Sernikobrownie z malinami Jak sami wiecie malin było u mnie tego lata pod dostatkiem, a teraz mam pod dostatkiem malin prawie w każdej postaci Dżemy, soki, nalewki no i oczywiście maliny mrożone. A to wszystko zasługa teścia Ale mam nadzieję, że następne lato będzie należało już do mnie w tej kwestii. A dzisiaj mam dla was przepyszne ciasto do którego
Relaxtimepudrem z sosem malinowy. składniki na sos malinowy: 200 g świeżych malin lub mrożonych 50 g cukru opcjonalnie w wersji dla dorosłych: 50 ml czerwonego wytrawnego wina lub nalewki malinowej wykonanie: Maliny wraz z cukrem (opcjonalnie alkohol) przekładamy do rondelka i gotujemy, aż powstanie sos. (inspiracja przepisu z kuchni Lidla) Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaWilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady(...)godzin do lodówki lub na całą noc. Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami. Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć połową ponczu z nalewki wymieszanej z wodą, wyłożyć ¾ kremu, przykryć drugim blatem znów nasączyć i rozsmarować resztę kremu. Wylać tężejącą galaretkę z malinami. Włożyć do lodówki na kilka godzin
Wanilia i Kardamonmnie teraz sezon na malinki. W tym roku nie jest ich za wiele, ale zrobiłam kilkanaście słoiczków soczku, konfitur, jedną porcję nalewki i tartę z białą czekoladą, bez której nie wybrażam sobie sezonu malinowego :). Tarta z malinami i białą czekoladą Spód 250 g mąki 150 g zimnego masła 2 łyżki ciemnego cukru ( dałam zwykły ) 2-3 łyżki zimnej wody(...)mąki wymieszanej z płatkami błyskawicznymi w proporcji pół na pół 100 g cukru Wszystkie składniki połączyć ze sobą i pokruszyć na wierzch tarty. Upiec na złoty kolor. Nalewka malinowa 1 kg malin 0.75 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Potrzebny będzie jeszcze słoik conajmniej 3 litrowy. Maliny wsypujemy do słoika, zasypujemy cukrem, zalewamy wódką i spirytusem
Pieguskowa Kuchniaszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao Krem hibiskusowy: 650 ml śmietanki 30% 50 gram suszonych kwiatów hibiskusa 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 500 gram malin (15-20 najładniejszych odkładamy do dekoracji) 2 łyżki nalewki malinowej lub wody 20 różowych bez, ja użyłam tych puder hibiskusowy: 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa+ 1 łyżka cukru pudru Biszkopt kakaowy Białka ubijamy na sztywną(...)kilka godzin lub całą noc w lodówce. Do hibiskusowej śmietanki dodaję pozostałą część oraz cukier puder i całość miksuję kilka minut do uzyskania gęstego kremu. Malinowy mus Maliny gotuję z dodatkiem nalewki malinowej przez kilka minut do momentu aż uzyskam konsystencję musu a znaczna ilość wody odparuje. Mus powinien być gęsty. Studzę. Bezy kruszę na mniejsze części Puder hibiskusowy
Mango Papajaszklanka cukru pudru (może być też drobny cukier) pół cytryny (wyciśnięty sok) łyżeczka nalewki ( u mnie wiśniowa, propozycja opcjonalna) 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Cukier, maliny, jogurt, sok z cytryny oraz nalewkę umieszczamy w dużej misce. Dokładnie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Warto pamiętać o tym, żeby spróbować maliny i ewentualnie dosypać odrobinę więcej cukru do smaku. Masę
ChilliJemylicznymi eksperymentami. Nie zawsze kończą się one powodzeniem, ale na bloga trafiają tylko te sprawdzone przepisy. Niedawno ukazał się przepis jak zrobić sok z malin: http://kuchniawedwoje.pl/sok-z-malin-z-sokownika/ Rok temu proponowałem wykorzystać maliny do zrobienia nalewki: http://kuchniawedwoje.pl/malinowka/ A dzisiaj pokażę Wam jak zrobić z nich dżem malinowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: słoik 0,3 l Składniki
KuchniaWeDwoje.plbloga trafiają tylko te sprawdzone przepisy. Niedawno ukazał się przepis jak zrobić sok z malin: http://kuchniawedwoje.pl/sok-z-malin-z-sokownika/ Rok temu proponowałem wykorzystać maliny do zrobienia nalewki: http://kuchniawedwoje.pl/malinowka/ A dzisiaj pokażę Wam jak zrobić z nich dżem malinowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: słoik 0,3 l Składniki
KuchniaWeDwoje.plmalin 0,5 l spirytusu (95%) 0,5 l dowolnej wódki czystej (40%) 500 g cukru Potrzebny nam jeszcze będzie słoik o pojemności około 2,5 l albo dwa mniejsze Wykonanie: Maliny wsypałam do słoja. Spirytus wymieszałam z wódką i tą mieszanką zalałam owoce.. Słoik zamknęłam i odstawiłam na tydzień w ciepłe, ciemne miejsce. Codziennie potrząsałam słoikiem, żeby maliny(...)zlałam do osobnego słoika. Odstawiłam. Natomiast maliny zasypałam cukrem (500 g), energicznie potrząsnęłam słojem i ponownie odstawiłam w ciepłe miejsce. Przez dwa dni potrząsnęłam słojem. Tyle potrzeba było czasu aby cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie syrop zlałam, maliny odcisnęłam przez bawełnianą ściereczkę. Syrop i wyciśnięty z malin sok wymieszałam i przefiltrowałam przez podwójnie złożoną
Kuchnia u Krysikolor i jest pyszna. I to wszystko co mam do powiedzenia bo co tu dużo gadać, trzeba spróbować i tyle. Jest jak letnie marzenie, cudowna po prostu. Nalewka malinowa jest najlepsza na malinach leśnych, ale tych niestety nie miałam. Zrobiłam ją z malin ogrodowych, dużych, dojrzałych, takich które mam problem donieść do domu bo zawsze podjadam. Tym razem po prostu
Smaczna Pyzaświeżych malin 2-3 łyżki cukru 2-3 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie
Kuchnia Beatyświątecznego ciasta. Nie jest to alkohol, którego można sporo wypić,a le na pewno można się nim delektować. Wielbicielom domowych alkoholi polecam również likier kajmakowy lub nalewkę z mrożonych malin
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na
Salonik smakówdala od spalin owocami: malinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o innych dobrach nie wspomnę :) Wszystko niczym mrówki pracowite spożytkowaliśmy przetwarzając na dżemy, konfitury i soki. Z malin zrobiliśmy też nalewkę, a jabłka, o których ostatnio politycznie głośno postanowiliśmy wykorzystać nieklasycznie... Z pysznymi antonówkami postanowiliśmy przyrządzić jakieś dobre mięsiwo na niedzielny obiad. Paradoksalnie okazało się, że antonówka jest odmianą, która
Delicious Titbits