naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:51/194)

Naleśniki z serkiem i frużeliną truskawkową 165

Frużelina z truskawek świetnie nadaje się do naleśników - spróbujcie! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Nadzienie: ulubiony serek - u mnie homogenizowany frużelina truskawkowa Sposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem i wiśniami z mąki Teff i Kasztanowej. 163

mąkę kasztanową i mąkę teff. Wszystko dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem kokosowym, następnie wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami  jogurtu. Na każdy naleśnik nakładamy po 2,3 łyżki sera, następnie układamy wiśnie z kompotu lub dowolne owoce i zwijamy ciasno

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z serem i ziemniakami 139

się wolno strugą z łyżki. Jeśli będzie za rzadkie, to dodajemy mąki, jeśli za gęste – wody lub mleka. Dodatek oleju do ciasta powoduje, że ciasto nie przywiera do patelni, zaś woda gazowana sprawia, że będzie bardziej puszyste. Smażymy cieniutkie naleśniki. Ja smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą(...)przepuszczonych przez praskę 6 dużych cebul łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru łyżeczka lubczyku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebule drobno siekamy i smażymy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki i ser łączymy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek, przestudzoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Smarujemy cienką warstwą farszu naleśnik, boki zaginamy do środka i rolujemy. Tak postępujemy z każdym naleśnikiem

ladykitchen
NALEŚNIKI KAKAOWE 128

łyżki cukru 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mleka  szczypta soli olej do smażenia WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki.  Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko(...)Odstawiamy na 10 minut.  Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i równą warstwą rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy na umiarkowanym ogniu, aż spód naleśnika będzie ładnie przyrumieniony i ścięty. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie

cool and minty
Zapiekane naleśniki z warzywami 144

tyle intensywnych smaków razem, ale efekt okazał się rewelacyjny :-) Lekkie, a zarazem sycące, delikatne ciasto i wyraziste nadzienie... Nie czekajcie dłużej tylko czym prędzej ruszajcie do kuchni... albo do sklepu po niezbędne produkty ;-)  SKŁADNIKI Na naleśniki: 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 4 czubate łyżki mąki pszennej Na nadzienie: 2/3 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy(...)sera gorgonzola (pikantnego) sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek Dodatkowo: 100 ml śmietany 30 % 50 g sera grana padano  1/2 łyżeczki granulowanego czosnku Składniki ciasta miksujemy razem i smażymy cienkie naleśniki. Ja nie smaruję patelni tłuszczem - jest przecież  w cieście, ale jeśli wolicie natłuścić patelnię, to nie ma przeszkód :-) Fasolę i kukurydze odsączamy. Cukinię

Czary - gary w kuchni
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem + film 156

ciasto naleśnikowe Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.                    farsz Obraną cebulę(...)tarce o małych oczkach ścieramy żółty ser. Na każdym naleśniku układamy porcję (czyli około 2 łyżki) wystudzonego farszu i posypujemy go niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zwijamy w krokiety. Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy

Smakowite Dania
Różowe naleśniki 96

oliwy/oleju 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, olej, sok z buraków, jajko oraz dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładko. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie nagrzewamy patelnię i wlewamy porcję ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron na ładny złoto-różowy kolor. Smacznego Przepis na 5-6 naleśników

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 176

oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. Jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek. Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą. Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste(...)dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Wykonanie nadzienia: Warzywa i mięso pokroić w kostkę Śmietanę wymieszać i przełożyć

Mama Gotuje
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 162

Masa powinna być rzadka (może przypominać w konsystencji śmietanę 12 proc.), dzięki temu ciasto szybko rozprowadzi się po patelni i usmażony naleśnik będzie cienki. Odstaw masę na pół godziny do lodówki, żeby stężała i żeby składniki się przegryzły. Krok 2 Wyciągnij ciasto naleśnikowe z lodówki. Rozgrzej olej na patelni. Zamieszaj ciasto, nabierz porcję chochlą i wylej masę na środek patelni(...)orientacyjny, bo wiele zależy od rodzaju patelni, czy ma grube dno czy cienkie, od tego jak mocny jest ogień i jaka wreszcie konsystencja ciasta. I na koniec to od ciebie zależy czy chcesz bardziej brązowe naleśniki czy mniej wysmażone, bledsze. Standardowo pierwszy naleśnik jest testowy, sprawdzamy jak ciasto się smaży, czy nie jest za rzadkie/gęste, jaka jest temperatura

Niedzielny kucharz
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 128

jajko  płatki pomidorowe ze szczypiorkiem  olej do smażenia  farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów  1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku  Przygotowanie : Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek(...)Madziarów Folwark, mieszamy.  Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy.  Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie :  Z ciasta francuskiego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort naleśnikowy, Sponsoring i Zapiski z Toskanii 96

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego kilka łyżek oleju 1 duży słoik kremu czekoladowego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę (ja używam blendera – jest szybciej i nie ma grudek). Wlewaj ciasto na patelnię małymi strumieniami i smaż cienkie naleśniki aż do wyczerpania masy (tylko pierwszego usmaż na rozgrzanym oleju). Wychodzi około 20 naleśników. Posmaruj każdy cienką warstwą czekolady, z wyjątkiem ostatniego. Możesz go posypać kakao lub udekorować w inny

Qlinarnie i Qlinarnie
Krokiety z farszem z jajek 158

wymieszać na jednolitą masę (ja robię to trzepaczką balonową). Następnie odlać 6 łyżek ciasta na talerzyk i przykryć go folią. Odstawić. Do reszty ciasta dolać wodę i olej i wymieszać. Odstawić ciasto na czas robienia farszu.     Farsz: Ugotowane jajka obrać i razem z namoczoną bułką kajzerką przepuścić przez maszynkę do mielenia. Można też jajka przepuścić przez praskę(...)surowe jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić rękami. Z ciasta usmażyć 8-9 naleśników. Na każdym kłaść sporą łyżkę farszu i zwijać jak krokiety. Każdego krokieta smarować ciastem naleśnikowym za pomocą pędzelka i przekładać do talerza z bułką tartą. Gotowe krokiety podsmażyć na oleju na złoty kolor. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zapraszam na mój Instagram

Posadzone i zjedzone
Idealne ciasto na naleśniki- przepis podstawowy 108

kruche, czasem ciężko odwrócić na patelni... Problemów z przygotowaniem na pozór prostych naleśników jest wiele. Jak zatem przygotować idealne ciasto naleśnikowe? Składniki: 2 jajka 130 g mąki  (około 1 szklanka) szczypta soli 1/2 cukru wanilinowego (chyba że robimy wersję słoną to pomijamy) 1 łyżka oleju lub masła + wariant I:  250 ml mleka 1/2 szklanki wody mineralnej wariant(...)mleka 1/2 szklanki piwa wariant III:  370 ml mleka + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Już tłumaczę o co chodzi z tymi wariantami. Idealne naleśniki powinny być pulchne, a zatem mieć składnik, który to sprawi :) W wariancie I ciasto rośnie dzięki bąbelkom zawartym w wodzie gazowanej (zwanej także sodową). W II wariancie dzięki drożdżom zawartym w piwie

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i truskawkami 129

waniliowego truskawki Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier, kakao, jajko i olej. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.  Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję, w razie potrzeby możecie dodać więcej wody i mleka. Ciasto na naleśniki odstawiamy na 10-15 minut. Teraz mamy czas na przygotowanie farszu: w tym celu(...)wiadomo, każdy ma inny gust, dlatego proponuję pojedynczo dodawać te "łyżki cukru" i próbować w trakcie mieszania, zawsze wtedy możecie dosłodzić lub nie ;) Patelnię smarujemy odrobiną oleju lub  masła klarowanego i smażymy naleśniki. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję sera i pokrojone w kostkę truskawki.  Zamykamy w sakiewkę i przewiązujemy sznureczkiem. Gotowe! Życzę smacznego! :)) Przepis pochodzi

Czerwona Porzeczka
NALEŚNIKI Z WIEPRZOWINĄ I MOZZARELLĄ 160

pokroić w paski, przesmażyć na oleju aż zmięknie. Ser Mozzarella pokroić w grubą kostkę. Pomidorki przekroić na pół po długości. Ciasto naleśnikowe przygotować z mąki, wody, jaja,1 łyżki oleju, 3 łyżek salsy ze słoika, dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Na naleśnik położyć trochę rukoli, mięso, paprykę, ser, pomidory. Polać salsą. Podawać na gorąco

Przepisy kulinarne babci Antoniny

Proponowane wyszukiwania