Teraz jest czas rabarbaru, postanowiłam więc ugotować wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i
To co kochamszklanka płynnego miodu 12-15 goździków 25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki przegotowanej wody Sposób wykonania : W iśnie opłucz, osusz, połowę wiśni wydryluj, resztę zostaw z pestkami. Wrzuć do słoja, zalej miodem, wymieszaj. Słój przykryj płótnem i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodaj goździki i pokrojone w paski suszone(...)nalew przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw trunek w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Nalewka ta ma ciekawy smak i aromat
Przepisy i porady kulinarnektóre ekspresowo można zrobić w kilka chwil Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować na najwyższych obrotach(...)ciastka moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane wiśnie i listki mięty Z okazji 3. urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool pragnę życzyć wielu miłych gości, wielkiej popularności, słonecznych dni, nowych pomysłów, jeszcze większej kreatywności i spełnienia marzeń
W królestwie smaków BeatyDzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to
Marder&Marder Manufacturepowstawały podczas pieczenia. W tym przepisie wykorzystaliśmy składniki i proporcje z dawnego domowego przepisu na ciasto, a waniliową otulinę na wierzchu zrobiliśmy wg własnego pomysłu. Wypiek doskonale się udał, wiśnie ładnie ściągnęły czekoladowe ciasto w dół, więc fale Dunaju były widoczne, a lekka waniliowa masa przykryła taflę ciasta jak mgła taflę wody. Składniki na fale Dunaju Ciasto: 6 jajek(...)łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki wody Dodatkowo: 500 g miękkich owoców (mogą być świeże, mrożone lub z nalewki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Margarynę rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Wlać roztopiony tłuszcz, wmieszać go na niskich obrotach
niecodziennikparyPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szpyrytusym i zapōmnijcie ło nich. Jak Wōm sie ło nich spōmni 13 – te połra tydni to już im dejcie- to ślyjcie 14 gorzołka do jaki flaszki 15 , a wiśnie po wiyrchu 16 posujcie 17 cukrym (tak na oko pó szklōnki). Jak puszczōm sok, to ślyjcie go do flaszki i zajś posujcie cukrym. I tak sie mogecie pobawić połra razy(...)kolor 9 opowiedzenia 10 wódki 11 Polacy 12 dużego słoika 13 przypomni 14 zlejcie 15 butelki 16 wierzchu 17 posypcie 18 karmić 19 kierownicą Artykuł Nalywka ze czornych jagōdkōw (Nalewka z czarnej porzeczki) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniSkładniki : 0,5 kg mocno dojrzałych wiśni 1 l dobrego czerwonego wina 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 0,25 l ( 1 szklanka ) spirytusu 70 % Sposób wykonania : W iśnie opłucz, osusz z nadmiaru wody, wrzuć do słoja, zalej winem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie na mocno nasłoneczniony parapet. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem(...)nasłoneczniony parapet na 3 tygodnie. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Nalewka jest gotowa do picia. S tosowanie naleweczki : Pijemy w przypadku problemów z żołądkiem po 1 małym kieliszku 2-3 razy dziennie. R ada : Aby otrzymać
Przepisy i porady kulinarnePolskie słowo czereśnia wywodzi się od oryginalnej łacińskiej nazwy tego owocu, który brzmi "xerasa". czereśnia nazywana jest również wiśnią ptasią, to gatunek rośliny należącej do rodziny różowatych. Obszarem występowania obejmuje Europę, Azję Zachodnią oraz kaukaz. Czereśnie uprawiali wysoko je sobie ceniąc starożytni Grecy i to już w IV wieku p.n.e. Rzymianie poznali je znacznie później, dzięki Lukullusowi, który wśród wielu(...)oraz nerki. Zalecane są również do spożywania przez osoby cierpiące na reumatyzm oraz cierpiące na choroby serca. Świeży sok jest bardzo dobrym lekiem na serce i naczynia krwionośne, zaś nalewka z czereśni znakomicie sprawdza się u osób, którzy maja kłopoty z żołądkiem. Z ogonków czereśni przygotowuje się herbatki, które sprawdzają się w walce z chorobami układu moczowego. Ponadto czereśnie oczyszczają
Ciastka - domowe słodkościZamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować mini torciki dla każdego. Prezentują się wspaniale. Są idealne na niedzielne popołudnie do kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2 szklanki
Salonik smakówPIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI(...)KOZIM SEREM I KIEŁKAMI SAŁATKA Z CZARNĄ RZEPĄ OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY BUŁECZKI Z DŻEMEM SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI ŚNIADANIOWE BUŁECZKI Z SEREM CHACZAPURI Z SEREM KOZIM NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY PAVLOVA Z SOSEM WIŚNIOWYM TIRAMISU GRILLOWANY FILET Z KASZĄ JAGLANĄ MUFFINKI KAKAOWE Z KREMEM GRILLOWANA CUKINIA W ZIOŁACH MARCHEWKA W MIODZIE Z SEZAMEM
harrisapodbiją podniebienia wszystkich. Poza tym, zawsze przy robieniu makowca pozostaje trochę masy, więc ja wykorzystuję ją do zrobienia pierogów. Jeśli lubisz eksperymentować, do nadzienia możesz dorzucić owoce wiśni. Jeśli chcecie zamrozić pierogi, to można mrozić je surowe, rozłożyć na desce i w całości zamrozić. Potem po kilka sztuk pierogów układamy w torebce i chowamy do zamrażarki. Mrozić możemy też ugotowane(...)wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : 15 dkg wydrylowanych dojrzałych wiśni 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 10 dkg suszonych moreli 3 suszone figi 3 suszone daktyle 3 orzechy laskowe bez łupin 8-10 goździków kawałeczek korzenia arcydzięgla 5 łyżek cukru ( może być trzcinowy ) 1 l spirytusu 70 % 10 ml rumu 1/3 l przegotowanej ostudzonej wody Sposób wykonania : W iśnie opłucz, osusz, wydryluj, zważ(...)czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, odciśnij owoce. Trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze smaku i aromatu. Warto poczekać. N alewka ta ma ciemnoczerwony kolor
Przepisy i porady kulinarne