Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakują znakomicie! Doskonałe na niedzielne popołudnie przy kawie lub herbacie, a może kieliszku malinowej nalewki. Kto wie?! Dodatek malin bardzo fajnie komponuje się z puszystą i mokrą zarazem babeczką. Wierzch możemy posypać cukrem białym przed pieczeniem, lub cukrem pudrem po upieczeniu. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Życie zaczyna się w kuchniowocówki ) . Przez ten czas należy sprawdzać powstający sok czy nie doszło do fermentacji ( nie fermentujemy soku ). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać do nalewki ) Przez kilka minut delikatnie gotujemy i następnie przelewamy do wygotowanych słoików/ butelek ( do słoików można też nalać ¼ wody wstawić do mikrofalówki i włączyć na 4 minuty, osiągniemy
Smaki Ewyjego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki , jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych . Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza na temat domowych porządków. Począwszy od prania drobiazgów, przygotowania pachnidła
KUCHARNIAprzez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po wyjęciu z pieca studzę. Gdy już był wystudzony, delikatnie pokroiłam na 3 plastry. Nadzienie: - słoiczek dżemu wiśniowego - wódka - nalewka z czarnego bzu - mrożone maliny (wcześniej rozmrozić) - tarta gorzka czekolada Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - śmietanka fix Aby dobrze ubić bitą śmietanę, należy przelać śmietankę do garnka(...)chwili dodałam cukier, a pod koniec ubijania śmietankę fix. Spód ciasta nasączyłam wódką i nalewką z czarnego bzu, dodać ilość wg upodobań ;) Następnie posmarowałam dżemem wiśniowym i częścią bitej śmietany. Wyłożyłam środkowy krążek i czynność powtórzyłam. Ja w tym miejscu dodałam również mrożonych malin, które wcześniej rozmroziłam. Dodałam kolejny krążek, posmarowałam bitą śmietaną i przyozdobiłam gorzką czekoladą. Świeże owoce nadawałyby
Receptura smakuwyrzucać. Mogłam przełożyć je do słoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja pierwsza nalewka :) Jeśli nie będziecie wiedzieć co zrobić z przecierem pozostałym po produkcji soku możecie wykorzystać wcześniej opisane(...)przeze mnie opcję, lub przygotować także tę nalewkę. NALEWKA MALINOWA (Z PRZECIERU POZOSTAŁEGO PO PRODUKCJI SYROPU) przepis autorski // ok. 1,2l nalewki ~przecier malinowy pozostały po produkcji syropu malinowego ~2-3 garście świeżych malin ~2-3 łyżki cukru ~700ml wódki/spirytusu/pół na pół (ja użyłam wódki) Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy
chili & sugar1 kg malin ½ l spirytusu 1 kg cukru ½ l wody Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach odciskamy maliny przez
Darcia w kuchniNalewki mają już swoją tradycję, robione od kilku lat i zawsze smakują rewelacyjnie.Mają swoją moc i co najważniejsze działanie zdrowotne.NALEWKA PORZECZKOWA-50 dkg dojrzałej czarnej porzeczki-0,5 l spirytusu-0,25 l wódki czystej-40 dkg cukru Porzeczki wsypujemy do słoja i zalewamy wódką i spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni(...)słojem. Uzyskany syrop z owoców mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem. Przelewamy do butelek i po kilku tygodniach możemy przystąpić do degustacji.NALEWKA MALINOWA-1 litr dojrzałych malin-0,75 kg cukru-0,25 l spirytusu-1 litr czystej wódki Maliny wsypać do słoja, zasypać cukrem. Następnego dnia wlać wódkę i odstawić słój
Maminek kulinarnycierpliwości :) Bo gotowa do spożycia jest praktycznie ... po kilku miesiącach od nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki. Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy(...)rozlać do butelek. Każdorazowo otrzymamy nalewkę o innym smaku, bo nie sposób "wyprodukować" ratafię, która zawsze będzie smakowała tak samo ... i to chyba jej urok :))) Nalewka po 3 tygodniach od nastawienia. Zawiera: truskawki, maliny, borówki i czereśnie
Walijskie Pichceniekuchni stoją teraz jeszcze inne słoje a w nich kwiaty lipowe. Część na przepyszną nalewkę lipową , część na syrop lipowy. Trochę wykorzystam ich też do nalewki malinowej , ale to dopiero kiedy malin na rynku będzie więcej i po niższej cenie. Wkrótce pojawią się też inne, letnie owoce więc mam zamiar nastawić jeszcze więcej domowych nalewek. A Wy robicie jakieś domowe
Smaczna Pyzaczekolady ( u mnie z dodatkiem pieprzu i cytryny, o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%) 1 jajo szczypta soli łyżeczka cukru pudru łyżka wody łyżka nalewki aroniowej, borówkowej lub malinowej 400 gram malin 150 gram borówek cukier puder/ mięta do ozdoby Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę wody i nalewki. Jeśli nie mamy czekolady z dodatkiem pieprzu(...)lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie blenderujemy malinki na mus (zostawiamy kilka do ozdoby). Nakładamy mus malinowy na mus czekoladowy, posypujemy obficie borówkami i układamy kilka malin do ozdoby. Wystarczy przed podaniem udekorować nasz deser cukrem pudrem i listkiem mięty. Smacznego
Mango Papajapełni, w związku z tym dziś przepis na pyszne ciasto z malinami-malinowy król-tak je nazwałam :-) Będąc ostatnio z mamą na targu kupiłyśmy 1 kg malin, część z nich poszło na nalewkę malinową, która "się robi", a część wykorzystałam do ciasta. Ciasto jest bardzo pyszne, bardzo polecam Wam wypróbowanie go. Składa się z kilku warstw: kakaowego biszkopta,malin, masy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutego co oferuje nam lato. Do tego maliny dostarczają cały szereg wartości odżywczych do naszego organizmu:) Nasze babcie nieustannie przy przeziębieniach dolewały nam soku z malin do herbaty, smakosze alkoholi robią z nich nalewki, są pyszne nawet przetworzone jako konfitury w ciastach, naleśnikach, czy innych deserach. Maliny mogą zastąpić również słodycze, warto zaznaczyć, że mają niewiele kalorii. Są doskonałym
Kuchnia Pełna Pasjigromadzili zapasy jedzenia, przygotowywali przetwory, nalewki, kisili warzywa, uprawiali ogródki warzywne i nie byli nazywani preppersami. W naszym słowniku pojawia się wiele określeń, np. medycyna ludowa, zapasy na zimę. Babcia zawsze miała w piwniczce ziemniaki, kiszone ogórki, czy własnoręcznie robione nalewki, na wszystkie dolegliwości i trzeba przyznać, że działały. Nalewka z orzecha, mięty czy malin, pomagały na niestrawność, przeziębienie
ProstePesto.plNiestety zdjęcie nie oddaje pięknego koloru nalewki :( Składniki : 1 kg zdrowych dojrzałych malin 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego skórka z 1 małej cytryny 1 l czystej wódki 40 % 200 ml wody Sposób wykonania : M aliny wsyp do czystego dużego słoja. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki ( albedo ), skórkę wrzuć(...)drewnianą łyżką lub pałką. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, wlej wodę , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2- 3 tygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie nalewka będzie się klarować, nie wstrząsaj słojem. Najlepiej jest klarować nalewkę w słoju z kranikiem. Następnie klarowną nalewkę zlewamy, osad przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną lub lniane płótno. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie
Przepisy i porady kulinarneprzymrozków...oby jak najdłużej były...wtedy będziemy też jak najdłużej cieszyć się ich smakiem...w słoiczki też coś zrobię..dżem, soczek i może jakąś nalewkę...zobaczymy..Na początek zrobiłam drożdżówkę z malinami i kruszonką...oczywiście można dać inne owoce.. 3,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki cukru 7 g suchych drożdży 1 szkl
Moje domowe kucharzenieSezon na maliny jeszcze trwa, pomimo tegorocznych upałów. Dlatego też pojawia się nalewka malinowa. Jest delikatna w smaku, o przecudnym kolorze. Bardzo nam posmakowała już w kilka dni po zlaniu. Teoretycznie można ją pić od razu, ale polecam jednak odczekać. Przepis pochodzi bloga 2drink.pl . Składniki (robiłam z podwójnej porcji): 1/2 kg malin(...)wsypać cukier i gotować aż się całkowicie rozpuści. Odstawić syrop do całkowitego przestygnięcia. W międzyczasie maliny odcedzić przez gazę. Delikatnie odcisnąć tak, aby uzyskać jak najwięcej soku. Do przecedzonego alkoholu wlać zimny syrop i wymieszać. Gotową nalewkę przelać do butelek. Można ją pić od razu, ale warto poczekać
Sto kolorów kuchni