nalewka z bzu - 579 przepisów (strona:6/39)

Nalewka cytrynowo imbirowa 128

cytrynowo imbirowa , przygotowana podczas warsztatów z Karolem Majewskim, właścicielem marki Nalewki Staropolskie .  Nalewki tworzone są zgodnie ze starymi recepturami, z naturalnych składników. Produkowane są domową metodą, bez chemicznych dodatków. Owocowe nalewki powstają z owoców i spirytusu :) Przy tworzeniu nalewki należy trzymać się proporcji, gdyż zbyt duży dodatek imbiru czy goździków może zepsuć smak. 1 l wódki 40%, 2 cytryny

królestwo garów
Warstwowy koktajl z syropem z czarnego bzu i kilka słów o miodowej trufli 183

tych owoców podaje się jako środek witaminizujący i wzmacniający na co dzień, podczas choroby, jak tez w okresach tzw. stanów ozdrowieńczych. W medycynie ludowej czarny bez w postaci soku, nalewki czy syropu stosowano jako środek lekko napotny przy przeziębieniach i gorączce. Syrop z czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe, podnosi odporność organizmu na infekcje, zaleca się go jako środek wspomagający leczenie

Słodkie okruszki
Likier z owoców czarnego bzu 171

Wiosną robiłam nalewkę z kwiatów czarnego bzu czyli hyćkę na biało. Teraz, pod koniec lata, przyszła kolej na hyćkę czarną więc zebrane, dojrzałe owoce przeznaczyłam na likier. Robi się go szybciej niż nalewkę bo nie wymaga nastawiania owoców na kilka tygodni. Cała robota to w sumie może ze 2 godziny, wliczając studzenie, i likier gotowy. Można go pić od razu

Smaczna Pyza
Nalewka aroniowo-jabłkowa. Aroniówka z jabłkiem 408

właśnie skorzystałam. Nazbierałam aronii tyle, że wystarczy na sporo całkiem aroniówki. Będą dwie wersje. Dzisiaj taka, w której owoce zostały najpierw ugotowane, zupełnie tak jak w przypadku nalewki z owoców czarnego bzu . Druga, z surowych owoców, dopiero naciąga więc przepis na nią będzie kiedy indziej. Nastawcie też nalewkę korzenną z samych jabłek! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szlakiem WGL II 115

pani Zofia dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za  bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych.  Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL.  Posiłki przygotowywane są w większości z produktów własnej produkcji: wędliny, powidła... nalewki ;) Domowe, tradycyjne, regionalne smaczne jedzenie to niewątpliwe atuty

królestwo garów
Syrop z kwiatów czarnego bzu 111

Dzień dobry! Czarny bez rozkwitł w najlepsze! Pozostaje zaczekać na ciepły dzień i wybrać się poza miasto na kwiatowe zbiory. Jeśli nie zdecydujecie się przygotować pysznej nalewki z kwiatów czarnego bzu , to zachęcam do przygotowania syropu. Aromatyczny, słodki, idealny jako dodatek do lemoniady, drinków czy deserów. Prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Malinówka. Nalewka malinowa. 551

Bardzo lubię nalewki, z rodzinnego domu wyniosłam w tradycję ich wyrobu. Mój Tata zawsze ma w barku kilka różnych nalewek własnej produkcji.  Malinówka, jest bardzo

Codziennik Kuchenny
Nalewka z czarnego bzu i cytryn 122

czerwiec to okres rozkwitu bzu czarnego. W tym roku pokusiłam się o przygotowanie nalewki  :) Składniki: 40-50 baldachów- kwiatów  czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 2 litry spirytusu 4 cytryny Wykonanie: Cytryny sparzyć wrzącą wodą, pokroić ze skórką. Wodę zagotować z cukrem, dodać cytryny i gotować 10 minut. Kwiaty bzu zlać gorącym syropem i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto orzechowe 157

Czy jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity.  Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów

Salonik smaków
Nalewka bzowa kwiatowa 112

razu pomyślałam o przygotowaniu nalewki, a że mam Złotą Księgę Nalewek, więc od pomysłu przeszłam do czynu. Nigdy nie piłam takiej nalewki, ale sądząc po zapachu kwiatów bzu musi być pyszna. Cóż, zobaczymy za 2 miesiące. A tymczasem nazrywałam kwiatów bzu czarnego, dokładnie 50 sztuk, i nastawiłam syrop. Po wyjęciu

To co kocham
Nalewka jarzębinowa 101

nalewki: wiśniowe, malinowe, jagodowe, itp. Może warto zrobić coś zupełnie innego - nalewkę z jarzębiny. Można ją znaleźć dziko rosnącą w całej Polsce, więc powinno wam się udać bez problemu. Dużym plusem tej nalewki jest to, że sezon na zbieranie jarzębiny to koniec września, więc wtedy kiedy kończą się inne "nalewkowe" owoce. Nalewka jarzębinowa ma charakterystyczny smak - słodki

Milion Smaków
Wiosenna nalewka z kwiatów czarnego bzu (PYCHA!) 83

Zaraz po tej z płatków róży, moją ulubioną jest nalewka z kwiatów czarnego bzu. Płatki i kwiatki w spirytusie to coś wprost niesamowitego... Jeśli jesteście znudzeni owocowymi alkoholami, polecam nie przegapić okazji, bo bez kwitnie, zdaje się, tylko do lipca. ;) 25 baldachów kwiatów czarnego bzu 0,5l spirytusu rozcieńczonego do 50% (lub czysta wódka) 0,5l wody 350g cukru(...)kryształu 1 duża cytryna Baldachy kwiatów bzu przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i pozostawiamy, by z niej nieco obciekły. Każdy z nich rozrywamy na kilka mniejszych oraz obcinamy ogonki i  przerzucamy je do dużego słoja. Cukier umieszczamy w rondelku i zalewamy połową litra wody, po czym gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotowy syrop pozostawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Muffinki z twarogiem i syropem z czarnego bzu 170

jeść - oto jest pytanie... Na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać różnorodne soki czy dżemy z czarnego bzu. Brać blogowa wszem i wobec zachęca przepisami na nalewki i wina z tej roślinki. Czarny bez robi się kulinarnie mocno popularny! Ale jak tu nie słuchać ojcowskich rad, który w dzieciństwie podczas leśnych przechadzek pokazywał palcem na krzak i ostrzegał: Nie dotykaj

Grunt to przepis!
Poncz herbaciany z dzikim bzem 161

Bardzo lubię smak owoców czarnego bzu. Przygotowuję z niego syrop oraz nalewkę. Kiedy go zobaczyłam ten przepis postanowiłam go wypróbować. Poncz ma wyraźny smak owoców bzu z wyczuwalną w tle herbata i przyprawami. Przepis z książki „ Nasze jedzenie – naturalnie !”.   SKŁADNIKI: 500g owoców czarnego bzu 1,5l wody skórka z pomarańczy 4 suszone śliwki laska cynamonu 4 ziarna kardamonu

Pyry na Gaz
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 135

czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru.   Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukru.Przygotowanie:Umyte i odsączone owoce wsypać do wyparzonego słoja, zalać spirytusem

SzczyptaSmaQ