nalewka z wiśni - 465 przepisów (strona:18/31)

Sernik waniliowy 133

więcej - do smaku ( może być też oczywiście cukier biały ) sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 - 5 łyżek likieru wiśniowego lub nalewki wiśniowej ( jeżeli nie macie można pominąć ) opcjonalnie - szczypta cynamonu lub kardamonu Wiśnie umieścić w rondelku ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ). Postawić na palniku i podgrzewać, aż puszczą sok, a mrożone całkowicie się rozmrożą. Pogotować przez kilka(...)minut pod przykryciem. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny, cukier, likier lub nalewkę oraz cynamon/kardamon ( jeśli używacie ) i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną  rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody. Dodać do wiśni cały czas mieszając, zagotować. Jeżeli sos wiśniowy będzie zbyt gęsty, rozrzedzić go odrobiną wody lub likieru wiśniowego. Gotowy sos można zblendować na gładką masę ( ja tego nie zrobiłam

Opowieści z piekarnika
Tarninówka, nalewka z tarniny ze śliwką i goździkiem 236

owocach wydrylowanych (wymaga to trochę dłubania), lub zalać alkoholem całe owoce razem z pestką.Z uwagi kwas pruski, który wydziela się z pestek (tak jak u wiśni, śliwek czy moreli) tak przygotowaną nalewkę powinno się zlać znad owoców max. po miesiącu.    Składniki:1 kg owoców tarniny,1 l spirytusu,500 ml wody,10 goździków,10 suszonych śliwek

SzczyptaSmaQ
Pierogi z wiśniami 148

Dzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4

Salonik smaków
Nalewka z aronii 371

Wrzesień to także czas aronii,która posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Na jesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę. 3 litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 kg cukru 700 ml spirytusu 95% 3 cytryny Aronię i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny

Kolorowa kuchnia Elki
ciasto jogurtowe z likierowymi wiśniami 138

ciasto jogurtowe Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser. A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 jajka 1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do posypania

Miód i pieprz
Kakaowa Babka Z Wiśniami Kandyzowanymi 113

mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia około 50 gr wiśni kandyzowanych (mogą też być z nalewki ;) Polewa czekoladowa: niecałe 20 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 2-3 łyżki zimnej śmietanki 30 % 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania(...)najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia. 2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką. 3. Na sam koniec dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie całość. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity

Gotowanie...to proste !
Nalewka z wiśni II / Wiśniówka II 212

Sezon na wiśnie trwa, a te owoce idealnie nadają się na nalewkę. Prezentuję wam przepis na kolejną wiśniówkę na tych owocach. Wcześniejszą wersję można znaleźć tutaj KLIK .   Składniki: 1kg wiśni (w tym 10 sztuk z pestkami lub samych pestek) 500ml spirytusu 200ml przegotowanej wody ok 500g cukru Sposób przygotowania: 1. Wiśnie umyć, wydrylować. 2. Owoce przełożyć do słoika,zalać(...)tygodnie. Potrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Powstały syrop połączyć z alkoholem. Odstawić na 1-2 miesiące. Potem przefiltrować. Ponownie odstawić do leżakowania.  4. Owoce z nalewki przełożyć do słoika, zalać syropem cukrowym i zapasteryzować. Można je wykorzystać do ciast czy deserów. Na zdrowie! Źródło: madameedith.com

Kuchnia domowa Ani
WIŚNIE W SPIRYTUSIE 121

miesiącu zlać sok z wiśni i połączyć go ze spirytusem z pierwszego zlewu.Wiśnie ponownie zalać alkoholem.  Polecam Wam ten przepis gdyż powstaje wspaniała nalewka,którą możemy też wykorzystać do nasączania tortów.Wiśnie są przepyszne,mocno nasączone i bardzo jędrne.Jest tylko jeden minus- szybko znikają. Rok temu zrobiłam w tym samym słoju i już niestety nie ma.Zdjęcia

Niespełnione zdolności kulinarne
Pijany czarny las 298

Ciasto Pijany Czarny Las powstało po zrobieniu nalewki wiśniowej , z której zostały mi wiśnie nasączone alkoholem. Pierwsze ciasto jakie  mi się skojarzyło z wiśniami to tort Czarny Las. Tort wydał mi się za duży, więc powstało ciasto biszkoptowe ze śmietankową masą, wiśniami i odrobiną czekolady.   CIASTO PIJANY CZARNY LAS   Składniki: (forma 20x30 cm)  ciasto

Bon appetit mon amie
keks z bakaliami i wiśniami z nalewki 155

pamiętam do dziś. składniki 2 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka owoców z nalewki ( w moim przypadku będą to wiśnie) 1,5 szklanki mieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder  sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy

Miód i pieprz
Tort dla seniora. 239

Dziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :)  Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Nalewka wiśniówka. 115

Składniki : 2,5 kg dojrzałych świeżych wiśni 2 kg cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania :   W iśnie opłucz, osusz, wydryluj ( garść wiśni zostaw z pestkami ). Wsyp owoce do dużego, czystego słoja, wymieszaj z cukrem. Słój zakryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na kilka dni, aby owoce puściły sok. Codziennie wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie odcedź nalew(...)płynu spirytus, wymieszaj. Przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki możesz nakleić etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Do każdej butelki możesz wrzucić po kilka owoców wiśni, bardzo dekoracyjnie to będzie wyglądać. Butelki odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. W tym czasie trunek nabierze odpowiedniej mocy i aromatu

Przepisy i porady kulinarne
Sok z aronii 263

wychodzi bardzo słodki, a liście wiśni niwelują gorycz aronii . Przed podaniem zawsze rozcieńczam sok z wodą. Polecam również nalewkę – zobacz przepis: nalewka z aronii Składniki Aronia 3 kg Cukier 2-3 kg Liście wiśni 200 sztuk Woda 3 litry Kwasek cytrynowy 1 łyżeczka Wykonanie: Do garnka wlać 3 litry wody, dodać aronie i […] The post Sok z aronii

Kulinarne Przeboje
Panna cotta z serkiem mascarpone, białą czekoladą i frużeliną z owoców lata 103

lata. Soczyste wiśnie, słodkie maliny czy orzeźwiająca biała porzeczka, grzech z tych dobrodziejstw nie korzystać. Deser Panna cotta robi się bardzo łatwo i szybko J najdłuższy jest tylko czas oczekiwania. Wiśniowy sezon trwa o wiele za krótko i nigdy nie pozwala mi się nimi nacieszyć, dlatego poza deserami na zimno, wiśnie zamykam w słoiczkach a także robię nalewki, by zimą(...)serka mascarpone 10 dag białej czekolady 4 dag cukru 4 listki żelatyny Dr.Oetker 1 laska wanilii Dr.Oetker   Frużelina   z owoców lata: 35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała lub czerwona 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 listki żelatyny   Dodatkowo; Biała czekolada Świeże owoce i mięta do dekoracji   Sposób przygotowania: Żelatynę

Wanilia i Kardamon