lata, lecz książka zawiera także przepisy na trunki, które można spożywać już w kilka dni po ich nastawieniu. Większość przepisów w książce to nalewki smakowe jedno lub dwu składnikowe. To powoduje, że bez problemu wykona je w domu każdy z was. Są jednak także takie, które będą wymagały od nas większego zaangażowania w pozyskiwanie składników jak na przykład Kordiał(...)dziewięciu ziół i przypraw. Odwdzięczy się nam jednak niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Co ważne i warto o tym wspomnieć przy wielu przepisach znajdziemy także informacje, jakie działanie ma dana nalewka. Warto wspomnieć o takich, które przydadzą się nam na co dzień. Aronia dla przykładu obniża ciśnienie krwi i oczyszcza organizm z toksyn, Bazylia pobudza apetyt, przyspiesza trawienie i łagodzi dolegliwości
Mr. Tastenadają się do jedzenia na surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze
SzczyptaSmaQzaledwie dwa składniki, dzięki którym przygotujecie ciekawą i intensywnie zieloną nalewkę. A jeśli wolicie bardziej tradycyjne smaki to TU znajdziecie przepis na nalewkę ze świeżej mięty. Składniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia) Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu i rozbić cukierki tłuczkiem), przesypać do słoika i zalać wódką
Pasja Smakuzresztą jak cukierki. Tylko z alkoholową nutą. Tę nalewkę przygotowałem specjalnie na prośbę Madzi. Ona lubi raczej słabsze napitki więc i ta nalewka do mocnych nie należy. Tak po prostu żeby sobie powoli sączyć na imprezie bez zbytniego zmęczenia się. Przyszło mi też do głowy, że zarówno ze względu na kolor, jak i na słodko-orzeźwiający smak ta nalewka mogłaby
Marder&Marder Manufacturetamtym roku pierwszy raz zrobiłam nalewkę z czarnych porzeczek. To jedna z moich ulubionych, oprócz jagodowej z lawendą. Przygotowałam ją bez żadnych dodatków w postaci laski wanilii, cynamonu itp, stwierdziłam, że i tak jest bardzo aromatyczna. Teraz z porzeczek zrobiłam znowu nalewkę tym razem z większej ilości owoców i sok. Taka nalewka jest idealna na umilenie sobie jesiennych i zimowych
Zakątek rozkoszy kulinarnychRozglądając się po okolicy podczas spaceru zauważyłam, że bez zaczyna przekwitać. A to oznacza, że trzeba się pospieszyć z narwaniem kwiatów na nalewkę, lemoniadę albo do dżemu truskawkowego. Co innego miałam dziś opublikować, ale skoro to już ostatni dzwonek, to podzielę się przepisem na orzeźwiającą lemoniadę z bzu. Niektórzy uważają, że jest "perfumowana", gdyż aromat kwiatów tu wysuwa się
Obiad gotowytestowania i częstowania pakiet wódki Gorzkiej Żołądkowej z figą. W oryginalnym wydaniu to słodka, lekka wódka. W wydaniu z figą bardziej przypomina domową ziołową, słodką nalewkę. Smak jest niebanalny a sam napitek świetnie "wchodzi". Bez dwóch zdań ta wódka zostanie z nami na dłużej. Ciekawostką jest bardzo dobre połączenie tego alkoholu z pomarańczą. Proponowany sposób podania polega na posypaniu plasterka
Państwo Wojtczuk gotująRatafia to rodzaj słodkiej nalewki z owoców, które nawiną nam się pod rękę lub owoców, które sukcesywnie zbieramy w sadach. To jeden z tych alkoholi, które
Weekendy w domu i ogrodzieminut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :) Składniki: owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g), 400 g gęstego jogurtu. Przygotowanie bez maszynki do lodów: Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny. Co 30 minut wyjąć i dokładnie przemieszać łyżką lub zmiksować blenderem
SzczyptaSmaQpodaję kawę z łyżeczkami czekoladowymi ,bo rok temu znalazłem pod choinką takie silikonowe foremki.Pralinki robię z nadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi.Dzisiaj prezentuję pralinki z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką.200g czekolady gorzkiej
Kulinarny karnet Christopherafiltr na słoiku przy pomocy gumki. Dla lepszego efektu filtr wykładam jednym listkiem papierowego ręcznika. Optymalnie by było żeby ręcznik był bez nadruków. Istnieje ryzyko, że przy kontakcie z alkoholem taka farba może nie zostać obojętna. Po przefiltrowaniu nalewkę butelkujemy i zostawiamy na 1 miesiąc. DEGUSTACJA: Po miesiącu okazało się, że chyba niezbyt starannie przefiltrowałem nalewkę. Jakieś farfocle w niej(...)obiedzie, dla zdrowotności. Ale po drugim filtrowaniu stała się ciekawa rzecz: nalewka straciła trochę swojego żółtego koloru i zupełnie zmienił się jej smak. Miałem wrażenie, że nieco spadła moc i zdecydowanie zatraciła swój przesadnie słodki charakter. Nagle cukru zrobiło się dokładnie tyle ile trzeba i bez problemu można ją pić na jakichś nasiadówkach. Więc jeśli uznacie, że jest za słodka
Marder&Marder ManufactureSyrop z kwiatów czarnego bzu to nie tylko rarytas kulinarny, ale i lek na całe zło tego świata. Bo w razie przeziębienia możecie się nim z
Marder&Marder Manufactureprzyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Pomarańcze i cytrynę najlepiej sparzyć gorąca wodą i wyszorować. Do dużego słoja dajemy obraną skórkę z pomarańczy bez białej części, która ma gorzki smak i może zepsuć cały smak nalewki. Dodajemy również resztę miękkiej części pomarańczy rozdrobioną na kawałki, polecam je zgnieść w dłoniach, tak samo postępujemy z cytryną. Do powstałego soku dodajemy resztę
Apetyczna babeczkasłodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową, zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki, ale bez dodatku cukru i mocno orzeźwiający. trochę podkręciłam jej smak dodając nalewki pomarańczowo-kawowej/ Granita arbuzowa z nutą alkoholu jest warta polecenia! Zróbcie ją koniecznie, można dodać innej nalewki, albo nalewkę zastąpić ją sokiem z limonki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępost w miarę tworzenia dokumentacji zdjęciowej :). Akacjówkę można spożywa już po czterech miesiącach od zerwania kwiatów bez dodatkowego okresu leżakowania, co bez wątpienia w znacznym stopniu przyczynia się do skrócenia czasu jej pobytu w naszej spiżarni ;). Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów. Nalewkę akacjową warto przygotować
SzczyptaSmaQ