nalewka z bzu - 579 przepisów (strona:24/39)

Jagody w sosie własnym na zimę i "Tysiąc wspaniałych słońc" 190

W mojej okolicy w tym roku owoców jak na lekarstwo, więc ludzie ratują się jagodami. Nie było czereśni i wiśni, a nie będzie jabłek, grusz i

Weekendy w domu i ogrodzie
Miodówka 113

dzielę się nim , bo trunek niespotykanie smaczny. A tak w ogóle,to dostałam go , do degustacji :)Dla mnie rewelacja :) Składniki : 1 szklanka miodu wysuszona skórka z 1/4 pomarańczy ( bez białej skórki która daje goryczkę ) 2 czubate łyżki mielonej kawy pół łyżeczki do herbaty startej gałki muszkatołowej 1 litr spirytusu 96 % 1 szklanka rumu Przygotowanie : Miód lekko zrumienić w garnku , wlać(...)butelek lub słoja i szczelnie zamknąć - odstawić na 6 tygodni Potem zlać znad osadu , osad przefiltrować (można przez papierowy filtr do kawy ) i reszte płynu połączyć z poprzednio zlana nalewką Rozlać do butelek i odstawić jeszcze na tydzień Potem można spokojnie delektować się smakiem, zgodnie z ostrzeżeniem jakie zamieszczono na butelce :) Dziękuję raz jeszcze za nalewkę , bardzo smaczna - będziemy delektować

Proste Potrawy
Ser jogurtowy 111

Grudzień nas już powoli zastał, a my wciąż w temacie serów. Za nami, kilka dni temu, normandzki ser neufchatel , przed nami jeszcze ze dwa przepisy serowe

Marder&Marder Manufacture
Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze 116

większe. Te większe doskonałe są z wszelkiego rodzaju mięsem z sosem – np gulaszem. Mniejsze podajemy z sosem pieczarkowym, posypane cukrem, z dodatkiem śmietany czy dżemu. Same też bez problemu się obronią. Pyszne na ciepło i zimno. A Wy z czym lubicie jeść placki ziemniaczane? Drukuj Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 średnia cebula sól(...)ręczniczku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-placki-ziemniaczane-kudlacze/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Karnawałowe Limoncello 179

symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych. Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni, wg. tego przepisu, zdążycie akurat na zakończenie karnawału ;) Moje limoncello(...)Składniki:500 ml spirytusu 95%,500 ml wody,500 g cukru,6-8 cytryn.Przygotowanie:Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce.Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć.Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem

SzczyptaSmaQ
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy / Homemade Dandelion Syrup 190

zapowiedzieli tak też i zrobili...W weekend z kwiatów mniszka "miodu" uwarzyli :)Nietrudno zgadnąć, że z publikacją jutrzejsząReceptum na nalewkę z kwiatów znajdziesz najprzedniejszą :) Syrop z mniszka lekarskiego, zwany jest także miodkiem majowym ze względu na barwę, konsystencję i smak zbliżony do miodu. Medycyna ludowa przypisuje mniszkowi  właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Jest skarbnicą cennych(...)odporność, pomocny przy przeziębieniach, a do tego smaczny i aromatyczny - polecam do naleśników i deserów. Ruszajcie zatem na polanę zrywać kwiaty :)  Składniki:500-700 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyg),1,5 l wody,1,5 kg cukru,3 cytryny.Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy je do wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną

Delicious Titbits
Quinoa z gulaszem z dzika i borowików 158

Taki obiad mogłabym jeść codziennie :) Korzystam obecnie z grzybowego sezonu, więc nie mogło zabraknąć w moim menu takiego klasyka jak gulasz z grzybami :) a ponieważ mam

Quinoa Raz!
Mus jabłkowy z brzoskwiniami 154

Kolejny przepis autorstwa Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie. Rewelacyjny mus z jabłek z nutą brzoskwini. Taki mus jest idealny do ciast. Warto mieć pod ręką

Marder&Marder Manufacture
Babeczki dyniowe 126

nasz otacza i oczywiście... integracji :). Bardzo dużo miłych wrażeń, sporo historii, kilka dobrych kilometrów przebytych pieszo, no i oczywiście urok przepięknego Lwowa. To najbliższe nam - Polakom ukraińskie miasto nie bez przyczyny nazywane jest drugim Krakowem. Widać sporo podobieństwa w zabudowie, mentalności mieszkańców. Dodatkowo stolica Galicji otulona wspomnianymi kolorami jesieni wydawała się być jeszcze bardziej mistyczna, tajemnicza. Nie da się(...)takiego. Lwów to także przepyszna kawa, mnóstwo kawiarni, cała masa kawowych smakoszy. Jak się dowiedzieliśmy każda knajpka, bar, restauracja oprócz swojej własnej, przyrządzanej na swój sposób kawy, posiada własne... nalewki :). Warto poczęstować się jednym i drugim trunkiem. W tym niezwykłym miejscu pełno jest zjawisk nie tyle dziwnych, co innych, nie spotykanych nigdzie indziej. Można na przykład (a propos czarnego, ciepłego

Moja Mama Gotuje
Nalewka wiśniowo-aroniowa. 117

Składniki : 1 kg wiśni bez pestek 40 dkg owoców aronii 1,25 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru 3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii  Sposób wykonania :   O woce aronii lekko zmiażdż. Wiśnie i aronię wsyp do słoja, dodaj wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki, zalej alkoholem. Słój zamknij i odstaw na miesiąc. Co parę dni wstrząśnij słojem. Następnie zlej(...)przecedź owoce, dokładnie wyciśnij z nich sok. Połącz oba płyny ze sobą , wymieszaj, wlej do słoja, zamknij i odstaw do sklarowania w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj i połącz z wcześniej zlanym płynem. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce.  N alewka ta ma ciemny

Przepisy i porady kulinarne
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 153

Jeśli lubicie dutch baby pokochacie clafoutis. Robi się go z identycznych składników, ale smakuje inaczej, bo jest zapiekany z owocami. Smakuje bosko! Grzeszne śniadanie z owocami

Niedzielny kucharz
Kostka orzechowa przekładana nutellą 143

Przekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest

Relaxtime
Truskawkowo waniliowa zebra 151

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych

mojewypiekiinietylko
Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 190

zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Jest wiele cudownych zdrowotnych właściwości owocu żurawiny. W sezonie możemy zajadać się świeżymi owocami, robiąc z nich dodatki do deserów, serów, dżemy, konfitury, soki, nalewki. Całosezonowo mamy ją w wersji suszonej sprzedawanej w torebkach lub na wagę oraz w słoikach jako konfitury do mięs i deserów. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (szklanki(...)smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy suszoną żurawinę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu oscypka kroimy w plastry, nakładamy

Zasmakuj Kuchni
Syrop z pigwy robiony na zimno 210

Zbliża się własnie najlepsza pora na zbieranie pigwy. Dopiero po pierwszych przymrozkach pigwa jest najlepsza na robienie z niej przetworów. Bez przetwarzania nie da się chyba jej zjeść, gdyż jest bardzo twarda i cierpka. No, może pokrojona w cieniutkie plasterki i włożona do herbaty zamiast cytryny. Gryźć jak jabłko bym nie próbowała. O właściwościach dobroczynnych pigwy (nazywanej polską cytryną(...)dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto. Jak przygotować syrop

Codzienna kuchnia niecodzienna