żurawiny. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze. Następnie zawartość przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Przed podaniem drinka przystrajamy świeżą maliną oraz listkami świeżej mięty. Drinka podajemy ze słomką. Artykuł Eclipse pochodzi z serwisu Przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty - Drinkologia.pl
Drinkologiasałatki myjemy, odsączamy wrzucamy do miski, jeśli trzeba kroimy. Podajemy z sosem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-rukoli-malin/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuszklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Składniki polewy: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej – 50 g 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (używam gorzką min. 70% kakao z karmelem lub malinami) – 50 g 5 łyżek mleka Przygotowanie prostego ciasta kakaowego: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Foremkę keksową(...)szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą : w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać
Moja Delicjacukru trzcinowego 1 szklanka maki pszennej Dodatkowo: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g malin 50 g jagód Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą. Smażymy na rozgrzanej patelni nalewając po jednej nalewce. W garnku podgrzewamy owoce (muszą puścić sok). Odcedzamy przez sitko. W drugim garnku do wrzenia doprowadzamy mleko z cukrem
VioletoweKucharzenieW mojej lodówce zawsze mam ciasto francuskie. To właśnie z niego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto
Salonik smakównalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć(...)kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin'; document.write
moj przepis nakremówki (30% lub 36%)100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej300 g malin4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy(...)żelatyna będzie letnia (nie może być zimna). Do większej części kremu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i połowę żelatyny. Następnie do mniejszej części kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i pozostałą część żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około
Serce zamknięte w formie pysznościJak dla mnie to najlepsze połączenie: maślanka, kremowy delikatny banan i truskawki lub maliny – świeże w sezonie, poza nim mrożone dostępne cały rok. Pożywnie, domowo
Zasmakuj Kuchniłaskawe, więc cieszę się z każdego ciepłego dnia. W ostatni weekend pojechaliśmy na farmę i zbieraliśmy porzeczki, maliny i…… truskawki :)! A to przecież już początek sierpnia! Zrobiłam trochę dżemów, ale część tych skarbów przeznaczyliśmy na pierwsze nasze eksperymenty z nalewkami…. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.. i czy da się to wypić ;)? Oczywiście takie wysokie temperatury sprawiają
UgotujmyTo.plczekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej200 g malin200 g borówek4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na(...)żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy), pozostawiamy do momentu, aż żelatyna będzie letnia (nie może być zimna).Do miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i połowę żelatyny. Do drugiej miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru i resztę żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część
Serce zamknięte w formie pysznościowocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem). Składniki Na każde 0,5 l "spirytusu"( o mocy 70%) 300 ml wódki 150 szt liści wiśni 100 szt liści jeżyn(ewentualnie malin) 1 kg owoców aronii 600 ml wody 0,4 kg cukru(...)owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem. Trzymamy w szczelnym pojemniku, przez najmniej trzy, a najdłużej, cztery tygodnie. O ile w przy wyrobie innych nalewek, można czas trzymania nastawu, traktować dość orientacyjnie, to w przypadku aronii wskazana jest skrupulatność. Nastaw trzymany krócej, nie do końca wchłonie całą dobroć zawartą w owocach, ale trzymany za długo
Miód i pieprzczekolada i szynką dojrzewającą Figi zapiekane z gorgonzolą figi zapiekane z karmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura z fig z orzechami włoskimi – idealna do serów i wędlin odwrócona tarta z figami nalewka na świeżych figach pakieciki z indyka z figami piersi gęsi z figami przepiórki z figami pudding z figami
królestwo garówczarnego bzu wykorzystać możemy kwiaty, robiąc z nich delikatny syrop z kwiatów czarnego bzu lub też nalewkę z kwiatów bzu . Wykorzystać możemy też jego czarne owoce, tworząc prosty i zdrowy syrop. Rok temu robiłam syrop z owoców czarnego bzu z dodatkiem malin , w tym roku był to sam bez i przepis nieco zmodyfikowałam. Zapraszam do wykonania! ;-) SKŁADNIKI
Wielopokoleniowo