nalewka z bzu - 579 przepisów (strona:16/39)

Nalewka z czarnej porzeczki 266

miałam pomysłu co z nią zrobić postanowiłam zabrać się za swoją pierwszą nalewkę. Proces jest długotrwały ale warto czekać. Nie jestem miłośniczką alkoholi ale po kieliszeczku zimową porą na rozgrzanie taka naleweczka jest w sam raz. składniki: 1,5 kg dobrze dojrzałej czarnej porzeczki bez ogonków i paprochów 0,5 kg cukru 0,5 l wódki(...)owoce zalać wódką, słój zakręcić i ponownie odstawić na 2-3 tygodnie ale już nie na parapet ale też do szafki. Po 2-3 tygodniach do jednego słoja zlać nalewkę z owoców i sok połączony ze spirytusem. Dokładnie wymieszać, zakręcić i odstawić ponownie do szafki na ok 1-2 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować 2-3 razy przez gęstą

Monia miesza i gotuje
Krupnik szlachecki - staropolska nalewka miodowo-korzenna 168

każdy pewnie takie smaki korzenne lubi, ale jestem pewien, że ta nalewka znajdzie spore grono odbiorców. Jest dość mocna, chociaż te wyraźne smaki nieco maskują jej moc. Według moich zgrubnych obliczeń ma powyżej 50%. Czuć, że jest mocna, ale nie aż tak, spokojnie nadaje się do picia bez popitki :) Jest smaczna. Myślę, że z czasem smaki jeszcze bardziej się przegryzą(...)ziaren ziela angielskiego 5 goździków kawałek kory cynamonu (ok. 5 cm) pół laski wanilii szczypta gałki muszkatołowej wysuszona skórka z całej pomarańczy Potrzebny nam będzie głęboki garnek, bo nalewka ta, podczas produkcji, bardzo się pieni. Ja użyłem 5 litrowego, myślę, że taki jest optymalny. Miód wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i podgrzewany aż do zagotowania. Wlewamy wodę i znowu zagotowujemy

Marder&Marder Manufacture
Nalewka czereśniowa (czereśniówka) 200

wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg wydrylowanych czereśni 1,5 litra spirytusu 70% 0,7 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy Wydrylowane owoce układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem) i zalewamy spirytusem (wszystkie owoce muszą być(...)zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wstrząsamy każdego dnia żeby cukier się lepiej rozpuścił. Po 5-7 dniach powinniście już mieć ładny syrop. Zlewamy go do odstawionej wcześniej nalewki. Całość dokładnie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ratafia czyli nalewka wieloowocowa 99

przez całe lato aż do jesieni dokładać owoce, cukier i alkohol. • Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą, jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych. • Jako ostatnie

To co kocham
Nalewka jabłkowo cytrusowa z dodatkiem mięty 110

wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 0,3 kg pomarańczy 0,3 kg cytryn garść świeżej mięty 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru 0,3 litra wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, pomarańcze i cytryny (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy(...)oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, pomarańcze i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 150

smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 1 szklanka odsączonych wiśni z nalewki + kilka do dekoracji POLEWA KAJMAKOWA 400 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu WYKONANIE SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia

cool and minty
Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową 195

pełni wraz z płatkami owsianymi rolę zagęstnika, gdyż babeczki, które upiekłam z ich udziałem są bez dodatku mąki i jajek. Dzięki zawartości kakao babeczki mają mocno kakaowy smak, mają też serową niespodziankę w środku, wierzch został zwieńczony jeżynami oblanymi masą z czekolady i nalewki jeżynowej. Musicie koniecznie ich skosztować, bo te babeczki są pyszne! Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Współpraca ZIOŁOWY ZAKĄTEK - produkty 85

zagranicznych rynkach firma Dary Natury, produkująca mieszanki i herbatki, kawy, przyprawy, zaprawki do nalewek, zioła do kąpieli, surowce zielarskie, owoce suszone, ekologiczne nasiona na kiełki oraz oleje tłoczone na zimno.   - informacja pochodzi ze strony firmy. Ja dostałam mnóstwo przypraw,które są bez chemii oraz herbatki. Jeszcze nie miałam okazji nic testować w swojej kuchni,ale na pewno pojawią

Magiczne Życie Marty
Nalewka jabłkowo pomarańczowa 108

wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 0,5 kg pomarańczy 4 łyżki suszonej trawy cytrynowej 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru 0,3 litra wody 1 laska cynamonu 5 goździków Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, pomarańcze (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki(...)oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, pomarańcze i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z "pazurkami" 206

Ciasto z "pazurkami" zadowoli niejednego łasucha. Delikatne i kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy. Składniki:20-25 dag płatków migdałowych45 dag

Salonik smaków
Nalewka z cytryn – cytrynówka 226

wyjątkowo aromatyczna, smaczna i delikatna. Nalewka z cytryn – cytrynówka: 6 dużych cytryn – najlepiej niewoskowanych (ekologicznych) 1/2 litra wódki 40% (lub wódka pół na pół ze spirytusem jeśli nalewka ma być mocniejsza) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki wody listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skrobaczką(...)dokładnie wyciskamy sok. Łączymy sok (bez pestek, można przelać przez gazę żeby był klarowny) z syropem cukrowo-miodowym i wlewamy całość do drugiego słoja. Zostawiamy oba słoje na dobę w widnym miejscu. Po dobie łączymy zawartość obu słojów przelewając sam płyn do litrowej butelki. Zostawiamy na kolejną dobę lub dwie w ciemnym miejscu. Nalewka jest już gotowa do picia, choć

Poezja smaku
Jesienna nalewka z głogu z laską wanilii 163

niezłej formie, zapraszam do wypróbowania przepisu! 400g owoców głogu (bez gałązek) 100g owoców dzikiej róży 500ml spirytusu 50% 250g cukru (lub 300g miodu) 100ml wody 1/3 laski wanilii Owoce głogu i róży pozbawiamy gałązek i dobrze przepłukujemy na durszlaku. Różę dodatkowo można nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, by nalewka łatwiej przechodziła jej aromatem. Laskę wanilii przekrawamy na połowę i przy

Kuchenna Kontrrewolucya
Lodowy tort bezowy z truskawkami 464

formie tortu. Z chęcią sięga się po kolejną porcję ;) Ten deser nie może udać się bez cukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu. Więcej na temat cukru i słodzenia, można dowiedzieć się na stronie www.uczymyjakslodzic.pl 1 litr lodów śmietankowych 300 g truskawek 2 łyżki nalewki truskawkowej 100 g czekolady gorzkiej BLATY BEZOWE: 1 szklanka białek szczypta soli 1 1/2 szklanki

https:KKuchniaMniam
Syrop cukrowy wg Aleex 153

ważniejszych składników wielu drinków, ale można go wykorzystać także do deserów lub… dosłodzenia zbyt wytrawnych nalewek. Zamiast kupować, w kilka chwil można go przygotować w domu. Warto zrobić go od razu więcej i trzymać w lodówce. W zamkniętej butelce może stać nawet kilka tygodni bez szkody dla smaku. Dobrze mieć go pod ręką. Jeśli do syropu dodamy odrobinę soku

W mojej kuchni
CIASTO MIĘTUSEK 246

czekolady kieliszek nalewki miętowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru(...)Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Przestudzony biszkopt nasączyć nalewką (do nalewki można dodać przegotowanej wody, aby alkohol niebyły zbyt wyczuwalny). Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki. Masa II Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle mieszając powoli

RAROSSA