których tak długo już się przymierzałam. Jak pomyślałam, tak zrobiłam:) A ponieważ tych kwiatów trochę narwałam, przy okazji nastawiłam lemoniadę z bzu. Pachnie obłędnie! Przepis oczywiście opublikuję w najbliższym czasie. Na dniach też przypomnę przepis na nalewkę oraz pokażę, jak wygląda po dwóch latach leżakowania. Wracając do placuszków - są bardzo smaczne. Mają w sobie ten delikatny aromat(...)uciec:) Składniki (na 10 placuszków): 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej łyżka cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 kwiatów czarnego bzu olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta miksujemy, odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, przekładamy na patelnię. Póki placuszki się smażą
Obiad gotowyśmietany 30% lub 36% schłodzonej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody wiśnie z nalewki do dekoracji Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna i bez grudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać(...)jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 6 łyżek kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody 1 litr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 1-2 łyżki cukru pudru (ja nie dodawałam) 300-400 g dżemu
moj przepis nadoborowym towarzystwie, przy zastawionym suto stole, siedzieli wszyscy bez wyjątków, uśmiechnięci i rumiani. Tu szklaneczki, kieliszeczki, tam butelka na skraju stołu stoi. A co skrywa? Dobre pytanie.Ostatnio proponowałam Wam pierwszą wersję nalewki świerkowej na winie. Tym razem będzie ona na czystej wódce. Sposób przygotowania jest zbliżony, ale nalewka ma mniej ziołowy smak niż poprzednia, delikatny, ale za to silnie czuć
W kuchni Karmel-itkirondelka i zagotowujemy. Polewamy polewą ciasto. Górę ciasta możemy ozdobić dodatkowo malinami. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/szybki-sernik-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki sernik bez pieczenia z malinami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-jajeczna-rzodkiewkami-bez-majonezu/ MieszamWGarnku Jeśli szukasz przepisu na dietetyczną pastę jajeczną bez majonezu , sprawdź również ten przepis. Artykuł Pasta jajeczna z rzodkiewkami bez majonezu – dietetyczna pasta pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuherbatników smarujemy polewą czekoladową. Polewa Składniki rozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupolewą ostudzony sernik. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/klasyczny-prosty-sernik/ MieszamWGarnku A Wy jakie serniki lubicie najbardziej? Robicie zawsze spód w serniku? Artykuł Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkunatłuszczonych foremek do muffinek, wypełniając je do ¾ ich wysokości. Piecz około 20 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia, udekoruj kwiatami czarnego bzu i podaj. *Tak przygotowany syrop możesz również wykorzystać do przygotowania naleśników, gofrów lub nalewki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem) i zalewamy spirytusem (wszystkie owoce muszą być pod powierzchnią(...)dojrzewania w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Smacznego! PS. Nalewka wyszła doskonała. Na słodkość idealna (czyli nie słodka, tylko tyle, ile potrzeba), z wyczuwalnym smakiem cytrusowym. Słodycz malin kontrastuje z kwasowością, fajnie się te smaki uzupełniają. Dla porównania niedługo zrobimy też z samych malin, już bez cytrusów
Marder&Marder Manufacturebutelce z ciemnego szkła mieszamy z cukrem pokrojone śliwki (bez pestek). Nakrywamy gazą a następnego dnia zalewamy wódką. Odstawiamy na 3 - 6 miesięcy a następnie filtrujemy. Nalewka na zdjęciu ma dopiero miesiąc ale już wspaniale smakuje
prawdziwe jedzeniepolewę. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy pszenicą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/fit-ciacho-bez-pieczenia-kinder-country/ MieszamWGarnku Artykuł Fit ciacho bez pieczenia jak Kinder Country pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuNalewkę możecie już degustować po upływie 5 - 6 tygodni. Przepis na nalewkę pochodzi z książki Złota księga nalewek autorstwa Anny Rodak- Śniecińskiej, a ja znalazłam go na blogu Lubię smakołyki . Składniki: 1,5 szklanki orzechów laskowych, bez łupinek 2 laski wanilii 2 szczypty mielonego ziela angielskiego 100 g cukru (u mnie trzcinowy) 100 g wody(...)tygodniach przygotować syrop z cukru i wody. Ostudzić. Zawartość słoja przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wycisnąć dokładnie. Orzechy można zostawić np do ciasta. Nalewkę przefiltrować (ja robiłam to przez filtr do kawy, filtrowałam dwukrotnie). Połączyć z ostudzonym syropem, wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na kolejne 3 tygodnie w ciemne miejsce
Sto kolorów kuchnismorodinę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka zwana była właśnie smorodiną. To nalewka o wyrazistym smaku, z mocnym aromatem czarnej porzeczki. Podobno korzystnie działa w zaburzeniach trawienia czy bólu gardła. Ale oczywiście i bez tych schorzeń też można ją pić :) Wersja podstawowa to sam spirytus, porzeczki i cukier, ale my zrobiliśmy nieco bogatszą. Będziemy(...)łyżki miodu 5 gramów goździków 7 gramów cynamonu laska wanilii Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Owoce myjemy, płuczemy, obieramy z szypułek i wszelkich brudków. Potrzebujemy tylko same przebrane czarne porzeczki. Dojrzałe, nie nadpsute, starannie przebrane. Porzeczki rozgniatamy, najlepiej drewnianym tłuczkiem. Przekładamy do słoja i dosypujemy przyprawy
Marder&Marder Manufactureczarnego bzu zwalcza przeziębienie i gorączkę, olejek z czarnego bzu wygładza cellulit, łagodzące okłady z bzu pielęgnują skórę, czarny bez ma również właściwości oczyszczania z toksyn. (źródło: klik ). Według mnie troszkę zapomniany, troszkę pomijany w kuchni. Wykorzystywany głównie do sporządzania nalewek i syropów, co spowodowało, że nie mogłam się oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób(...)ilość cukru podaną w przepisie na biszkopt. Potrzebujemy dwie warstwy. Po upieczeniu biszkoptu musimy go porządnie nasączyć ponczem, przepis poniżej. Składniki: 4 duże kwiaty (główki) czarnego bzu 3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego
Garniec MagalieKorzyści zdrowotne wynikające z korzenia mniszka lekarskiego herbata zwana też kawą ,czyli chwastu cud, który regeneruje ciało od wewnątrz bez względu na to w jaki sposób można spożywać mniszek lekarski, czy jej jako herbata korzenia, nalewki, Zielone liście,kwiatki czy suszony ,lub uprażony świeży korzeń korzyści zdrowotne są nadzwyczajne, ,by zregenerować swoje ciało od wewnątrz. Składniki 1,5 łyżeczki suszonych
w mojej kuchni