najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca czy szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się z bliskimi, którzy odeszli. To eksperymenty – czatnej czy bałkański(...)przepisami prosto ze swojego kredensu. Znajdziemy w nim pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi do sałatek, suszone owoce, nalewki czy pasztety. Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy
Ugotowane pozamiatanedruga propozycja na nalewkę. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Robi się ją bardzo szybko i ma piękny kolor. Składniki: 100 szt wiśni 150 szt liści wiśni 2 l i 1 szklanka wody 0,5 kg cukru szczypta kwasku cytrynowego 0,5 l spirytusu Wykonanie: Wiśnie i liście włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować przez 30 minut. Po zagotowaniu
Pasja Smakupudding ryżowy gotowany z wiśniami podany z gorzką czekoladą~ Tato przywiózł mi caaaaałe wiadro wiśni więc będzie wiśniowo...Zaczęłam już od śniadania :D A teraz idę drylować pozostałe 5kg i robić dżemy oraz nalewkę... Wczoraj pogoda dopisała i wsiadłam na rower :) Razem z kolegą troche pojeździliśmy - 1,5h i 18km, nieźle ;) Szkoda tylko że mam niezbyt wygodne siodełko i moja
breakfast of dreamsSzybki i łatwy przepis na wiśniowy chutney, pikantny sos owocowy Ten pikantny wiśniowy chutney tak mi zasmakował, że zjadłam połowę łyżką prosto ze słoika. Sezon na
Tajemnice Smakuprzetworach jest ta książka. Znajdziemy tutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać
kruche babeczkiwstawić do pieca na pół godziny i gotowe. Oryginalnie clafoutis robi się z dojrzałych czereśni, namoczonych w kirchu (nalewce robionej na czereśniach) – deser pochodzi z rejonu Limousin w środkowej Francji j było przygotowywane na koniec sezonu z dojrzałych czereśni i wiśni. Ciasto można jednak zapiec z dowolnymi ulubionymi owocami. Tu mała uwaga: nasze doświadczenie uczy, że cytrusy, typu mandarynka
Niedzielny kucharzaronii:) To może przyda Wam się także przepis na nalewkę z aronii, tzw. Aroniówkę? Ja robię ją co roku. Nie jest mocna, bo nie lubię mocnych nalewek, ale mimo wszystko wspaniale rozgrzewa:) Ponadto aronia, jak mało który owoc, ma wiele właściwości leczniczych. Posiada wiele przeciwutleniaczy, pomaga walczyć z nadciśnieniem i chorobami krążenia. Spowalnia też proces starzenia i jest(...)cukrem, przebraną i umytą aronią oraz umytymi liśćmi wiśni. Całość gotować ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzić. Ostudzić i zimne połączyć z wódką. Rozlać do butelek, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 2-3 miesiące. A im dłużej nalewka postoi tym będzie smaczniejsza
Z miłości do słodkościpóźnej wiosny do początku jesieni. Nie ma dwóch takich samych nalewek tego rodzaju . Nawet dobierając takie same zestawy składników efekt za każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała. Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki - po 0,5 kg Cukier(...)przesadzam z jego ilością ) i zalewamy alkoholem. Jego ilość powinna być taka, aby owoce były zawsze przykryte. Ostatnia warstwa zwykle trafia do słoja w połowie września.. Nalewkę zlewam i filtruję w listopadzie. Ze względu na niewielką ilość cukru jest ona dość wytrawna. Dlatego pozostałe owoce zasypuję cukrem obficie i dodaję niewielką ilość alkoholu. Uzyskany syrop po miesiącu zlewam
Smaki Ewypyszne dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Nie zabrakło również pomysłów na solonki, sosy i przeciery warzywne, octy, kiszonki itd. Mnie osobiście zainteresowały przepisy na syropy (np. mandarynkowy czy hibiskusowy), na wiśnie w karmelowym burbonie, na marynowany imbir czy powidła z borówek amerykańskich z wanilią i imbirem. Ale zacznę
Słodkie okruszkisię robi nalewkę to trzeba mieć silną wole, a jak się jej nie ma, to chociaż krótką pamięć i zapomnieć o niej przynajmniej na 3 miesiące :) 2 kg wiśni 2 kg cukru 1,5 l spirytusu 0,5 l wódki Wiśnie myjemy, drylujemy, i wrzucamy do dużego słoja, a następnie zasypujemy cukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch
Pora na porasię robi nalewkę to trzeba mieć silną wole, a jak się jej nie ma, to chociaż krótką pamięć i zapomnieć o niej przynajmniej na 3 miesiące :) 2 kg wiśni 2 kg cukru 1,5 l spirytusu 0,5 l wódki Wiśnie myjemy, drylujemy, i wrzucamy do dużego słoja, a następnie zasypujemy cukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch
Pora na poraNalewki zazwyczaj są czasochłonne, zaletą tej nalewki jest ekspresowy czas przygotowania, który nawet w jednym procencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny, po to aby straciły
Jadło i czytadłoratafię nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Ważne, aby owoce były bardzo dojrzałe, ale nieuszkodzone, a w słoju zawsze przykryte alkoholem. A do tego jeszcze długi czas oczekiwania... Jesienią nalewkę zlewamy, a degustujemy dopiero po upływie 6 miesięcy... Długo... Ale warto! Sposób przygotowania: Przygotować duży słój (u mnie 5litrowy). Na przygotowanie tej ratafii zużyłam 1,75 l wódki oraz(...)wyglądało rok temu: 5.07. 300 g umytych i pokrojonych truskawek 250 g malin 250 g czerwonej porzeczki 2 szklanki wódki 350-400 g cukru 9.07 250 g wiśni bez pestek 250 g czereśni bez pestek 300 g brzoskwiń bez pestek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki wódki 14.07 100 g wiśni z pestkami 200 g morel bez pestek
Kuchnia domowa Ani