna) rośnie podobno jedynie w Białowieskiej Puszczy, a jabłka to przecież nasz sztandarowy produkt eksportowy. Ciekawostką mojego drinka jest to, że powstał w całości z domowych produktów
Smaki EwyNapój chodząco orzeźwiający 0,5 litra wody gałązka świeżej mięty 3 plasterki cytryny bez skórki, bo ona powoduje że będzie gorzki kilka kostek lodu
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieRozgrzewający napój imbirowy, idealny na jesienne chłodne wieczory. Wzmacnia odporność, poprawia nastrój a smakuje tak, że nie da się od niego oderwać. Zapraszam! SKŁADNIKI NA SZKLANKĘ: - 2 plastry pomarańczy - 2 plastry imbiru - 2 goździki - laska cynamonu - łyżka syropu z pigwy z kawałeczkami pigwowca - łyżeczka miodu - przegotowana woda o temp. 80 stopni C Pić póki ciepłe! Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIkabaretowym stylu! W programie wieczoru: 1. spektakularny rewiowy pokaz przygotowany przez Teatr Sabat Małgorzaty Potockiej 2. wykwintna 5-daniowa kolacja szefa kuchni 3. menu bufetowe po północy 4. pakiet napojów i alkoholi, w tym drink powitalny, wybór czerwonego i białego wina, toast szampanem o północy i otwarty bar po północy, wliczony w cenę Menu Amuse-bouche Custard, kawior, szczypior Hors(...)Foie gras, figowy chutney, brioche Le poisson Ogon homara, ravioli, szpinak La viande Organiczna cielęcina, trufla, ziemniaki Anny Le dessert Mandarynkowa deklinacja Cena: 690 PLN | osoba Cena zawiera pakiet napojów. Rezerwacje: Sofitel Warsaw Victoria - Concierge Tel.: 22 657 82 89 E-mail: H3378-CR@sofitel.com Sofitel Warsaw Victoria - Concierge Tel.: 22 657 82 89 E-mail: H3378-CR@sofitel.com
królestwo garówkomórek wątroby, ma działanie moczopędne oraz wpływa korzystnie na układ krążenia. Ostatnie badania wykazały nawet pozytywny wpływ w leczeniu otyłości. Także pijmy na zdrowie:-) Poza tym jest to idealny napój dla "oszczędnych", ponieważ jedną porcję mieszanki ziołowej, możemy zalewać 5-6 razy wodą. To jest dopiero ekonomiczna "herbatka" Jeżeli chodzi o smak Yerba mate, w smaku przypomina zielona herbatę
IMPRESJA SMAKUjogurtu, łyżka otrębów owsianych, garść migdałów zielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika
Kuchnia EllieTruskawki ciąg dalszy . . . . . . Orzeźwiający napój truskawkowy. Porcja dla 4 osób Składniki: 500 g truskawek 2 szklanki zimnej gazowanej wody 3 łyżki cukru lód ( u mnie było 20 kostek ) Sposób wykonania: Lód rozkruszyłam za pomocą blendera, dodałam umyte i oczyszczone truskawki, zmiksowałam.Wlałam dwie szklanki wody, dodałam cukier. ( cukier wg uznania ), ponownie zmiksowałam. Rozlałam w kieliszki
Darcia w kuchni