zetknęliście się z kurkumą to bardzo polecam ją włączyć do waszego codziennego jadłospisu. Kurkuma ma ogromne właściwości zdrowotne, a przy tym jest dosyć neutralna w smaku. Nadaje potrawom i napojom intensywny żółty kolor. Używam jej niemal codziennie. Świetna przyprawa nie tylko do gotowania ale i pieczenia. Na wytrawnie i na słodko. Gorąca czekolada z kurkumą to jest to! Superfood! Czekolada
codojedzeniawstępie Wam powiem, że ciągu dwóch miesięcy zdążyłam się już uzależnić od tego napoju 🙂 Pomysł nań klarował mi się w czasie, kiedy nasz piec się zbuntował i przestał grzać (pamiętacie?). Wtedy głównym
gotować!cały czas zachowywać stały poziom ciepła i dlatego niemal natychmiast reaguje na gwałtowne obniżenie temperatury. Skutek jest taki, że pocimy się jeszcze bardziej, co wzmaga nasze pragnienie. Łyk zimnego napoju jest, więc jedynie chwilową ulgą. Z herbatą sprawa wygląda nieco inaczej. Zamiast obniżać temperaturę organizmu, podnosi ją, co w rezultacie skutkuje uczuciem chłodu. Nie wszystko jest jednak takie proste, złudzenie
Słodki KompromisMięta w napojach sprawdza się doskonale, gasi pragnienie, odświeża, nadaje poczucie świeżości, jednak połączenie jej z kawą to absolutny strzał w dziesiątkę, jest tak dobra, że wypijecie ją w mig. Taka kawa doskonale sprawdzi się nie tylko w świąteczny wieczór, po obfitym posiłku, ale na stałe może wkroczyć do Waszego kawowego menu. Latem, czy zimą, dla ochłody czy odświeżenia podniebienia
Słodki KompromisNie macie jeszcze dość piernikowo-świąteznych smaków? To dobrze, bo i po co. Cała zima to doby czas na aromatyczne przyprawy. Ale, jeśli postanowienie
kolorowotorcikowoDziś zapraszam po przepis na pyszną Inkę waniliową z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, która rozgrzeje nawet największe zmarzluchy w te chłodne dni. To pyszne i
karmelowyDziś do grona domowych napojów alkoholowych dołączą aromatyczny likier korzenny. Zrobiłam go na bazie syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego
Kulinarne przygody Gatitykiedy tylko dowiedziałam się o istnieniu Inki z orkiszem, bardzo się ucieszyłam i od tej pory gości na stałe w moim domu. Tym razem prezentuję trochę inną wersję klasycznego napoju. Bardzo energetyczny kubek pełen nasionek chia, urozmaicony karobem i pyszną warstwą ulubionej kawy zbożowej z korzenną nutą :) Zimowa Inka z chia i karobem 2 torebki kawy zbożowej Inka z orkiszem
FitKotZakwas z buraków jest podstawą do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię. Znakomicie nadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę. 1,5 kg. buraczków ćwikłowych 1 główka czosnku garść ziela angielskiego garść
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePomarańczę i cytrynę przelewamy wrzątkiem. Za pomocą obieraczki do warzyw obieramy cytrusy w taki sposób, aby uzyskać paski skórki. Wbijamy w nie goździki (dzięki temu nie będą pływać w napoju i nie będziemy musieli ich wyławiać). Wrzucamy do garnka cukier, cynamon, ziele angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino
Poezja smakuLubię pić kawe zbożową. Często łączę ją z połową łyżeczki rozpuszczalnej i dodaję dwa rodzaje mleka. Taką wersję piję codzinnie do śniadania. Jednak w zimowym czasie
kuchniabellissima.wordpress.comKoktajl z jabłka i grejpfruta jest najłatwiejszym do przygotowania napojem, który dostarcza nam witamin i mikroelementów oraz dba o nasz organizm, poprawiając przemianę materii, nasze samopoczucie i wygląd. Latem i jesienią jest większy wybór owoców, które trafiają do moich koktajli. Zimą podstawowym składnikiem jest jabłko i wymiennie sok z grejpfruta lub pomarańczy, które dostarczają mi dużą dawkę błonnika i witaminy
Kuchcik gotujeprawdziwe kakao, zagotować mleko...i oddać się wspomnieniom. Tym bardziej, że dziś Mikołajki, wszyscy lubimy dostawać upominki i poczuć się dziećmi choć przez chwilkę. A Mikołaj, poczęstowany tak pysznym napojem, na pewno nie zapomni o Nas i w święta ;) Składniki: 1 litr mleka 6-8 łyżek kakao 3 łyżki cukru Cynamon- szczypta ew. kardamon mielony -szczypta Wykonanie: Z podanego mleka
Z Majeczką w kuchniPachnąca, rozgrzewająca w nawet najbardziej mroźny, zimowy dzień. Zbożowa, więc można ją podać nawet młodszym domownikom. Do tego zdrowa bo z dynią, imbirem, miodem i cynamonem
Mienta blog