mogecie sie rozkoszować tymi wiśniami. Same wiśnie, ze lodami, ze ciastkym… yno sie niy napiercie 15 Smacznego 1 różne 2 wyobrazić 3 zjeść 4 leniwy 5 chemii 6 na odwrót 7 wódki 8 dużej 9 dużego słoika 10 przypomni 11 zlejcie 12 butelki 13 wierzchu 14 posypcie 15 upijcie Artykuł Wiśniōwka (Nalewka wiśniowa wiśniówką czasem zwana) pochodzi z serwisu
Chop w kuchniwaniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną
Ostra na Słodkojajek (M) 150g mąki, najlepiej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę wiśniową i syrop: 1kg mrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza) 4 łyżki cukru pudru 4 śmietan(...)fixy 10 sztuk wiśni pół tabliczki gorzkiej czekolady Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś czas przemieszać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, najlepiej
Kuchenna Kontrrewolucyanalewka pachnie nimi tak bardzo, iż nie mogę się opanować przed nie dodaniem jej właśnie teraz. Być może już za późno na zrobienie tej nalewki dla Was, ale za rok kiedy tylko pierwsze wiśnie nabiorą ciemnoczerwonej barwy szybko przygotujcie wszystkie składniki i koniecznie zróbcie to cudo. A jeśli macie gdzieś na dnie zamrażarki woreczek wisienek to możecie zrobić ją już(...)dziś! Może i nie będzie gotowa na święta ale będziecie mogli się nią cieszyć jeszcze w karnawale. Składniki (na około litr nalewki po przefiltrowaniu): 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni* 300 ml wódki 200 ml przegotowanej wody 200 ml spirytusu 0,5 litra miodu akacjowego 50 ml Amaretto Wiśnie zalewamy alkoholem i wodą. Odstawiamy
Mango Papajawiaderku wiśni przyniesionych z sadu pomimo zrobienia nalewki i ciasta drożdżowego nadal nie było widać dna, dlatego sięgnęliśmy po wydanie “Kuchni polskiej”, gdzie znaleźliśmy przepis na konfiturę z wiśni . Jest to bardzo dobra alternatywa dla corocznie robionych dżemów z dodatkiem mieszanek żelujących, ponieważ w tej konfiturze są tylko naturalne składniki. Dzięki dwukrotnemu gotowaniu uzyskuje się bardzo ciemny kolor
niecodziennikparywykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. Krem dzielimy na dwie części. dodatkowo: dżem wiśniowy wiśnie z kompotu lub syropu lub nalewki bez pestek ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego wykonanie tortu: Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy
Domowy Smak Jedzenianalewka z truskawek i nalewka z zielonych orzechów włoskich. Każda z nalewek jest przez nas przetestowana, wypróbowana i smaczna. Ale polecamy własne eksperymenty - warto dodać do nalewki jakiś inny owoc lub listek (wiśni, śliwy, porzeczki...), kawałek kory (cynamonu, dębu) czy jeszcze inne aromatyczne dodatki (goździki, laska wanilii, skórka pomarańczowa). Zamiast cukru możemy dodać miodu. Nalewka zyska wtedy zupełnie nowy smak
dobra gospodyni dom wesołym czyniPyszna, słodziutka nalewka z aronii. Można ją pić i pić... Idealna na babskie pogaduchy ale nie tylko:) Pierwszy raz piłam ją na imprezie u chłopaka mojej siostry, tak nam posmakowała (mnie i mojemu narzeczonemu), że postanowiliśmy zrobić ją sami. A oto efekty naszej wspólnej pracy. Polecam bardzo;) Składniki: 0.75 kg aronii około 15 liści z wiśni 1 kg cukru
Krakowskie smaki Aniłyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej 8 jaj 1 cukier waniliowy Bita śmietana: 600 g śmietanki 36% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru wydrylowane wiśnie z kompotu lub z nalewki Sposób wykonania: Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy. Po wystudzeniu(...)wyrośnięty wierzch i kruszymy go. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na dolny blat wykładamy wiśnie i przykrywamy je 2/3 ilości bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy drugą część ciasta, którą smarujemy resztą śmietany. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem
Qchnia po prostuczubate łyżki kakao 2 łyżki miękkiego smalcu opakowanie cukru waniliowego Na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem(...)stopni c przez około 30-35 minut. Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy. Na ciasto wykładamy równa warstwę wiśni. Krem: Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mnie mleka a do niego miąższ z jednej laski wanilii i masło. Gotowy budyń wykładamy na wiśnie. Wygładzamy i posypujemy płatkami migdałów
Pyry na Gazksiążka dla początkujących przetwarzaczy, Ci bardziej zaawansowani znajdą tutaj ponad 100 przepisów na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Są też przetwory warzywne: solonki, sosy i przeciery octy oraz kiszonki jednym słowem całe mnóstwo inspiracji, by zamknąć lato w słoiczkach i cieszyć się jego smakiem w długie listopadowe wieczory(...)winogron z miętą, marmolada brzoskwiniowa z syropem klonowym i whisky albo marynowana cebula z cytryną i ostrą papryką. Miłośnicy alkoholi także znajdą coś dla siebie chociażby wiśnie w karmelowym burbonie, czy nalewkę lawendową. Ja osobiście zastanawiam się nad zrobieniem ratafii, a co to takiego to już sprawdźcie w książce. Naprawdę jest w czym wybierać, autorka podpowiada również jak przygotować dżemy
Cynamonowe szczęścieserka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy(...)się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu
VioletoweKucharzeniePost Nalewka z aronii (Aroniówka) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Olej, wodę, pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając(...)miksera zmiksować na gładko ale nie na całkiem sztywno, dodać galaretkę agrestową i ubijamy do momentu aż zrobi się jednolity krem. Poncz: Schłodzony napar z herbaty łączymy z nalewką. Mieszamy. Złożenie: Pierwszy dolny blat ciasta, nasączamy ponczem, smarujemy cienko konfiturą malinową, może być też wiśniowa lub porzeczkowa, smarujemy cześcią kremu, przykrywamy drugim blatem i znów czynność powtarzamy
Wanilia i Kardamonzeszłym roku zainspirowana bujną lawendą na ogrodzie postanowiłam wypróbować ją w wiśniówce. To był strzał w 10-tkę :) Aromat lawendy w tyle dodaje nalewce "tego czegoś"... jeśli oczywiście lubimy lawendę... lubimy prawda? :) SKŁADNIKI: 2kg wiśni około 30 wiśni z pestkami 800g cukru 1 l wódki 1 l spirytusu około 10 świeżych kwiatków lawendy PRZYGOTOWANIE: Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 30 sztuk
Pyry na Gaz