sumienia przy sięganiu po kolejną kuleczkę. Poza tym są bardzo dobre. Połowę zrobiłem z użyciem wiśni ze słoika, takich zasypanych jedynie cukrem ( dla dzieci ), a połowę z wiśniami z nalewki ( dla dorosłych ). Właściwie to kompozycje smakowe zależą od nas. Składniki : - 200 g twarogu, - 150 g czekolady gorzkiej, - 2 łyżki miodu, - wiśnie, - wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do obtoczenia. Wykonanie
Przepisy Mikołajaroku suszę wiśnie i czereśnie, potem idealnie nadają się do deserów, musli czy granoli. Czasami zostaje mi też sporo wiśni z nalewek i te również suszę, są mięsiste i smakują obłędnie, alkohol podczas suszenia odparuje a zostaje sam smak. Tym razem suszone wiśnie użyłam do wypieku pysznego bochna chleba o głębokim smaku, polecam do wypróbowania. Chleb według J.Hamelmana z bloga
Moje Małe CzarowanieCeny wiśni w tym roku powalają na kolana zrobiłam nalewkę z mniejszej ilości. Nalewka wiśniowa jest jedną z najbardziej popularnych jest bardzo zdrowa. Składniki · 3 kg wiśni · 1,5 kg cukru
Kulinarne pyszności Molkinajwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu. Maliny(...)butelek, zlewamy płyn przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak aby pozbyć się cząstek owoców. Butelki z nalewką dokładnie zakręcamy i zostawiamy do dojrzewania na minimum pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu. Zobacz także: przedwojenny przepis na nalewkę z wiśni , przepis na tradycyjną jeżynówkę Owoce pozostałe po maceracji możemy jeszcze wykorzystać. Po prostu zalewamy je dobrą, czystą wódką
Korniszonkinajwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu. Maliny(...)butelek, zlewamy płyn przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak aby pozbyć się cząstek owoców. Butelki z nalewką dokładnie zakręcamy i zostawiamy do dojrzewania na minimum pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu. Zobacz także: przedwojenny przepis na nalewkę z wiśni , przepis na tradycyjną jeżynówkę Owoce pozostałe po maceracji możemy jeszcze wykorzystać. Po prostu zalewamy je dobrą, czystą wódką
Gotujemy i jemymojego tortu dodałam też sporo wiśniówki, dzięki czemu tort nie jest mdły, alkohol dodaje ciastu „pazurka”. Do zrobienia takiego tortu można też użyć wiśni, które nam zostaną po nalewce. Z takimi wiśniami tort jest jeszcze smaczniejszy :). Tort w przygotowaniu jest prosty, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie, polecam… Polecam również fantastyczny tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia
Mała Cukierenkapełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był coraz lepszy i słodszy…. Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki proszku do pieczenia 0,5 litra śmietany 30 % 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach
Gotowanie...to proste !pestki, wlać spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. 2. etap: Po 10 dniach zlać nalewkę do butelki, owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zalać wiśnie ciepłą wodą z cukrem i odstawić(...)nalewka się sklarowała. Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem. 4. etap: Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy i aromatu. Źródło/ Inspiracja: J. Rogala "Wielka księga nalewek
Domowa Cookierenka Agizaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Dla niektórych może być to połączenie mało oczywiste, jednak bardzo smaczne. Do przystawek wybraliśmy nalewkę Saska Wiśnia z nutą burbona. Co na danie główne? Poszliśmy totalnie w klasykę. Ja zamówiłam mielonego, bo uwielbiam. Smakował tak jak u mamy! Podany z buraczkami, koperkiem, świeżymi ziemniaczkami sprawił, że wróciły(...)Narzeczony zdecydował się natomiast na kaczkę, która była bardzo miękka i aromatyczna. Co ciekawe, smakowała lepiej niż wyglądała – dobrze, że nie było odwrotnie. Zdecydowaliśmy się tym razem dobrać nalewkę Saska Pigwa. Co na deser? Przyznam, że po przystawce i po daniach głównych byliśmy już wystarczająco najedzeni, jednak kelner namówił nas na coś ekstra. Zjedliśmy deser wspólnie ze znajomymi Podano
Kuchnia Bazyliizaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Dla niektórych może być to połączenie mało oczywiste, jednak bardzo smaczne. Do przystawek wybraliśmy nalewkę Saska Wiśnia z nutą burbona Co na danie główne? Poszliśmy totalnie w klasykę. Ja zamówiłam mielonego, bo uwielbiam. Smakował tak jak u mamy! Podany z buraczkami, koperkiem, świeżymi ziemniaczkami sprawił, że wróciły(...)Narzeczony zdecydował się natomiast na kaczkę, która była bardzo miękka i aromatyczna. Co ciekawe, smakowała lepiej niż wyglądała – dobrze, że nie było odwrotnie. Zdecydowaliśmy się tym razem dobrać nalewkę Saska Pigwa. Co na deser? Przyznam, że po przystawce i po daniach głównych byliśmy już wystarczająco najedzeni, jednak kelner namówił nas na coś ekstra. Zjedliśmy deser wspólnie ze znajomymi Podano
Kuchnia BazyliiDzisiaj nasz autorski przepis. Zresztą, tak naprawdę większość nalewkowych przepisów na tym blogu są naszymi autorskimi. Mieliśmy trochę czerwonych porzeczek i trochę wiśni. Nie za wiele, akurat nam zostało z robienia innych nalewek. Pomyśleliśmy więc, że można w sprytny sposób połączyć te owoce i zrobić coś fajnego z tego. Kwaskowe porzeczki, słodko-kwaśne wiśnie i nieco korzennych przypraw(...)Powinno zadowolić, bo naprawdę fajna rzecz z tego wyszła. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 400 g wydrylowanych wiśni 650 g czerwonej porzeczki 500 ml spirytusu 95% 200 ml wody 500 g miodu 5 goździków 1 laska cynamonu Porzeczki i wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą
Marder&Marder ManufacturePyszne i szybkie ciasto, które łączy w sobie smak słodkiego kajmaku i kwaśnych wiśni. Wiśnie to mój dodatek, bo w oryginale ich nie było. Myślę, że świetnie nadawały by się również wiśnie z nalewki. Polecam! Składniki (blaszka 24x28cm): Biszkopt: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)kajmakowej 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Polewa: 100 ml śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: szklanka wiśni z syropu (ewentualnie świeżych wydrylowanych lub odmrożonych) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180st.C przez ok 25-30 minut, po upieczeniu ostudzić i przekroić
Kuchnia domowa AniNajlepszy czekoladowy torcik z aksamitnym kremem o wyraźnie wyczuwalnej kokosowej nucie, nasączony nalewką z wiśni to prawdziwy rarytas tylko dla dorosłych, tort jest nieprzesłodzony , wilgotny , rozpływający się w ustach, potrafi na długi czas zaspokoić ochotę na słodkie. Śmietanka kokosowa dobrej jakości jest trudno dostępna, przeważnie należy jej szukać w dużych hipermarketach lub na stronie internetowej Kuchnie Świata , ta śmietanka(...)Składniki: Tortownica o wym 23 cm Ciasto: 6 jajek 12 dag mąki tortowej 15 dag cukru 5 dag masła 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej Krem kokosowy: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 szklanka śmietanki kokosowej Kuchnie Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa
Wanilia i Kardamonłyżki wiórków kokosowych 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 3 łyżki do dekoracji 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 1 szklanka odsączonych wiśni z nalewki + kilka do dekoracji POLEWA KAJMAKOWA 400 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu WYKONANIE SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra/dół(...)blat. Piekarnika nie wyłączamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i w 3 partiach dodajemy do masy
cool and minty