przygotowania kolejnej nalewki w mojej "wytwórni" użyłam wrześniowych malin, tym lepszych, bo samodzielnie zerwanych w ogródku wujka :) Składniki: 2 kg malin 1,5 kg cukru 5 pełnych łyżek miodu 1,5 litra wódki czas Wykonanie: Maliny przekładamy do minimum 5 litrowego słoja. U mnie zbłąkało się kilka jeżyn, dodałam je jako urozmaicenie :) Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód i odstawiamy słój(...)wydają mi się być nadal atrakcyjnym produktem do obróbki, dlatego również tym razem (podobnie jak to było przy okazji śliwek z nalewki śliwkowej, które wykorzystałam do wypieku muffinków - Muffiny dyniowe) wykorzystałam je do wykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl
Taste Of My Daykupiłam mrożone maliny. Było to przed sezonem, na świeże było zdecydowanie za wcześnie. W planach miałam ciasto z malinami, jednak po wysypaniu owoców z torebki mina mi zrzedła. Maliny były delikatnie mówiąc w stanie opłakanym - pokruszone dość drobno, jakby ktoś je celowo rozbił. Na szczęście nie wyglądało na to, że owoce rozmroziły się i zamrożono je ponownie. Na zaplanowane(...)czasie owoce odcedziłam, nalewkę dosłodziłam i zaczęłam myśleć co zrobić z tymi drobnymi malinkami, bo przecież szkoda wyrzucić. Postanowiłam zatem przygotować szybki deser - oczywiście tylko dla dorosłych :)Składniki:pół litra mleka,1/3 średniej laski wanilii, 2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3-4 łyżki cukru,2 łyżki masła,po 1 łyżce malin (lub innych owoców
Codzienna kuchnia niecodziennadużego słoika (około 2-3 litry). Wodę z cukrem gotujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Takim zimnym syropem zalewamy maliny, następnie dodajemy spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.Po upływie 2 tygodni przefiltrowujemy nalewkę przez gazę, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc.Po miesiącu nalewka jest gotowa do degustacji
Czerwona Porzeczkapokruszone. Po chwili namysłu postanowiłam użyć ich do przygotowania nalewki.Składniki:400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych),3/4 szklanki cukru,400 ml wódki.Maliny przełożyć do słoika. Zasypać cukrem i przemieszać delikatnie. Odstawić w chłodne miejsce na około dwa dni. W międzyczasie można delikatnie potrząsać słoikiem, żeby(...)wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety nie zdążyła - była zbyt aromatyczna i smaczna, żebym pozostawiła ją w świętym spokoju ;)te kilka malin widocznych na zdjęciach, to pierwsze maliny z mojego własnego, posadzonego w lipcu krzaczka, a zebrane
Codzienna kuchnia niecodziennaOpis Nalewka z malin: Nalewka z malin czyli domowej roboty malinówka. Jest to świetny i całkowicie naturalny lek na przeziębienia (ale tylko dla dorosłych). Malinówka to bardzo stary i niezawodny przepis na domową nalewkę malinową, która zawsze wychodzi. Jest idealnie klarowna i tylko z kilku składników. Nalewki wykonywane były już w starożytności. W Polsce szczególnie szlachta polubiła ten sposób przyrządzania(...)prawidłowym i dokładnym przefiltrowaniu Twoja nalewka malinowa będzie idealnie klarowna. Możesz ją przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Najlepsza malinówka będzie po minimum 6 miesiącach leżakowania. Artykuł Nalewka z malin pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewyrobów wymieniają w nazwie czy na etykiecie (w sposób dopuszczalny prawem) produkty obecne w składzie, ale często w śladowej ilości. Żeby nie było wątpliwości, w naszej nalewce z porzeczek faktycznie znalazły się 3 maliny i jak widać na załączonym obrazku wypuszczamy je na pierwszy plan :) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 3 maliny, 0,5 l spirytusu, 1-1,5 szklanki
Delicious TitbitsNalewka z malin to według mnie jedna z najsmaczniejszych polskich nalewek. Maliny oddają do alkoholu cały swój aromat i kolor, dzięki czemu malinówka nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie oraz smakuje. Jej wykonanie wymaga nieco cierpliwości – po zrobieniu powinna odstać przynajmniej pół roku, aby zyskała odpowiedni smak. Nalewka jaką robiłam w tym roku zawiera dodatek miodu(...)rumu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie bardziej aromatyczna, ale także doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Nalewka z malin: 1,5 kg dorodnych, nie uszkodzonych malin 750 ml spirytusu (96%) 500 ml wódki (40%) 125 ml dobrej jakości rumu – jasnego lub ciemnego (40%) 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Maliny
Poezja smakuNalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Malinówka – nalewka z malin to specjalność mojej Mamy, a przepis przywołuję z jej zapisków. Nalewka pachnie latem i przyjemnie rozgrzewa. Polecam ten przepis zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej malin pojawia się na straganach i w naszych ogrodach. Składniki: 1 kg malin 1 kg cukru 3 szkl. spirytusu 1 szkl. wody przegotowanej Wykonanie: Do 3 litrowego słoika wsypać(...)maliny, zasypać cukrem, zalać wodą wymieszaną z alkoholem i szczelnie Czytaj dalej... Artykuł Malinówka – nalewka z malin pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuswoim właściwością. Nalewka malinowa działa napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwkaszlowe. Na przygotowanie tej nalewki zdecydowałam się po przeczytaniu książki Katarzyny Bereniki Miszczuk "Szeptucha", bo tytułowa Szeptucha często przepisywała nalewkę malinową na przeziębienie. Przy okazji polecam Wam książkę, bo jest warta przeczytania ;-) Jeżeli nie macie możliwości nazbierania lub kupienia jeżyn, to można je zastąpić malinami. Do przygotowania nalewki(...)tygodniach: Nalewkę przecedzić przez sitko lub durszlak dobrze odciskając alkohol z owoców. Następnie rozlać nalewkę do butelek (najlepiej przez gazę). Każdą butelkę opisać datą i numerem odlewu (np. pierwsza butelka będzie I odlewem). Nalewkę można pić od razu, ale najlepiej zostawić ją w piwniczce na co najmniej miesiąc do wyklarowania. Uwagi: Moją nalewkę przygotowywałam z mrożonych malin i nazbieranych
Passions hobbies lifeJedna z moich ulubionych nalewek. Maliny mają właściwości rozgrzewające i świetnie przeciwdziałają przeziębieniom. 2 kg malin 1 kg cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l wódki 40% Maliny wrzucamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni by puściły sok. Następnie dodajemy wódkę i spirytus - odstawiamy na 6 tygodni. Wstrząsamy słojem od czasu do czasu
Kolorowa kuchnia Elkiżółtka, cukier waniliowy, 6 łyżek drobnego cukru do wypieków, 250g malin, budyń waniliowy, 500ml mleka, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 100ml nalewki z malin, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki dżemu z malin, lukier plastyczny 400 ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń i mąkę. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować(...)Masło i margarynę utrzeć na biały puch. Stopniowo dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać 3 łyżki nalewki z malin. Pierwszy blat ciasta nasączyć resztą nalewki zmieszaną z wodą. Posmarować łyżeczką dżemu. Wyłożyć trochę kremu, ułożyć połowę malin, ponownie rozsmarować trochę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć, rozsmarować resztę dżemu
Z miłości do słodkościNalewka jest aromatyczna i bardzo delikatna. Doskonale nada się do ciasta i kawy z kumpelą ale i panowie sobie zachwalają tą nalewkę. Miałam maliny i jeżyny świeże ale doskonale nadają się również do nalewki mrożone. Nalewkę robiłam we wrześniu a dopiero teraz przecedziłam i dojrzewa. Już teraz jest dobra a po dojrzeniu będzie doskonała. Nalewka "Owoce lasu". ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanierzecz. Tak właśnie było z żurawiną i malinami. Zalegały nam gdzieś w czeluściach zamrażarki. Postanowiliśmy więc coś z nimi zrobić. Samej żurawiny było raczej za mało na porządną porcję nalewki. Malin tym bardziej, bo dwa razy mniej było. Ale stwierdziliśmy, że jedno z drugim może się idealnie skomponować. Wymyśliliśmy więc przepis na tę nalewkę. Zanim przejdziecie(...)dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 0,5 kg żurawiny 0,25 kg malin 0,5 l spirytusu 95% 315 ml wody syrop cukrowy: 400 g cukru 200 ml wody Podobno żeby żurawina nie była cierpka to przed użyciem chowa się ją na dobę do zamrażalnika. Nasza akurat była mrożona
Marder&Marder Manufacture